Články

Náš host - Čím větší krmítko, tím lepší, doporučuje ornitoložka Harmáčková

Také máte rádi přírodu a v zimě pomáháte třeba opeřencům, kteří u nás přezimují? Jak správně krmit ptáky, jakým způsobem vyrobit funkční krmítko a kterým chybám se při krmení ptactva vyvarovat? I o tom jsme si povídali s naším hostem. Pozvání přijala ornitoložka chebského muzea Lenka Harmáčková.

Botanik Václav Větvička: Jako prase v bukvicích

bukvice a žaludy před nosem a usilovně je vysévá a vysévá? Možná jednou vznikne nová odrůda krásného stromu...

Jak si vypěstovat doma avokádo z pecky: Vodní způsob je zábavný a efektní

stalo oblíbenou součástí našich jídelníčků. Hruškovité plody, které pod tmavě zelenou až černou slupkou skrývají lahodnou světle žlutou měkkou dužinu plnou minerálů, vitaminů a rostlinných tuků, chuťově připomínají spíš ořechy a jsou velmi syté. Avokádo se dá konzumovat syrové i tepelně upravené, jsou z něj výborné polévky, dresinky, dezerty i pomazánky, například tradiční mexická guacamole. A jeho dužina skrývá i velkou pecku, kterou rozhodně nemusíme po konzumaci házet do koše. Jak si vypěstovat v domácích podmínkách avokádovník?

Příběhy z Vysočiny - Domácí králík také dokáže v zemi vyhrabat nory. Je to noční zvíře

V Ratibořicích u Jaroměřic nad Rokytnou na Třebíčsku je králičí farma, kde hospodaří otec se dvěma syny.

Dopolední host - Německá strana Šumavy - Bavorský les je zeleným srdcem uprostřed Evropy

Národní parky se v současnosti těší z dobrých vzájemných vztahů a bohaté spolupráce. Host Jan Dvořák.

Poznáváme Šumavu - Vichřice nejsou pro Šumavu velkou tragédií. Příroda se s následky vyrovná

Je tomu přesně 150 let, kdy jedna přírodní síla změnila tvář Šumavy. Na konci října roku 1870 přišla do Čech velmi silná vichřice, která v Šumavských lesích způsobila rozsáhlé plochy polomů. V podstatě změnila dosavadní tvář na mnohých místech Šumavy podobně, jako o skoro 140 let později orkán Kyrill.

Podhoubí - Útlum uhlí v Česku II. Jen obnovitelné zdroje uhlí nenahradí, říká náměstek ministra Havlíčka

Koncem listopadu se naposledy sejde Uhelná komise – poradní orgán vlády, jehož úkolem je navrhnout správný způsob útlumu fosilního paliva, kterého se v Česku ročně vyprodukuje přes 40 milionů tun. Téma konce uhlí komentuje tentokrát René Neděla, člen pracovní skupiny jmenovaný ministrem průmyslu a obchodu, a také Jana Mračková Vildumetzová za Karlovarský kraj.

Dendrobium: orchidej z pralesa můžeme snadno pěstovat i doma

množství vyšlechtěných kultivarů si můžeme dopřát pohled na bohatě kvetoucí rostliny původem z pralesa i v domácích podmínkách. Jak se správně start o rostliny rodu Dendrobium a jaké mají jednotlivé druhy nároky na pěstování?

Chcete si na zahradě vypěstovat vlastní banány? Stačí zvolit správný druh

Afriky a východní Asie. Díky tomu jsou plně mrazuvzdorné a tak je můžeme pěstovat celoročně venku i v našich podmínkách.  

Jak vyčistit játra bez chemie: Odvar z ostropestřce funguje jako zázrak

je třeba se o ně dobře starat. Zvýšenou pozornost bychom jim měli věnovat v době hostin. K rostlinám, které mají na játra přímo blahodárný vliv, patří ostropestřec mariánský. Jeho účinky velebí nejen lidové léčitelství, ale i klasická medicína. Za určitých podmínek jej můžeme pěstovat i na zahradě.

Názory odborníků: Co dělat s listy ovocných stromů: Pálit nebo dát do kompostu?

pálením. Zbytečně se tak připravujeme o cenný materiál pro zahradu. Názory na kompostování listí se různí, proto nabízíme dva různé pohledy odborníků, spolupracovníků redakce, jak nejlépe připravit listovku.

Jak vypěstovat ananas z ovoce, které si přinesete z obchodu

obchodu, vypěstovat nový – skvělý trik. Stačí vybrat plod se zdravými listy včetně středu růžice, seříznout ji, očistit od dužiny, nechat zaschnout a zasadit. Ale i když se řízek ujme, k novému plodu je ještě dlouhá cesta. Jak přimět ananas ke kvetení?

Zaostřeno - Čínský plán klimatické neutrality je ten nejambicióznější na světě, myslí si analytik

Bezmála pět let po přijetí Pařížské klimatické dohody stále nejsou jasná všechna pravidla, podle kterých mají země snižovat emise skleníkových plynů. 

Vybrali jsme pro vás - Za ulovený kus 2 tisíce korun, za uhynulé zvíře 3. Zóna intenzivního lovu divočáků v kraji

V Německu a v Polsku, v blízkosti českých hranic, se u divokých prasat objevil africký mor. Aby zabránili rozšíření nákazy, mají od pondělí 16. listopadu myslivci černou zvěř intenzivně lovit. Motivovat je mají i peníze.

Vltavín - Poštolka je původně skalní dravec, ale rozbombardovaná města po válce jí skály začala připomínat

Za zajímavými živočichy a poznáním jejich zvyklostí nemusíte až do venkovské přírody. Jedna naučná stezka vede i přímo centrem Českých Budějovic a představuje zvířata, která žijí ve městě. 

Zprávy - Jelení zvěř se stahuje z horních částí Krkonoš do nižších poloh, lesníci jim na zimu chystají obůrky

Lesní v Krkonoších už přikrmují jelení zvěř. Ta začíná pomalu přicházet do přezimovacích obor. Těch jsou v našich nejvyšších horách dvě desítky. Stále zůstávají otevřené. Lesní je uzavřou ve chvíli, kdy už v nich zvěř bude zůstávat. To nastane s příchodem sněhu. Do obory v Dolním Dvoře se vydala reportérka Kateřina Kohoutová.

Dobré odpoledne s Českým rozhlasem Olomouc - Prostějovský myslivec chová ve svém panelovém bytě lišku. Využívá ji při výuce ve školách

Jeden z prostějovských myslivců sdílí svůj panelový byt s liškou. Jezdí s ní do škol a na tábory, aby učil děti lásce k přírodě. S uzavřením škol kvůli koronaviru ale Radomil Holík musel své aktivity přerušit. A tak nafotil liščí kalendář. Z jeho výtěžku chce postavit nejen bezpečný výběh pro svou parťačku, ale taky přispět na sociální služby pro děti s handicapem.

Zaostřeno - Čínský plán klimatické neutrality je tím nejambicióznější projektem světa, myslí si analytik Jungwirth

Bezmála pět let po přijetí Pařížské klimatické dohody stále nejsou jasná všechna pravidla, podle kterých mají země snižovat emise skleníkových plynů. 

Meteor o sochách z písku, těžbě v pravěku a rekordním potápění velryb

Poslechněte si:01:27 Existuje objektivní zpravodajství?10:00 Rekordy v potápění18:22 Objev krevních skupin23:28 Jak se v pravěku těžily suroviny?36:08 Co drží bábovičky z písku?44:28 Zrod nylonu, celuloidu a bakelitu

Safari - Mládě hrošíka liberijského roste ve dvorském parku jako z vody. A hodně času věnuje také spánku

Za branami Safari Parku Dvůr Králové přicházejí i teď na svět zajímavá mláďata. Patří k nim ohrožený druh z pralesů západní Afriky hrošík liberijský. Po porodu v závěru minulého měsíce vážil přibližně 5 kilogramů a od té doby roste jako z vody.

nejnovější 171 172 173 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek