Články

Co je nutné udělat s jahodníky právě nyná, aby příští rok co nejvíce plodily

a nastal čas odměnit rostliny péčí, aby nám zase příštím rokem vydaly množství lahodných zdravých plodů. 

Jak vypěstovat ananas z ovoce, které jste si přinesli z obchodu

vám, ještě zdaleka namáte vyhráno. Potřebuje správnou péči. Když mu ji dáte, odmění Vás nenen tím, že zkrášlí domácnost, ale i lahodnými plody. 

Natura - Nepřítelem dubů v Moravské Amazonii je sám lesník, varují odborníci. Lesníci s tím nesouhlasí

Navzdory snahám vědců a ochránců přírody stále pokračuje ničení přírody v evropsky významné lokalitě soutoku Moravy a Dyje. Lužní lesy Moravské Amazonie přitom představují úkryt pro řadu kriticky ohrožených rostlin a živočichů, upozorňuje pořad Natura Plus Ondřeje Nováka.

Reportáže Radiožurnálu - Slapy zejí prázdnotou. Proč nepřijeli turisté?

Hladinu přehrady sem tam rozčeří prázdná výletní loď, na pláži si hraje několik dětí, břehy sice lemují četné karavany a dávno postavené chaty, obydlí jsou ale vesměs pustá. Číšník za barem leští sklenice a přemýšlí, kam se vypařili turisté. Přece všichni říkali, že dovolenou stráví doma a oblíbené Slapy jsou od Prahy jen pár kilometrů.

Safari - Buvoli kaferští patří k nejbojovnějším zvířecím druhům. A když se rozběhnou, tak začnete couvat

Dnes se v Safari Parku Dvůr Králové zastavíme u velkého, robustního a rohatého buvola kaferského. Dospělý samec může vážit až 900 kilogramů! Buvol patří k nejbojovnějším zvířecím druhům a je také součástí tak zvané Velké pětky, kam řadíme nebezpečná a charismatická zvířata.

Host Radiožurnálu - Možností kompostování je hodně. Třídění bioodpadu u nás potřebuje více osvěty, říká „kompostérka“

Zahrádkářské kolonie nahrazuje městská společnost komunitními zahradami. V Česku je po nich i po kompostování značná  poptávka. „V Praze je jich 53, ale velký zájem je i v menších městech,“ říká pracovnice podniku Kokoza Denisa Lešková. „Organické zbytky tvoří asi 40 procent odpadu. Každý z nás vytvoří asi 100 kilo bioodpadu ročně, což je poklad, který by místo popelnice mohl skončit v půdě,“ tvrdí. Co je to žížalí čaj? A jak začít kompostovat? Poslechněte si celý rozhovor.

Laboratoř - Vědci naučili květinu odolávat suchu, hospodařila s vodou jako kaktus

Jihokorejští a američtí vědci geneticky upravili malou kvetoucí rostlinu huseníček tak, aby lépe hospodařila s vodou. Podobně jako kaktus tak v noci ukládala do listů kyselinu jablečnou. Tím se stala odolnější vůči suchu.

Expedice - Expedice za historií a současností parků a zahrad

Zahrada coby krajinný prvek a také druh umění má obrovský vliv na vývoj lidstava, a to už od starověku. Jak je to se zahradami dnes? Zjistíte v Expedici…

Meteor o fotografování Slunce, suchu a inzulinu od plžů

Poslechněte si:01:38 První fotografie sluneční protuberance06:35 Zmizelo sucho? A máme divné léto?16:04 Mohou žít ryby v kašně?22:58 Budou mít diabetici nový inzulin od plžů?

Jak vyhnat slimák ze zahrady: Lógr z kafe jako jed a další méně známé způsoby

i květiny. Rychle množí, dovedou nás pěkně pozlobit. Se zkušenostmi, jak se plzáků španělských na zahradě zbavit, se podělili čtenáři Receptáře.

Podle čeho skutečně poznáte kvalitu u českých vín. Rozhodně to není podle ceny

hroznů. Nyní se však rozvíjí druhým přínosný systém značení, který zohledňuje i půdu a specifika oblastí, kde je réva vypěstována.

Botanik Václav Větvička: Poznáte, co mají opravdu skauti ve znaku? Lilie to není

ve skutečnosti kosatec? Záhadě se podíval na zoubek populární botanik Václav Větvička.

Máme rádi zvířata - Netopýři jsou jediní savci přizpůsobení k aktivnímu letu, mnoho druhů žije i ve městech

Netopýři se dostali do bajek, pověr, mýtů i názvu operety. Protože je jejich vzhled poněkud zvláštní, tvrdilo se o nich hodně podivných nepravd. Dnes patří ke zvláště chráněným živočichům.

Zahrádkářské tipy - Zalévejte pomocí PET lahví přímo ke kořenům

Letos často zahrady zalévá déšť, a my nemusíme. Pokud ale je potřeba zalít, poradíme, jak nejlépe, aby se voda dostala přímo ke kořenům. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Reportáže Radiožurnálu - Agroturistika se v Česku rychle rozvíjí. Když to farmáři umí, mají obsazeno i na půl roku dopředu

Když farmář zapíská, krávy se seberou a z pastvy se vrací do stáje přímo pod okny ubytovaných turistů. Těm ani hromada hnoje u brány nevadí. Agroturistika se v Česku rychle rozvíjí. Pustilo se do ní zhruba pět set farem a usedlostí.

Zprávy - Lesníci se často potýkají se špatně zaparkovanými auty na lesních cestách. Co takovým řidičům hrozí?

Také letos v létě se lesníci v Královéhradeckém kraji setkávají se zaparkovanými auty na lesních cestách. Někteří nezodpovědní řidiči jim tím ztěžují například těžbu dřeva. Stání v lese je přitom podle zákona zakázáno. 

Jak vyzrát na komáry, ještě než se vylíhnou: Pomůže vám jednoduchý trik s olejem

Přesto se často líhnou v nádržích na vodu. Zbavíte se jich jednoduchým trikem, v jezírku zase přispěchají hladoví pomocníci, pokud je podpoříte.

Zaostřeno - Rozložit odpad na suroviny umíme dokonale, tvrdí firma LOGeco. Tak změřte škodliviny, žádá ekolog

Česká soukromá společnost LOGeco vyvinula technologii na zpracování odpadu, která se zdá být revoluční. Češi na ni mají patent a je uznána jako vynález. Do zařízení ERVO lze vložit takřka jakýkoliv odpad a vycházejí z něj jen suroviny určené k další průmyslové výrobě, bez dalšího odpadu a škodlivin. Jde o geniální nápad, nebo o podvod?

Příběhy z Vysočiny - Rorýsi neusednou na zem celé dva roky. Do Čech létají z Afriky jen na tři měsíce

V záchranné stanici v Pavlově na Havlíčkobrodsku se v těchto dnech ze všech koutů ozývá pípání. V klecích, bedýnkách, ale i v inkubátoru se tam zotavují ptáčata.

Jak vyhnat hlodavce z domu a zahrady: Zkuste to třeba vzduchem

vám hraboš či krtek zvedají zeleninu ve skleníku a na záhoně? Nejspíš vás to také pěkně nadzvedne a začnete uvažovat, jak tyto hlodavce z vašeho pozemku a domu vypudit. Máme pro vás pár dobrých tipů, jak na to.

nejnovější 198 199 200 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek