Články

Přichází čas na výsev zeleného hnojiva. Obohatí půdu a brání v růstu plevelům

většinu drobných pěstitelů. Přitom existuje jejich velmi kvalitní náhrada - zelené hnojení. Právě teď je ideální čas na jeho výsevy.

Zprávy - Odpadky, stany a ohniště v rezervaci. Lidé v Jeseníkách jsou letos více neukáznění

Ruku v ruce s letošním nárůstem turistů v Jeseníkách přibylo přes léto také přestupků ohledně porušování ochrany přírody. Lidé mnohem častěji stanují, kde nemají, opékají tam buřty a nechávají za sebou spoustu odpadků. Zatímco loni řešili strážci přírody desítky případů neukázněného chování, letos jich je několikanásobně víc. A sezóna ještě nekončí.

Skvrny na rajčatech, hniloba, deformace plodů: Jak jim zabránit?

pochutná nejeden zahrádkář. Sbírání krásně vonících a sytě červených plodů je pro pěstitele jeden z nejuspokojivějších pocitů. Ne každý se ale o rajčata dokáže starat bez chyb. Představíme vám ty nejčastější a ukážeme, jak se jim vyhnout.

Chytré zapomenuté triky našich babiček, jak se starat o zahradu

tak využili plnou sílu přírodních cest, které se ke zvelebování zahrady naskytly. Používali ekologické materiály, které s přírodou zanikly či se v ní rychle rozložily. Pojďme se podívat na pár rad, jak se chytře a efektivně starat o naši zahradu.

Inspirace na chytré vyvýšené záhony: Při troše šikovnosti budou ozdobou zahrady

ve své zahradě zřídili vyvýšené záhony. Stačí využít chemicky neošetřené dřevěné latě, staré cihly a kameny. V záhonech pak můžete pěstovat nejen zeleninu a ovoce, ale klidně i vaše oblíbené květiny. Několik důmyslně uspořádaných vrstev vám pomůže k dřívějšímu dozrávání plodin i k jejich vyššímu počtu.

Leonardo Plus - Biolog a etik Marek Vácha patří mezi odborníky, kteří burcují proti vymírání druhů

Co způsobilo pět vymírání živočichů v dějinách naší planety? Současné šesté má jiné atributy. Mizení druhů patřilo k životu na Zemi, teď je to jinak. Moderuje Eva Hůlková

Zápisník zahraničních zpravodajů - Evropskými městy se nesou zvuky džungle: mohou za to exotičtí papoušci, kteří obývají platanové aleje

V Barceloně, Tokiu nebo Římě se usídlili exotičtí papoušci alexandři velcí. Podivný skřek ale dost možná zaslechnete i při procházce v Kolíně nad Rýnem. Zpravodaj Václav Jabůrek se vydal pátrat po cestě, kudy se tam dostali.

Magazín Leonardo - Dezinformace o nemoci covid-19 zabíjejí. Kolik obětí má na svědomí tzv. infodemie?

Další témata: Jezero Most se otevře veřejnosti. Nenaruší turisté hnízdiště vzácných druhů ptáků? V Kriminalistickém ústavu o práci forenzních botaniků. Připravila Tereza Šťastná.

Meteor o vynálezu smolaře, Zemi a vůni deště

Poslechněte si:01:12 Je Země planetou?08:45 Parní člun věčného smolaře14:04 Po čem voní déšť?22:09 Mravkolev v majonéze

Zprávy - Do údolí řeky Rokytné se vrátila lilie zlatohlavá. Radost udělala především místnímu fotografovi

Do údolí řeky Rokytné se po desítkách let vrátila lilie zlatohlavá. Rostlinu s růžovými květy letos náhodou objevil místní amatérský badatel a fotograf Pavel Chlubna.

Safari - Premiéra pěšího safari: ve velkém jezeře se poprvé přímo před zraky návštěvníků narodilo hrošátko

Chcete vidět šest hrochů při koupání? Přesně takovou nevšední podívanou objevíte v Safari Parku Dvůr Králové. A mezi nimi i nejmladší hroší mládě, které pod dohledem své matky Mony roste jako z vody. Jak se přesvědčila reportérka Dana Voňková, hrošátko dělá radost nejen návštěvníkům dvorského safari parku, ale i těm, kteří se o populární obojživelníky starají.

Laboratoř - Člověk je nejzručnější primát, ale než motoriku ovládne, trvá mu to podle vědců nejdéle

Primáti s větším mozkem ovládají složitější pohyby končetin lépe a zdatněji než ti s menším mozkem. Naučit se jemnou motoriku jim trvá déle, lidem ze všech nejdéle. Tato strategie ale vede k lepším výsledkům.

Dobré odpoledne - Stany a ohniště v rezervaci, odpadky. Lidé v Jeseníkách jsou letos více neukáznění

Ruku v ruce s letošním nárůstem turistů v Jeseníkách přibylo přes léto také přestupků ohledně porušování ochrany přírody. Lidé mnohem častěji stanují, kde nemají, opékají tam buřty a nechávají za sebou spoustu odpadků. Zatímco loni řešili strážci přírody desítky případů neukázněného chování, letos jich je několikanásobně víc. A sezóna ještě nekončí.

Natura - Motýl modrásek hořcový je dnes na českém území kriticky ohrožený. Najdeme ho jen na hrstce lokalit

Odborníci chtějí jeho populaci podpořit tzv. reintrodukcí. Odchytí několik dospělců tam, kde je modrásek početný a vysadí ho v náhradní lokalitě. Moderuje Ondřej Novák

Natura - Na Youtube ukazují, jak neplýtvat a třídit. Náctileté ekoinfluencerky Víravovy oceňují i odborníci

Sestry Anna a Eliška Víravovy natáčí pro Youtube videa o ekologii. Říkají si Sestry v akci za záchranu života a za svou popularizační činnost získaly Cenu Josefa Vavrouška v nové kategorii pro mladé Ekozásek roku.

Vysíláme Vesele i Vážně - Plastový koloběh. Mladí architekti z Brna mění odpad z kaváren a restaurací na nábytek

Neobvyklý nábytek z plastu začala vyrábět skupina mladých architektů z Brna. Na své výtvory používají studenti Vysokého učení technického odpadky, které posbírají v kavárnách a restauracích.

Zahrádkářské tipy - I ve druhé polovině srpna lze vysévat hrách

Hrách setý (Pisum sativum) je jednoletá popínavá rostlina z čeledi bobovitých, u nás se nejčastěji pěstuje hrách dřeňový a cukrový. Hrách není na půdu příliš náročný, upřednostňuje střední a lehčí nezaplevelené půdy. A vysévat ho můžeme i teď. Když budeme mít štěstí, dozraje. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Host ve studiu - Rostislav Bartoň: „V každé fotografii vidím příběh. Představuje dobrodružství i nádherné překvapení“

Dnes se budeme toulat po Orlických horách s fotoaparátem v ruce, protože přesně tak to dělá náš host. A fotografie, které z takových procházek vznikají, jsou opravdu nádherné. Můžete je právě vidět na výstavě v městské knihovně v Ústí nad Orlicí. Jejich autorem je Rostislav Bartoň.

Zprávy - Přes Plzeň v této době migrují netopýři. Zatoulat se mohou i k vám domů

Právě v tomto období se stěhují přes město netopýři. Cestují z letních kolonií na zimní a po cestě se zastaví na něco dobrého na zub. Láká je hmyz, který se shromažďuje u lamp nebo doma u rozsvícených obrazovek. Často se tak netopýři stanou nazvanými hosty našich domů a bytů.

Strom Salámovník skutečně existuje. Raději pod ním ale nevysedávejte

jako salámovník, nachází pouze v pohádkách pro děti? Není tomu tak. Jeho plody však konzumují jen zvířata, pro které jde v kritickém období často o jeden z posledních zdrojů obživy. Pro lidi jsou jeho plody nepoživatelné, čerstvé dokonce jedovaté.

nejnovější 190 191 192 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek