Články

Jak pěstovat klokoč a sklízet krásné klokočí?

je keř poměrně neznámý. Je však velmi pohledný a zajímavý. Můžete ho pěstovat na zahradě, sklízet krásné plody a vytvořit z nich třeba náhrdelník.

Zahrádkářské tipy - Některé hortenzie zimu přečkají bez úhony

Máte na výběr. Hortenzie latnatá (Hydrangea paniculata) nebo hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla)? Ta latnatá je otužilá, navíc kvete na novém dřevě, proto ji ani velmi krutý mráz nepřipraví o květní pupeny. Hortenzii velkolistou je nutné na zimu dobře přichystat. Kvete na loňských výhonech. Pokud namrzne, v následujícím roce více obrůstá listím, ale kvete sporadicky nebo vůbec. Ovšem, když se jim daří, nádherné jsou obě! Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Safari - Jedenáct úžasných chameleonů pardálích s vypouklýma očima se vylíhlo ve dvorském safari parku

Zajímavostí těchto ještěrů jsou například oči. Chameleoni pohybují každým okem nezávisle na sobě a ve velmi širokém úhlu. Na další přednosti tohoto ještěra se ve dvorském safari parku Martina Smrčka zeptala reportérka Dana Voňková.

Zahrada v říjnu: co dalšího krom výsadby česneku je nutné udělat právě nyní

abychom se nepřipravili o kvalitní ovoce a zeleninu. Právě v této době je nejlepší čas pro výsadbu většiny dřevin. A to jak těch okrasných a ovocných, ale také růží. Budovat můžeme i skalky či suché zídky. Přichází i čas na výsadbu česneku.

Dvacet minut Radiožurnálu - Následky havárie na Bečvě se budou projevovat mnoho let, myslí si spolupředseda Strany zelených

Více než 40 tun ryb zahynulo ve skoro čtyřicetikilometrovém úseku řeky Bečvy mezi Valašským Meziříčím a Přerovem. Zabil je kyanid, který před jedenácti dny do řeky unikl. „Teď už to tam tak hrozně nevypadá, ale v prvních dnech po havárii to byl opravdu nešťastný pohled,“ popisuje spolupředseda Strany zelených a vsetínský zastupitel Michal Berg.

Využijte k hnojení pokojovek věci, které máte běžně doma a zadarmo

můžete zkusit některý ze zdrojů pro hnojení pokojovek. Výhodou je, že to jsou většinou běžně dostupné suroviny, které obvykle najdeme v kuchyni.

Zprávy - Náchodští vodní záchranáři po roce opět zbavili odpadků jezírko v Adršpašsko-teplických skalách

Vodní záchranáři z Náchoda vyčistili zatopenou pískovnu v Adršpašsko-teplických skalách. Jednu z dominant národní přírodní rezervace se snaží udržovat čistou dlouhodobě, povolení od ochranářů dostali po zhruba roce. Tak jako v přechozích letech i tentokrát na dně nacházeli především sklo a plasty. 

Zprávy - V Kojetíně promění desetihektarovou louku v soustavu vodních tůní se speciálním biotopem

V Kojetíně na Přerovsku začali s budováním tzv. biocentra. Desetihektarovou louku v lokalitě Na hrázi se snaží proměnit v soustavu vodních tůní. Budou zadržovat vodu v krajině a zároveň podporovat přirozený výskyt vodních živočichů. Na stavbu biocentra město získalo stoprocentní dotaci.

Dopolední expres - Kouzelné Bertino údolí v blízkosti centra Ústí nad Labem zdobí nové informační tabule

Nové naučné tabule s informacemi o historii, fauně i flóře zdobí Bertino údolí v Ústí nad Labem. Nechal je nainstalovat ústecký magistrát ve spolupráci s obvodem Severní Terasa.

Xaver a host - Miroslav Bobek: Nejvíce si lidé v zoo adoptují atraktivní menší zvíře

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek má letos mnoho důvodu k radosti, ale také řadu starostí. K velkým úspěchům zoo patří například narození dvou slůňat, otevření pavilonu Darwinův kráter, představení nového hrocha Tchéca i vydání knihy Supi v hotelu Continental. Problémy zoo souvisejí s letošní situací, kdy zahrada počítá velké ztráty v návštěvnosti a zároveň s tím také v ekonomice.

Moudrý fejeton botanika Václava Větvičky: Jak to bylo z dikobrazem?

a která kolce? A jak to bylo s dikobrazem a jeho pověstnými bodlinami, které mu lidé kradli jako psací potřeby?

Vyrobte si jednoduše krásnou květinou misku: fotonávod krok za krokem

květinovou misku. Není to nic těžkého. Díky podrobnému návodu vše zvládne i začátečník. Snadno tak získáte atraktivní dekoraci na balkon, terasu či ke vchodu domu.

Příběhy z Vysočiny - Valchovská alej v Počátkách roste 250 let. Vysázeli ji místní soukeníci.

V roce 2017 získala Valchovská alej v Počátkách ocenění Alej roku kraje Vysočina, letos se uchází o titul Alej roku v celostátní anketě, kterou vyhlašuje sdružení Arnika.

Setkání u mikrofonu - Většina lidí se před bouřkou schová. A pak jsou tu „lovci bouřek“

Hostem Pavla Kudrny v pořadu Setkání u mikrofonu byl jeden z nich, Jiří Kouřil z Hodkovic nad Mohelkou.

Natura - Káva je zátěž. Nejvíc ekologické je dávat si ji v kavárně, radí odborník

Káva zatěžuje životní prostředí hned několika způsoby. Na plantážích, kde se pěstuje, byly původně pralesy. Problém jsou obaly, v nichž se káva uchovává, i jednorázové kelímky nebo balené sušenky, které se k ní servírují. Kávové kapsle obvykle končí ve spalovnách nebo na skládkách. Recyklovat se teď budou v Praze.

Už jste přemýšleli, že založíte na zahradě vřesoviště? Je krásné a užitečné

vaší zahrady. Poradíme vám, jak při jeho zakládání postupovat i představíme rostliny, které se k jeho osázení hodí nejvíce. 

Dnešní Plus - Na jižní Moravě není vláhová jistota, může za to změna klimatu, říká o problému kraje Trnka z Intersucha

Letošní červenec a srpen byl nejdeštivější za posledních šest let, přesto nedokázalo zcela zvrátit dlouhodobé sucho. Jedním z regionů, kde se sucho nejvíc projevuje, je jih Moravy.

Host Radiožurnálu - Pes se může cítit úplně jinak, než si myslíme, tvrdí expert. Co znamenají konejšivé signály?

Snažíte se nejít řešení, které není dobré jenom pro psa nebo jenom pro člověka, ale pro oba dva, aby jejich život byl spokojený, popisuje svou profesi trenér psů Robert Zlocha, podle kterého je práce se psem a člověkem podobná – postupně přecházejí do těžšího a těžšího prostředí. „Práce se psem je o komunikaci,“ objasňuje. Když pejsek vrtí ocáskem, tak to totiž nemusí vždy znamenat, že je šťastný. Co znamená pozitivní trénink? A jak správně vybrat svého psa? 

Co udělat s fuchsiemi právě nyní: chraňte je osvědčeným holandským způsobem

sbírat další a další zajímavé rostliny. Jak je co nejlépe uchovat v zimním období poradí zkušení pěstitelé. Inspirovat se můžete zkušenostmi z Holandska. A nebo si pořídit fuchsii, která může i v zimních podmínkách zůstat venku.

Jak to vidí... - Jan Daňhelka: Na předpověď počasí má teď vliv i úbytek letadel

„Naše předpovědní modely to přímo neovliňuje. „Problém je to ale hlavně nad oceánem a Afrikou,“ říká hydrolog. Na jak dlouho dopředu se dá počasí spolehlivě předpovědět?

nejnovější 182 183 184 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek