Články

Safari - Ve dvorském pavilonu Ptačí svět se dějí zázraky. Práce chovatelů často připomíná kouzelnické triky

Dnes vám v Safari Parku Dvůr Králové představíme ptačí líheň. Nachází se v pavilonu Ptačí svět, v prostoru, do kterého se návštěvník nikdy nepodívá. Přesto vás chce redaktorka Dana Voňková přesvědčit o tom, že i tam se odehrávají zázraky. A to pokaždé, když se ptačí rodiče nechtějí nebo nedokážou postarat o vylíhnutí svých potomků. 

Natura - Potřebuje Česko kanál Dunaj–Odra–Labe?

Proti zamýšlené stavbě se hlasitě ozývají vědci a ekologické organizace. Vodní dílo za více než šest set miliard korun podle nich naruší hydrologické poměry v oblasti.

Meteor o srážce Země, zápachu dinosaurů a malém slepičím mozku

Poslechněte si:01:13 Co je to mozek?11:23 Jak probíhala největší srážka Země s planetkou?23:35 Konečně pořádná ocel!28:09 Plasty v jeskyních38:41 Páchnul tyranosaurus?44:23 Slepičí mozek

Zprávy - Trvalý výskyt vlka v Orlických horách potvrdily snímky z fotopastí a pozorování tzv. Vlčích hlídek

V Orlických horách se podle ochranářů definitivně usadil minimálně jeden vlk. Potvrzují to jak snímky z fotopastí, tak pozorování Vlčích hlídek, tedy skupin lidí, kteří pobytové znaky šelem monitorují. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Zahrádkářské tipy - Proč by se pod lískou měly pást slepice

Lísky jsou poměrně rychle rostoucí dřeviny. Jen stromovité typy dorůstají pomaleji. Nejrozšířenější jsou keřovité typy lísek. Lísku prořezáváme v období vegetačního klidu, nejlépe od října do března. Které větve odstraňovat a jakou výšku lísce zachovat, aby v příštím roce více plodila? Odpovídá Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Zvěřinec - Zvěřinec s MVDr. Františkem Špručkem

Veterinární a chovatelskou poradnu pro vás otevíráme s veterinárním lékařem nebo odborníkem na chov domácích zvířat.

Hovory - Host: Šimon Michalčík, atudent a zakladatel iniciativy Plant For The Planet v Česku

Řeč bude především o tom, jak chtějí děti a studenti zalesnit planetu. A proč je podle organizace Plant For The Planet důležitá reforestace hlavně v rozvojových zemích.

Tři způsoby množení magnólií. Který je ten nejsnadnější?

to nejen v době květu, ale také když na podzim uzrají zajímavě tvarované plody. Velká semena lákají k pokusům o výsev. Ovšem bez speciálního postupu je úspěšnost malá. Jak nejlépe postupovat?

Nejlepší skleník pro vaši zahradu: Co zvážit předem a jakých chyb se vyvarovat

zaměřit při jeho výběru, abychom z něj vytěžili maximum? A kam ho v zahradě nejlépe umístit?

Přírodní kámen v zahradě: inspirujte se jaký a kam využít

nebo cestiček. Ale mohou mít i množství dalších využití. Inspirujte se v naší bohaté fotogalerii. V článku se dozvíte, které kameny jsou pro zahradu nejvhodnější a jak je nejlépe umístit.  

Oleandr - jak ho bezpečně zazimovat v našich podmínkách?

bychom měli již předem zvážit, zda budeme mít dostatečné podmínky k jeho přezimování. Potíže mohou nastat především s urostlými exempláři. Nejen, že nám zaberou hodně místa, ale i jejich stěhování bývá náročné. Kde nejlépe přečkají naši zimu?

Skalka může být okouzlující i v zimě. Které rostliny to zajistí?

se můžeme těšit z jejich krásy i v zimních měsících. Stálezelené skalničky potěší nejen tvary listů, ale také různou intenzitou jejich zbarvení.

Proč některé listy na podzim mění barvu a opadávají?

květů a tak každoročně na podzim rozehrává barevný ohňostroj v korunách stromů. Červená, žlutá, hnědá... Kde se tyto barvy v listech berou? A proč na podzim vlastně listy mění barvu?

Host ve studiu - Včelař Václav Jirka: Včelky potřebují naši lásku. Je to nenahraditelný přírodní poklad, který máme

Věřím, že k velké radosti mnohých z vás, si teď budeme povídat o medu a včelách. Naším hostem je regionální včelař Václav Jirka z Jaroměře, který nedávno obdržel další ocenění, zlatou medaili Český med 2020.

On Air - Našimi grafikami chceme jednoduše popsat rizika klimatické změny, říkají členové organizace Fakta o klimatu

Organizace Fakta o klimatu shromažďuje data vědeckých institucí typu ČHMÚ, NASA či Eurostatu. Za sebou má rok fungování, během kterého zveřejnila na svém webu desítky infografik, aktuálně vydává Atlas klimatické změny. „Na začátku projektu jsme si říkali, že už to před námi někdo musel zpracovat, ale na webech vědeckých institucí ani ministerstva životního prostředí jsme nic nenašli. Tak jsme se do toho pustili sami,“ říká jeden ze členů Ondráš Přibyla.

Apetýt - Poradna Apetýtu

Poradna s potulným sadařem Dominikem Grohmannem na téma výsadba stromů.

Příběhy z Vysočiny - Desítky ježků přezimují v záchranné stanici v Pavlově

Sezóna ježků právě začíná, na zimu jich do záchranné stanice v Pavlově lidé přinesou desítky, možná i stovky. 

Zprávy - Letošní deštivý rok pomohl i některým vzácným rostlinám v Pardubickém kraji

Po suchých letech deštivý rok. A pro Pardubický kraj to platí dvojnásob. Velké množství srážek způsobilo problémy třeba zemědělcům nebo lidem z oblastí, které zasáhly přívalové deště. Prospělo to ale třeba některým vzácným rostlinám, které kvůli suchu skoro vymizely.

Host ve studiu - Jediná naše psovodka, hledající v přírodě nelegálně nastražené otrávené návnady a uhynulé ptáky

Psovodka Klára Hlubocká dříve pátrala po pohřešovaných lidech, teď hledá v přírodě nelegální otrávené návnady a uhynulé ptáky. Je jedinou psovodkou s takovým zaměřením v celé České republice. A fenku Irbis vzala dnes do rozhlasového studia s sebou.

Jak správně zazimovat muškáty. Záleží na druhu, který máte

Při vhodně zvoleném zazimování můžeme uchovat kvalitní rostliny i do příštího jara a namnožit si je z řízků. Co je třeba dodržet, abychom se i příští rok mohli radovat z množství květů?

nejnovější 179 180 181 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek