Články

Safari - Lemurek ve dvorském safari parku. Rodiče Sako a Greta se pečlivě starají o svého prvního potomka

Dnes se v Safari parku Dvůr Králové vypravíme za poloopicemi a jejich nejmladším mládětem. Uhodnete za kterými, když vám povíme, že je i ve vysoké trávě Madagaskaru prozrazuje černobíle pruhovaný a huňatý ocas? Ano, jsou to lemuři kata.

Vědecká dobrodružství - Zemědělci v Rakousku se připravují na klimatické změny. Pěstují rýži, zkouší předpověď plodinám na míru

Rostoucí teploty, rekordní srážky i sucha. Rakouští zemědělci se snaží dopadům změn klimatu přizpůsobit třeba tím, že začínají znovu pěstovat víno a další plodiny, kterým prospívá větší sucho nebo vyšší teplota, například sója.

Vědecká dobrodružství - Slováci staví dešťové zahrady. Naším receptem na sucho jsou mikroprojekty, říká ministr Budaj

I na Slovensku se potýkají s čím dál větším suchem. Stát tam upřednostňuje drobnější projekty, které nejsou tak invazivní jako velké vodní nádrže.

Horké kompostování zničí semena plevelů i zárodky chorob. Jak kompost založit?

nepatří. To však neplatí pro kompost, který projde horkou fází. Vyžaduje mnohem více péče nežli běžná studený, ale výsledek stojí za to.

Vyznáte se v žampionech: Jedovatý druh hrozí otravou. Poznáte ho?

základní pravidlo zodpovědného houbaře. Jste přesvědčeni, že žampión si nemůžete s ničím splést? Pečárka zápašná je vzhledem velmi podobná jedlým druhům pečárek, přitom tato záludná houba hrozí otravou. Jak ji s jistotou poznáte?

Jak je úrodná půda na vaší zahradě: udělejte si velmi jednoduchý test

úrodnou půdu. Poradíme vám, jak zjistit, zda je vaše půda opravdu zdravá. Kvalitní půda by měla být plná života. Důležitou úlohu mají maličké bakterie i o poznání větší žížaly. Než se pustíte do vylepšování půdy, udělejte si jednoduchý test, který vám prozradí její skutečný stav.

Hnojivo na orchideje z bramborových slupek zajistí bohatou záplavu květů

podporu v růstu. Vzhledem k ubývajícím teplotám i dennímu světlu bude dobré dopřát jim výživu navíc. Můžeme jim ji poskytnout v podobě hnojiva z bramborových slupek. Prospěje hlavně orchidejím.

Natura - Kdy se Česko odkloní od uhlí?

Vhodný termín dekarbonizace pro Českou republiku má vybrat takzvaná Uhelná komise. Jak by měl odchod od uhlí vypadat? Vypravíme se na blokádu hnědouhelného lomu.

Odpolední interview - Do Jeseníků nepatří a potlačuje vzácné rostliny. Těžba borovice kleče

Každý rok vyrážejí na přelomu července a srpna do jesenických kopců lesní dělníci. Cílem jejich cesty jsou místa, kde rostou borovice kleče. Jak svážení kleče probíhá a proč se tak děje? A jak Jeseníkům škodí někteří návštěvníci?

Zprávy - Lesy jsou plné houbařů. Ptát se chodí také do odborné mykologické poradny

Lesy jsou v posledních dnech plné lidí, konečně totiž ve větším množství začaly růst houby. Řada z nich ale sbírá jen známé druhy a zbytek v lese nechává, protože je nezná.

Dnešní Plus - Zemědělci v Rakousku se připravují klimatické změny. Pěstují rýži, zkouší předpověď plodinám na míru

Rostoucí teploty, rekordní srážky i sucha. Rakouští zemědělci se se snaží dopadům změn klimatu přizpůsobit třeba tím, že začínají znovu pěstovat víno a další plodiny, kterým prospívá větší sucho nebo vyšší teplota, například sója.

Radioporadna - Kaprů bude na Vánoce dostatek. Navzdory herpes viru

Rybniční hospodářství Bohdaneč obhospodařuje padesát dva rybníků. Ročně sloví kolem 200 tun ryb. Letošní rok byl sice podle majitele Adolfa Vondrky náročnější kvůli virové nákaze. Na štěstí se rozšířila jen do tří rybníků, které se musí do konce září slovit a vyvápnit. V ostatních rybnících jsou zdravé ryby určené ke konzumaci nejen na Vánoce.

Den ve Zlínském kraji - 80 druhů rostlin na metru čtverečním. Nejvíce orchidejí ve střední Evropě. To jsou Bílé Karpaty

V druhové pestrosti rostlin i živočichů jsou Bílé Karpaty na světě unikátní. Není proto divu, že tato oblast je přírodním pokladem moravsko-slovenského pomezí.

Vědecká dobrodružství - Víc dešťů, ale i sucha. Klimatické změny oslabují lesy a přináší požáry, všímají si v Rakousku

Mezi důsledky sucha patří i častější lesní požáry. Jejich zvýšený počet pozorují v sousedním Rakousku, a to i v horských oblastech, kde byly dříve vzácné. 

Podhoubí - Zažíváme kolaps fosilní civilizace, jak bolestivě jím projdeme? Paleoekolog varuje před ekoradikalismem

Petr Pokorný přednáší paleoekologii od začátku holocénu před zhruba 12 tisíci lety. Vzděláním biolog hledá ve studiu minulosti poučení o současném stavu života na planetě. Příbuzná paleoklimatologie se poslední dobou politizuje v debatě o současné klimatické změně. V Podhoubí tentokrát sledujeme konzervativní kritiku klimatického hnutí z perspektivy hlubší minulosti a možná úskalí překotného přechodu na dekarbonizovanou ekonomiku.

Přímo z místa - Kácení kleče má pomoci obnovit přirozené bezlesí i napomoci pádům lavin

Další fáze kácené borovice kleče na jižním hřebenu Jeseníků probíhalo po větší část prázdnin. Důvodem je snaha ochranářů navrátit krajinu ovlivněnou růstem nepůvodních keřů do stavu, v jakém byla před více než 150 lety.

Zprávy - Jihlavská ZOO má mláďata křečka stromového. Hlodavce ale lidé většinou nezahlédnou

Zoologická zahrada v Jihlavě má od léta nová mláďata. Návštěvníci je ale jen tak neuvidí. Nikdy totiž nespatřili ani jejich rodiče.

Zemědělci ve vybraných okresech mohou začít plošně používat jed Stutox

Na místech, kde se přemnožili hraboši, můžou zemědělci plošně rozhodit jed Stutox. Ale jen tam, kde kalamitu potvrdí inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Vědecká dobrodružství - Rakouské Alpy prozradí, co nás čeká. Tamní ledovce už nelze zachránit a předpoví osud Himaláje

Sucho má ve střední Evropě různé dopady. Například rakouské Alpy dnes badatelům z řady oborů slouží jako citlivý indikátor změn klimatu.

Kam se shnilými jablky: mnoho lidí opakuje stejnou chybu

o krásné, zdravé plody. Ale pokud necháme jablka napadená moniliovou hnilobou na stromě či pod ním, bude se nemoc snadno šířit i v dalších letech. Jak je nejlépe zlikvidovat?

nejnovější 185 186 187 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek