Články

Host ve studiu - Milion lidí navštíví ročně hradecké městské lesy. Letos bude bilance asi ještě větší a rekordní

Teď už míříme do královéhradeckého lesa, který nejenže je zařazen do speciální kategorie se zvýšenou rekreační funkcí, ale navíc zde pěstují stromky určené na Vánoce a chovají hradecké kapry, kteří byli certifikovaní jako regionální produkt. 

Safari - Záchrana severních bílých nosorožců pokračuje. Samice jižního poddruhu poskytly dalších 26 vajíček

Safari Park Dvůr Králové pokračuje v koordinaci mezinárodního projektu na záchranu severních bílých nosorožců. Expertům z IZW Berlín se při listopadovém odběru podařilo v německé ZOO Schwerin odebrat samicím jižního poddruhu 26 vajíček. Nový genetický materiál má pomoci zajistit rozmnožování problematických samic včetně populární Nájin a její dcery Fatu.

Ovocnému stromoví od večeře kosti. Podle starého zvyku se na sady o Vánocích nesmělo zapomenout

Právě o tomto víkendu máme nejvyšší čas na nařezání třešňových větviček. A to v případě, že je chceme mít doma rozkvetlé na vánoční svátky. Nejen o tomto starém zvyku, ale i o ovocných stromech, na které se o Vánocích nesmělo zapomenout, si teď víc povíme s redaktorkou Eliškou Pilařovou ve vrchlabské klášterní zahradě.

Smutnice: jak vyzrát na drobné černé mušky v květináčích

s pokojovými rostlinami vypadají vcelku neškodně. Nejčastěji se objevují u čerstvě přesazených rostlin. Kde se najednou vzaly a proč je vhodné se s nimi vypořádat co nejdříve?

V prosinci potřete listy pokojovek česnekem nebo cibulí a zasejte muškáty

dělat nemůžeme. Ale o to více se můžeme těšit na jaro. Milovníci muškátů si mohou vypěstovat své vlastní sazenice ze semen. Ochranu před chladem či okusem si zaslouží mnohé keře. Pozornost bychom měli věnovat i pokojovým rostlinám.

Chutné banány z obyváku: Jak doma vypěstovat banánovník ze semínka

zajímalo, zda je možné v domácích podmínkách pěstovat babánovník. Tedy hlavně, zda máme šanci se dočkat sklizně plodů. Co na to zkušený zahradník?

Interview Plus - Reportér Troníček o vyšetřování havárie na Bečvě: Inspekce životního prostředí tají, kde a kdy odebírala vzorky

Do řeky Bečvy ve středu opět unikla neznámá látka. A stále ani není známý viník nejhorší havárie z konce září, v důsledku které uhynuly tuny ryb. „Dodnes není jasné, kdy a kde přesně se braly vzorky vody a na jaké látky byly testovány. Natož jaké hodnoty byly naměřeny. Inspekce životního prostředí to z neznámých důvodů tají,“ říká investigativní reportér Jakub Troníček.

Největší skalní město na Moravě najdete na Valašsku. Pulčínské skály ukrývají pozoruhodné útvary

Jižně od Vsetína, nedaleko obce Pulčín ve Zlínském kraji, se nachází největší pískovcové skalní město v moravských Karpatech - Pulčínské skály. Ve středověku stával na vrcholu skal hrad Pulčiny, dnes ho připomínají už jen schody vytesané do skály. K nejznámějším částem skalního města patří skály Zámčisko, Pět kostelů a Izby. Nacházejí se v nadmořské výšce 600 až 750 metrů, jejich výška je i 20 metrů a délka až 250 metrů. Skalní labyrint je rozeset na úpatí kopce Hradisko.

Zprávy - Botanici našli na Rychnovsku vzácnou tropickou rostlinu. Salvia hispanica je nenápadná jednoletka

Na Rychnovsku se objevila vzácná tropická rostlina. Jde o nenápadnou jednoletku, kterou dobře znají vyznavači zdravé výživy. Kromě Rychnova ji botanici našli ještě v jedné lokalitě východních Čech a to v Pardubicích. Její semena se do země dostala pravděpodobně při jarních povodních. 

Brdění - Co zachytily fotopasti: Vypravte se s námi do lesa

Proč brdský malostatkář Matouš používá fotopasti? A jak taková věcička vlastně funguje? I to Šárka zjistila na vlastní kůži v dalším díle podcastu Brdění.

Safari - Záchrana severních bílých nosorožců pokračuje. Samice jižního podruhu poskytly dalších 26 vajíček

Safari Park Dvůr Králové pokračuje v koordinaci mezinárodního projektu na záchranu severních bílých nosorožců. Expertům z IZW Berlín se při listopadovém odběru podařilo v německé ZOO Schwerin odebrat samicím jižního podruhu 26 vajíček. Nový genetický materiál má pomoci zajistit rozmnožování problematických samic včetně populární Nájin a její dcery Fatu.

Natura - Sdružení ekologických organizací Zelený kruh zhodnotilo politiku vlády v oblasti životního prostředí

Ochránci přírody chválí novelu odpadového zákona i novou zonaci národních parků. Kritizují plány kanálu Dunaj-Odra-Labe i jaderného reaktoru. Moderuje Ondřej Novák

Meteor o vánočním počasí, tajemství času a osmi jazycích chobotnice

Poslechněte si:01:30 Co je to čas?19:15 Katastrofální smog v Londýně24:00 Proč meteorologové nemají rádi Vánoce?34:25 Má chobotnice osm jazyků?41:43 Proč není lední medvěd vidět termokamerou?

Proč černají listy a pokojovky chřadnou: Příčina může viditelná na první pohled

Ve chvíli, kdy začneme zachraňovat chřadnoucí rostlinu už totiž může být napadení fatální. K velmi zákeřným škůdcům patří puklice a červci, které často následují houbové choroby - černě.

Zvěřinec - Zvěřinec s MVDr. Petrem Procházkou a MUDr. Marcelem Procházkou

Veterinární a chovatelskou poradnu pro vás otevíráme s veterinárním lékařem nebo odborníkem na chov domácích zvířat.

Zahrádkářské tipy - Na barborky vybírejte větvičky s naducanými pupeny, na rouby s těmi štíhlými

Na 4. prosinec připadá svátek svaté Barbory. Ten den chodíváme na větvičky třešně nebo zlatice a nosíme si je domů jako takzvané barborky. Chtěli byste vyzkoušet, zda vám vykvetou také větévky jiných stromů či keřů? Poslechněte si tipy Ivana Dvořáka z časopisu Zahrádkář:

Hovory - Hosté: Dalibor Štys a Renata Štysová Rychtáriková

Profesor Štys vede Laboratoř experimentálních komplexních systémů Fakulty rybářství a ochrany vod. Pracují na kvazispektrální analýze živých buněk. Moderuje Vladimír Kroc

Zvěřinec - Zvěřinec s MVDr. Petrem Procházkou

Veterinární a chovatelskou poradnu pro vás otevíráme s veterinárním lékařem nebo odborníkem na chov domácích zvířat.

Nejsnadnější rozmnožování pokojových rostlin: stačí znát trik s jediným listem

některé v domácích podmínkách nemáte téměř šanci rozmnožit, existují jiné, u kterých to jde téměř samo. Mnohdy stačí uříznout jediný list a vhodným způsobem ho nechat zakořenit. Které rostliny jsou pro snadné rozmnožování nejvhodnější? 

Zvídavec Evy Sinkovičové - Tajemství veverek z filmu Karlík a továrna na čokoládu

Filmové triky a roboti místo živých zvířat jsou u filmu běžná praxe. Willymu Wonkovi ale v továrně pomáhají skuteční zvířecí herci. Nevěříte? Jen si to poslechněte.

nejnovější 167 168 169 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek