Články

Vymírání druhů je poprvé důsledkem činnosti živého organismu, který si myslí, že je inteligentní, glosuje vědec Kindlmann

Nevládní organizace i panely odborníků OSN bijí na poplach. Světový fond na ochranu přírody uvádí, že od roku 1970 klesl index biodiverzity na celém světě o dvě třetiny. V tropických oblastech Jižní Ameriky dokonce o 94 procent.

Ranní interview - Sucho je nyní minulostí, voda v krajině ale stále chybí, říká koordinátor portálu Intersucho

Česko zasáhly deště. Meteorologové varovali, že za 24 hodin může  napršet až 60 litrů vody na metr čtvereční. I přes nejdeštivější léto za posledních deset let nás ale dál trápí sucho. „Zemědělci začali reportovat nedostatek vláhy, na druhou stranu množství srážek, které přichází, je ideální k tomu, aby se zásoba vody v půdě doplnila,“ říká koordinátor týmu Intersucho Miroslav Trnka. Podle něj je tak půda je vlhčí než obvykle, ale voda v naší krajině stále chybí.

Natura - Na návštěvě ve středočeské rezervaci velkých kopytníků

Divocí koně, pratuři i zubři pomáhají v milovické rezervaci udržovat bohatou biodiverzitu, které je mimo jiné kvůli změnám klimatu ve stále větším ohrožení.

Hovory - Host: Marie Šabacká, polární ekoložka

Zkoumá ledovce po celém světě. Vyzkoušela si mimo jiné, jaké to je být zavřená několik týdnů na polární stanici. Jaké pocity mají vědci pozorující mizející ledovce?

Meteor o šestém smyslu zvířat, Slunci a otráveném vojsku

Poslechněte si:01:35 Je normální teplé září?09:58 Dokáží zvířata předvídat katastrofy?18:55 Objev Punkevních jeskyní24:11 Může nás ohrozit Slunce?32:12 Čím se otrávilo vojsko u Kutné Hory?

Botanik Václav Větvička: Čím blbější sedlák, tím větší má brambory

je možná ještě daleko, je teprve září po létu víc než horkém. To jen já jsem si, nevím proč, vybavil své rozmanité bramborové vzpomínky.

Mandevila patří k oblíbeným balkonovým krasavicím. Jak o ni pečovat v zimě?

majitelů balkonů či teras. Není nutné kupovat každoročně novou rostlinu. Pokud zajistíme vhodné podmínky k přezimování, můžeme se z ní těšit i v příštích letech.

Šachová velmistryně Květa Eretová vede v 94 letech šachový kroužek

Paní Květa Eretová je prý přírodní úkaz. Šachová velmistryně, které je 94 let, vede šachový kroužek v domově pro seniory. Šachy hraje i online a má svůj facebookový profil.

Dobré ráno, Moravo! - Kůrovec na Zlínsku stále řádí. Nezastavilo ho ani letošní počasí

Kůrovcová kalamita se na mnoha místech Zlínského kraje šíří dál a území silně zasažených lýkožroutem stále přibývá. Zjišťovali jsme, jaké škody letos napáchal.

Zvěřinec - Zvěřinec s MVDr. Františkem Špručkem

Veterinární a chovatelskou poradnu pro vás otevíráme s veterinárním lékařem nebo odborníkem na chov domácích zvířat.

Zahrádkářské tipy - Objevilo se vám padlí na okrasných rostlinách? Příští rok nezapomeňte na prevenci!

Padlí (Erysiphales) je řád vřeckovýtrusných hub. Zahrnuje jedinou čeleď, do níž je řazeno množství hospodářsky významných parazitických hub. Jako padlí označujeme nejen tyto houby, ale i onemocnění, které způsobují. Padlí na okrasných rostlinách se objevuje při výrazných rozdílech mezi denními a nočními teplotami. Trpí na něj měsíček lékařský, floxy a další okrasné rostliny. Důležitá je prevence.

Zápisník zahraničních zpravodajů - Klidnou krásu přehrady Gazivode v Kosovu zatím nenarušují davy turistů. A mají tu rybí restauraci!

Obrovské množství životodárné tekutiny sevřené mezi kopci se stalo předmětem sporů mezi Srbskem a nejmladším evropským státem, Kosovem. Přehradní nádrž Gazivode na severní kosovskosrbské hranici je ale také vyhledávaným cílem sportovců a turistů. Je i domovem opravdu velkých a chutných ryb.

Vědecká dobrodružství - Němci chtějí zpátky přirozené záplavy. Po desítkách let vrací vodu do říčních koryt lužních lesů

Rozsáhlý pás lužních lesů poblíž Lipska se přirozeně nezaplavuje už málem celé století. Vodu totiž odvádějí regulované říční toky a nově zbudované kanály. Zemědělská činnost, lesnictví nebo těžba jílu proměnily krajinu k nepoznání.

Ne vždy je hrabání listí přínosem. Jak se postarat o podzimní trávník?

zahrad. V závěru vegetačního období bychom mu měli věnovat vhodnou péči a připravit ho tam dobře na zimní období. Jak správně sekat a hnojit trávník, abychom nenadělali více škody než užitku?

Vědecká dobrodružství - Nedostatek vody dokáže zasáhnout i motoristy. V Německu neměli co tankovat, když klesly hladiny řek

„Sucho v roce 2018 byla národní katastrofa,“ říká německý výzkumník Andreas Marx z Helmholtzova centra pro výzkum životního prostředí. Pokles řek tehdy ovlivnil i motoristy, protože vázly dodávky pohonných hmot.

Proč je znalost pH půdy důležitá? A jak zjistíme pH půdy na zahradě?

jsou jiné, které dávají přednost půdám kyselým či naopak zásaditým. Proto bychom měli umět zjistit pH půdy i vědět jak zeminu vhodným způsobem pro pěstování rostlin se speciálními nároky upravit.

Zvěřinec - Zvěřinec s MVDr. Petrem Procházkou

Veterinární a chovatelskou poradnu pro vás otevíráme s veterinárním lékařem nebo odborníkem na chov domácích zvířat.

Zvěřinec - Zvěřinec s MVDr. Františkem Špručkem

Veterinární a chovatelskou poradnu pro vás otevíráme s veterinárním lékařem nebo odborníkem na chov domácích zvířat.

Vědecká dobrodružství - V Polsku nejdřív lesy odvodňovali. Teď přemýšlí, jak v nich vodu udržet

V posledních letech se Poláci snaží změnit přístup k vodě v lesích, odkud se ji v minulém století snažili usilovně dostat. Vlhké a bažinaté lesy bylo dřív potřeba vysušit odvodňovacími kanály tak, aby se usnadnil přístup ke dřevu. Jenže teď lesy usychají.

Než přijdou první mrazíky: v jakém pořadí sklízet zeleninu?

zeleniny zcela fatální. Jak nejlépe načasovat sklizeň, aby choulostivé druhy zeleniny nestihla zkáza?

nejnovější 183 184 185 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek