Články

Vše o pěstování zahradních kanadských borůvek. Právě přišel čas na výsadbu

plody jsou však o poznání větší a z pohledných keřů jich sklidíte přes 2l. Ale pouze pokud znáte nároky těchto pozoruhodných dřevin.

Žampiony, hlívu i šii můžeme snadno pěstovat i doma v truhlíku. Jak na to?

dnes stejně snadné jako pěstování květin. Houby v nich porostou i na chalupě bez každodenní péče.

Odpolední interview - Mendelův kaštan je popravdě slavný strom a už z dálky viditelný solitér

Rok co rok ho sužuje klíněnka a on srdnatě odolává. Kaštan Johanna Gregora Mendela v polích nedaleko jeho rodných Hynčic u Vražného na Novojičínsku je mohutný a z dálky viditelný solitér.

Příběhy z Vysočiny - Opice v jihlavské ZOO si pochutnávají i na arabské gumě. Nepohrdnou ale ani švábem

Jídelníček opic v jihlavské ZOO není v žádném případě jednotvárný. Lvíčci, tamaríni nebo kosmani si pochutnávají na čerstvých vitamínech.

Zprávy - Šlapanice izolují bývalou skládku nebezpečných odpadů, čištění potrvá desítky let

Ve Šlapanicích u Brna začala rekultivace bývalé skládky nebezpečných odpadů. Město ji za 11 milionů korun musí izolovat od okolního prostředí.

Zhoubná nekróza kaštanů zničila stromy už ve většině Evropy. Jak je to u nás?

kaštany. Ať už rostou v alejích, parcích či na hřbitovech, těší nás pohled do jejich koruny. Zvlášť krásné jsou v době květu, oblibě se těší i jejich plody. Zdaleka však nejsou vhodné jako krmivo pro všechna zvířata. Například koňům by mohly velmi ublížit.

Jak připravit růže a stálezelené keře na zimu: Stačí dodržet chytrý postup

zase před suchem, těžkým sněhem i před zuby mlsných srnek a zajíců.

Vypěstujte si rostliny věčného mládí

poměrně drahé plody k nám dosud byly pouze dováženy. Jsou krásné a léčivé zároveň, některé snášejí i mrazy, jiné se pěstují v nádobách. Klanopraška, jinan, gotu-kola, stévie, angínovník…vybírejte

Stanhopea: Orchidej, která voní po čokoládě. Pěstovat ji není těžké

že rozkvétá. Dostali jste chuť ji pěstovat? Patří mezi orchideje, kterým se vcelku dobře daří za oknem bytu. Co tato zázračná květina a její sestry potřebují, aby kvetly a prospívaly také u vás doma?

V národním parku České Švýcarsko uzavřeli dvě jeskyně v Labském kaňonu. Neukáznění návštěvníci tam rušili netopýry na zimovištích

Správa národního parku České Švýcarsko uzavřela mřížemi dvě jeskyně v Labském kaňonu, Dámskou jeskyni a jeskyni Přátel přírody. Zimují tam netopýři, hlavně vrápenci. Neukáznění návštěvníci ale do jeskyní i přes zákaz chodí a netopýry ruší.

Leonardo Plus - My změny klimatu ještě přežijeme, ale naše praprapravnoučata mohou mít velký problém, varuje meteorolog Dvořák

Klimatické změny provázejí naší planetu od nepaměti, přidávají se k nim ale čím dál větší zásahy člověka. „Prokazuje se, že i to relativně malé množství skleníkových plynů, zejména kysličníku uhličitého a metanu, které člověk uměle do atmosféry produkuje, ovlivňuje atmosféru víc, než bychom čekali,“ říká v Leonardu Plus meteorolog Petr Dvořák.

Zprávy - V Hradci Králové začala výsadba zhruba 700 nových stromů. Nahradí suchou, dožilou a napadenou zeleň

Pracovníci technických služeb začali po Hradci Králové vysazovat stovky nových stromů. Nové stromy zasadí například u Šimkových sadů. Letos jim práci ale komplikuje pandemie koronaviru.

Dobré ráno, Moravo! - Uherskobrodsko má účinnou ochranu proti velké vodě, zachráncem jsou místní mokřady

Retenční nádrže a mokřady v okolí Uherského Brodu pomáhají město ochránit před povodněmi. Velká voda zasáhla oblast v polovině října, Uherský Brod ale neohrozila.

Den ve Zlínském kraji - Nejhorší za poslední roky. Tak hodnotí letošní sezónu někteří včelaři ve Zlínském kraji

Až o dvě třetiny medu méně oproti průměru stočili letos včelaři ve Zlínském kraji a med je tak už téměř vyprodaný. Výnosy ovlivnilo hlavně počasí.

Poznáváme Šumavu - Vichřice, které způsobují v šumavských lesích větší či menší polomy, do hor patří

V roce 1870 zažila Šumava jeden ze svých velkých zlomových okamžiků. Přišla velká vichřice, která změnila tehdejší tvář Šumavy a také přinesla bohatství mnoha lidem, když se tu v následných zhruba 7 letech likvidoval rozsáhlými těžbami lýkožrout smrkový. Události z října 1870 však předcházela ještě jiná událost – vichřice v roce 1868.

Přišel čas zasadit česnek. Co udělat proto, aby úroda byla co nejvyšší

tu správnou sadbu vložit na správné místo ve správný čas. A před výsadbou se vyplatí stroužky posilnit mořením.

Leonardo Plus - Historie a současnost změn klimatu

Meteorolog Petr Dvořák vysvětluje, že se změnami se planeta Země potýká odjakživa.

Chytré triky, jak skladovat jablka ve sklepě, na balkoně i ve studni

hojnosti, jejich plody pak prvotřídním domácím zdrojem vitamínů a dalších cenných látek ve vskutku lahodné podobě. Kdy které odrůdy jablek sklízet a jak jablka skladovat, aby vydržela zdravá, sladká a šťavnatá až do Vánoc či ještě déle?

Jak vypěstovat na zahradě brusinky. Je to snadné, důležitá je pouze jedna věc

pokud jim dopřejeme vhodnou zeminu, můžeme je pěstovat i v zahradě nebo na balkoně. Stačí pár keříků a své kulinářské výtvory můžeme korunovat brusinkovou omáčkou. V případě větší sklizně můžeme zkusit i brusinkové víno.  

Co s trávníkem na podzim: Mnoho lidí opakuje stejné chyby

majitelů zahrad. Jenže aby se opravdu podobal hustému koberci, potřebuje mnoho péče. Na jaře a v létě především sekání, zavlažování a výživu. Na podzim se jeho potřeby mění – jak se o něj tedy starat, když se babí léto pomalu mění v podzim?

nejnovější 173 174 175 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek