Články

Natura - Dříve poměrně běžný brouk tesařík alpský se dnes nachází už jen na několika málo místech Česka

Dlouhodobě silná populace je například na několika vyhaslých sopkách v okolí Máchova jezera. Stavy těchto brouků ale v posledních letech slábnou a vědci z Biologického centra Akademie věd se proto pokoušejí tesaříky spočítat. Tesařík alpský je vázán na specifické biotopy tvořené hlavně starými buky. A tyto lesy z Česka pomalu mizí. Moderuje Ondřej Novák.

Nastal čas vysadit jahodníky: Jaké a kam, aby úroda byla za rok maximálně bohatá

podaří jejich výsadbu zrealizovat do konce srpna, můžete očekávat bohatou úrodu sladkých lahodných plodů.

Vyčistěte zahradu od slimáků: Nenápadné bojovnice slimáka samy vyhledají a zničí

na více než desetinásobně většího nepřítele a během pár dní jej totálně zlikviduje. Má to jedno ale... parazitické hlístice jako zabiják slimáků fungují jen za dodržení určitých podmínek.

Zprávy - Žádná chemie a potok na hraní. Hlinsku sázka na biotop zatím vychází

Hlinsko má zase vlastní plovárnu. Po čtyřiceti letech. Původní zchátralé koupaliště nahradil moderní biotop za 40 milionů korun. A i když je v provozu teprve pár týdnů, našli si tam cestu lidé nejen z Hlinska, ale třeba i Pardubic nebo Hradce Králové.

Ranní interview - Ačkoli východ země doplňuje podzemní vodu, na severozápadě panuje nadále stav sucha, říká meteorolog

Začátek léta byl pocitově spíš deštivý, podle meteorologů je ovšem dané počasí touto dobou ve střední Evropě typické. Vláhou není kapacita půdy naplněna všude. „Na severozápadě Čech se sucho naopak ještě prohloubilo. Červen pomohl jen zastavit narůstající deficit a červenec jej zde zase prohlubuje,“ tvrdí meteorolog Martin Novák a varuje, že dva deštivější měsíce z České republiky vlhké území nedělají.

Safari - Khalila pečuje o tři malé lvice. Lvíčata se přestěhovala z porodního boxu do zázemí safari parku

Berberští lvi mají v Safari Parku Dvůr Králové novou šanci na pokračování rodu. Samička Khalila přivedla na svět tři mláďata a rozšířila tak skupinu v přírodě vyhynulého druhu. A protože 10. srpna oslavíme Mezinárodní den lvů, máme teď příležitost věnovat lvím trojčatům dvojnásobně zaslouženou pozornost.

Meteor o supech v hotelu, borelióze a chemických rybách

Poslechněte si:01:27 Supi v hotelu Continental08:08 Dočkáme se očkování proti borelióze?17:18 První geologická mapa22:23 Vyráběly ryby nové chemické prvky?

Natura - Anglický trávník nakrátko, nebo louka s květy a hmyzem? Města zkouší obojí

Stále více měst upouští od intenzivního sečení travnatých ploch. Výjimkou nejsou ani trávníky, které se sečou maximálně třikrát za rok. Jaké výhody městu přináší vzrostlá tráva?

Zahrádkářské tipy - Vykvetly vám saláty a ředkvičky? Víme proč

Pravděpodobně jste použili odrůdu, která se nehodí pro celoroční pěstování. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Dobré dopoledne - Je-li venku tropické počasí, psa venčete jen ráno nebo pozdě večer, radí veterinářka

Pes se nepotí, jediné chlazení je zrychleným dechem. Proto mu tropické počasí nedělá dobře. V Dobrém dopoledni o tom mluvila veterinářka Petra Orthová.

Zprávy - Hradecké stromy znovu obklopí speciální zavlažovací vaky. První byly nainstalovány V Lipkách

Hradecké technické služby rozmístí po městě na 180 zavlažovacích vaků ke kmenům stromů. První dnes nainstalovaly V Lipkách. Účelem speciálních vaků je zabránit vysychání kořenů u mladých stromů. Ty mají mnohdy málo vláhy. 

Končí kácení stromů na stolové hoře Ostaš. Rozsah těžby prověří Česká inspekce životního prostředí

Na vrcholu stolové hory Ostaš nedaleko Police nad Metují právě dnes končí kácení stromů napadených kůrovcem. V několika posledních týdnech zmizelo zhruba šest hektarů nejvíc postiženého lesa. Rozsah těžby v první zóně přírodní rezervace prošetří pracovníci České inspekce životního prostředí.

Host ve studiu - Vrchol Sněžky má velikost půlky fotbalového hřiště. Přitom ho navštíví až 10 000 lidí za den

Krkonošský národní park tvoří chráněné území nalézající se na geomorfologickém celku Krkonoše v severní části České republiky. Z velké části leží na severozápadu okresu Trutnov, ale zasahuje také do okresu Semily a Jablonec nad Nisou. Ze Správy Krkonošského národního parku dnes za námi přijel tiskový mluvčí Radek Drahný. 

Jak moc je nebezpečné bodnutí sršně ve srovnání s vosou nebo včelou?

pověstí. Ne však úplně právem. Ve skutečnosti jsou to v podstatě mírumilovní tvorové a ani jejich jed není tak moc nebezpečný, jak se traduje. 

Zprávy - O ovčí vlnu je v Česku stále menší zájem. Někteří chovatelé ji dokonce pálí nebo vozí na skládku

V Česku podle farmářů klesá zájem o ovčí vlnu. Buď o ni odběratelé nemají zájem vůbec, a nebo za ni zaplatí jen pár korun. Ovčí vlna má přitom celou řadu jedinečných vlastností. Používá se nejen k výrobě oděvů nebo přikrývek, ale třeba i k izolaci domů.

Podhoubí - Daniel Pitek je na dovolené každý den. Svým hospodařením proměnil kraj pod Milešovkou v malý ráj

Pod Hromovou horou, jak zvou Němci Milešovku, hospodaří Daniel Pitek od roku 2001. Kromě osvíceného hospodáře jde o veřejně aktivního odborníka, bez kterého se debata o stavu české krajiny poslední roky neobejde. Na svých pozemcích v Českém středohoří částečně navazuje na sudetskou tradici extenzivního sadaření, obnovuje louky a renovuje památky zasazené do krajiny. Za ochranáře se nepovažuje, činnost ho musí primárně uživit.

Vysíláme Vesele i Vážně - Polní pokus v Žabčicích čeká v pořadí padesátá sklizeň ječmenu. Svým trváním je unikátní

Padesát let stále stejně. Agronomové v Žabčicích na Brněnsku slaví kulaté výročí polního pokusu s ječmenem. Ten každý rok vysejí a starají se o něj podle neměnných postupů. Díky nim mohou zkoumat, jak se na plodině a půdě projevuje dlouhodobé hospodaření, orba i změna klimatu.

Host ve studiu - Budoucnost nám není lhostejná. Sestry v akci, Anička a Eliška Víravovy, držitelky ceny Ekozásek roku

Prestižní Environmentální Cenu Josefa Vavrouška nově získala od Nadace Partnerství hned pětice osobností. V nové kategorii pro mladé Ekozásek roku si ocenění odnesly teprve náctileté youtuberky Eliška a Anička Víravovy z Hradce Králové za ekologický kanál Sestry v akci. 

Jak přimět skomírající orchideje, aby zase vykvetly

trápí i mnoho našich čtenářů. Jak neprosperující rostliny přimět, aby znovu potěšily záplavou bohatých květů?

Při vyndavání klíšťat většina lidí dělá stejnou chybu. Jaký je správný postup?

pravidlo, že se má klíště vykroutit proti směru hodinových ručiček nemá žádný význam. Lepší je s klíštětem trpělivě viklat ze starny na stranu. 

nejnovější 195 196 197 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek