Články

Planetárium: Stále tajemní spinosauři a připomínka výročí periodické tabulky prvků

Poslechněte si:01:12 - Objevy a události04:10 - Spinosaurus: O hodně jiný, než jsme čekali22:18 - Mýty, omyly a novinky astronomie: Vzdálenosti ve vesmíru26:02 - Soutěž o Knihu měsíce27:13 - Periodická tabulka prvků (repríza)

Máme rádi zvířata: Hostem je zooložka ZOO Hluboká Markéta Jariabková

S moderátorkou Jitkou CIbulovou Vokatou si povídají o dalším kriticky ohroženém živočichovi syslovi obecném.

Natura: Jednou z příčin ničivých požárů v USA jsou klimatické změny, příliš vysušují vegetaci

Kvůli extrémním požárům lehly popelem už tři procenta plochy Kalifornie. Kromě samotného ohně místní trápí i štiplavý kouř a také nejistota, kdy se plameny přiblíží i k jejich domovům. Jak situace ovlivnila české krajany žijící na západě USA? Moderuje Ondřej Novák.

Leonardo Plus: Slibný český lék Mitotam míří do druhé fáze testování. Mohl by pomoci lidem s nádory ledvin i slinivky

Mitotam je preparát, který léčí nádorová onemocnění. Jde o jednu v z nejnadějnějších látek současnosti, protože přímo zasahuje mitochondrie rakovinných buněk. Biochemik Jiří Neužil, který lék vyvíjí, plánuje, že druhá fáze testování se bude, stejně jako ta první, odehrávat v českých laboratořích.

Planetárium: Chystaná kosmická stanice Gateway u Měsíce a pátrání po ztraceném hradu Wogastisburgu, se vzpomínkou na archeologa Josefa Bubeníka

Poslechněte si:01:10 - Objevy a události04:23 - Kosmická stanice Gateway u Měsíce19:31 - Historie vědy: Antika je mrtvá, ať žije antika!23:28 - Soutěž o Knihu měsíce24:44 - Hledání Wogastisburgu, 1. část (repríza)

Leonardo Plus: Jak firma SpaceX pokročila s budováním obří rakety Super Heavy – Starship?

Vesmírný teleskop Jamese Webba je přelomové zařízení, které určí, jak bude vypadat následující desetiletí v astronomii. Kdy se konečně vydá do vesmíru? Co nového se děje na Mezinárodní vesmírné stanici? Hostem je popularizátor kosmonautiky Dušan Majer. Moderuje Ondřej Novák.

Máme rádi zvířata: Máme rádi zvířata

Magazín o zvířatech, domácích mazlíčcích a zajímavostech z živočišné říše, si tentokrát pro vás připravil Martin Hlaváček.

Natura: Na návštěvě ve středočeské rezervaci velkých kopytníků

Divocí koně, pratuři i zubři pomáhají v milovické rezervaci udržovat bohatou biodiverzitu, které je mimo jiné kvůli změnám klimatu ve stále větším ohrožení.

Planetárium: Druhé pátrání po Sámově hradu Wogastisburgu a dosud nevyřešená záhada vzniku Měsíce

Poslechněte si:01:06 - Objevy a události04:11 - Hledání Wogastisburgu, 2. část19:12 - Procházka říjnovou oblohou22:56 - Soutěž o Knihu měsíce25:36 - Kde se vzal náš Měsíc? (repríza)

Leonardo Plus: Jak meziváleční židovští architekti ovlivnili podobu Prahy

Vydejte se na procházku Prahou s historikem Zdeňkem Lukešem. Zjistíte, co bylo typické pro tvorbu židovských architektů a jaké stavby nám po nich zůstaly.

Natura: Káva je zátěž. Nejvíc ekologické je dávat si ji v kavárně, radí odborník

Káva zatěžuje životní prostředí hned několika způsoby. Na plantážích, kde se pěstuje, byly původně pralesy. Problém jsou obaly, v nichž se káva uchovává, i jednorázové kelímky nebo balené sušenky, které se k ní servírují. Kávové kapsle obvykle končí ve spalovnách nebo na skládkách. Recyklovat se teď budou v Praze.

Máme rádi zvířata: Reportáž s chovatelkou loskutáka, rady, jak rozpoznat u koček a ptáků chlamydiózu

V pořadu Máme rádi zvířata ještě uslyšíte taky informace o vlivu globálního oteplování na život motýlů. Připravila Jitka Cibulová Vokatá.

Planetárium: Jak se daří našim sýčkům a kde se vzalo na Mostecku hnědé uhlí

Poslechněte si:01:08 - Objevy a události04:25 - Jak se daří našim sýčkům19:22 - Příběhy s nulou: 210 let Oktoberfestu24:10 - Kniha měsíce: Tajný život úhořů27:49 - Soutěž o Knihu měsíce28:50 - Močály a uhlí, 1. část (repríza)

Máme rádi zvířata: Rýmu může dostat i slepice. Projeví se mimo jiné zánětem spojivek, sípáním nebo otokem oka

Rýma může potrápit i drůbež. I o tom si Jitka Cibulová Vokatá bude povídat s veterinářkou Lucií Míkovou z Veterinární kliniky Vltava v Českých Budějovicích.

Natura: Úprava krajiny tak, aby dokázala zmírnit přívalové srážky a zlepšila vsakovací schopnost půdy

Letošní na srážky poměrně bohatý rok sice trochu snížil deficit, ale na vyřešení nedostatku vody v Česku to podle odborníků nestačí. Organizace Živá voda navrhla řešení.

Leonardo Plus: Mobily a tablety? I pro dospělé je to digitální dudlík, dětem nastavme hranice, radí odbornice

„Nejlepší je dětem od nejútlejšího věku ukazovat zdravé strategie a přístupy k technologiím,“ říká v pořadu Leonardu Plus odbornice na technologie a digitální média Michaela Slussareff.

Planetárium: Nový Institut Julia von Payera pro výzkum Arktidy a Subarktidy a zkamenělý život z Mostecka

Poslechněte si:01:11 - Objevy a události04:19 - Institut Julia von Payera19:54 - Mýty, omyly a novinky astronomie: Mars má pod čepicí23:25 - Soutěž o Knihu měsíce24:15 - Močály a uhlí, 2. část (repríza)

Leonardo Plus: Žijeme v době genocidy mikrobů. Stav střev přitom ovlivňuje skoro celé tělo, říká molekulární biolog Ryšávka

Střevní mikrobiota ovlivňuje téměř všechny fyziologické procesy, které v našem těle probíhají, vysvětluje v pořadu Leonardo Plus molekulární biolog Petr Ryšávka: „Střevní bakterie ovlivňují produkci i hormonu štěstí. Dlouhodobé užívání anitbiotik přináší tak zásadní změny mikrobiomu, že se sám o sobě nemá šanci plnohodnotně vrátit.“

Máme rádi zvířata: Pamatujete si ještě na tetřeva hlušce? A viděli jste jej někdy na vlastní oči? Jediná přirozeně se reprodukující populace je pouze na Šumavě

Již v Československé myslivosti od A. Březiny z roku 1937 je psáno: „Jestliže u nás tetřev mizí, není to tak vinou dřevin, jako spíše moderního lesního hospodářství, které podmiňuje neustálý ruch v lese.“ Se zoologem Národního parku Šumava Alešem Vondrkou o dalším chráněném živočichovi žijícím na jihu Čech tetřevu hlušci. Připravila Jitka Cibulová Vokatá.

Planetárium: Bitvy, vetřelci i nájemníci. Život mravenčích kolonií a návštěva amerických močálů

Poslechněte si:01:05 - Objevy a události04:16 - Život mravenčích kolonií23:04 - Historie vědy: Antika je mrtvá27:15 - Soutěž o Knihu měsíce28:17 - Močály a uhlí, 3. část (repríza)

nejnovější 163 164 165 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek