Články

Radioporadna - Zdraví začíná v misce aneb Správná výživa domácích mazlíčků od štěněte po psího seniora

I naši čtyřnozí miláčci mohou trpět nadváhou. Obezita psů, správná krmná dávka a nevhodná strava. Jak poznám, že je pes obézní? Jaká zdravotní rizika obezita představuje? Mohu s obezitou u svého čtyřnohého miláčka bojovat? Jakou mohu zvolit stravu?

Zahrada v září: přišel čas výsevu. Na co byste rozhodně neměli zapomenout?

můžeme ještě některé rychle rostoucí druhy zeleniny. Ideální čas je i pro výsadbu trvalek, dřevin a jarních cibulovin.

Přišel čas založit houbovou zahradu: Jaké druhy a jak můžete úspěšně pěstovat?

je poněkud složitější než pěstování ředkviček či salátu. Zvlášť, pokud zatoužíme po sklizni bedel nebo hřibovitých hub. Možná budete překvapeni, kolik druhů hub můžeme v domácích podmínkách pěstovat.

Safari - První kriticky ohrožená želva paprsčitá překvapila experty, vylíhla se přímo v expozici safari parku

Herpetologové Safari Parku Dvůr Králové slaví velký úspěch. Poprvé v historii se tu narodila kriticky ohrožená želva paprsčitá z Madagaskaru. Inkubace vajec tohoto druhu je mimořádně náročná, a tak všechny zaskočilo, že se mládě vylíhlo přímo v expozici. 

Dnešní Plus - Na korálech závisí podmořský život, jenže jich rychle ubývá a blednou. Pomoc hledá česká vědkyně

Česká vědkyně je na stopě mechanismu, který může uchránit korály od bělení. V Havajském institutu mořské biologie mimo jiné zkoumá, jak antioxidanty posilují rezistenci korálových jedinců vůči teplotním stresům.

Zprávy - Hydrologové si pochvalují letošní léto. Srážkově i teplotně bylo takové, jaké by u nás mělo být

I přes menší úhrn srážek během srpna není hydrologická situace v Královéhradeckém kraji tak kritická, jako byla touto dobou v minulých letech. Podle hydrologů situaci pomohly především červnové srážky. A mírně optimisticky se tváří i na porovnání aktuálního stavu se situací z jarních měsíců letošního roku. 

Zprávy - Začal nucený výlov Sopřečského rybníka. Kvůli herpes viru rybáři utratí 90 tun ryb

Kapři ze Sopřečského rybníka na Pardubicku se už na stůl nedostanou. Rybáři je musí nechat utratit, protože se tam objevila nákaza herpes virem. S infekcí byly problémy v Pardubickém kraji i vloni, po roce se zase vrátila. Jen v Sopřeči to bude znamenat likvidaci desítek tun ryb.

Host Dopoledního expresu - Zahrádkářská poradna s Liborem Kuntem

Hostem ve studiu byl náš pravidelný host – Libor Kunte, ředitel Střední školy zahradnické a zemědělské A. E. Komerse v Děčíně Libverdě.

Zemědělce v Ústeckém kraji netrápí jen sucho. Přibývají i různí škůdci, kteří ničí úrodu

Zemědělcům Ústeckého kraje práci komplikují přemnožení hraboši a klimatické změny. To se podepisuje na stavu plodin, které méně odolávají různým škůdcům a chorobám. Plošné omezování chemie na ochranu rostlin tak podle zemědělců přichází nevhod. Evropská komise totiž plánuje do 10 let používat jen polovinu současného objemu prostředků proti škůdcům.

Radioporadna - Tmavomodré hořce a nové naučné stezky pro děti. Krkonoše lákají k zářijovým výletům

Měsíc září je v Krkonoších druhou špičkou sezóny. Krkonoše lákají nejen na babí léto s barevnými stromy, ale také na tmavě modré květy hořců. Od poloviny srpna do poloviny září zbarvují stovky těchto zvonkovitých květů louky nad Harrachovem, v Obřím dole, na Rýchorách i dalších místech Krkonoš. Dalším lákadlem jsou zbrusu nové naučné stezky pro děti a jejich rodiče.

Vybrali jsme pro vás - Musíme si rozmyslet, kdo se kdy půjde sprchovat, nebo jestli zapneme myčku, říká obyvatel Václavic

U památníku na Trojmezí u Hrádku nad Nisou lidé protestovali proti rozšiřování hnědouhelného dolu Turów směrem k české hranici. Obávají se ničení zásob vody, ovzduší, krajiny i klimatu. Přišli i zastánci těžby.

Zprávy - Kůrovec napadl letos na Jesenicku méně stromů než loni. Jeho vývoj je podle lesníků o dost pomalejší

Kůrovec na Jesenicku aktuálně dokončil svou první generaci. Lesníci mají napilno. Práci jim ale mnohdy komplikuje větší pohyb turistů, kteří toto léto do regionu dorazili. Při kácení napadených stromů i odvozu dřeva z lesa musí být proto opatrnější.

Jak proměnit plody bezinky v lahodnou šťávu, víno či povidla

snadno dostupné. Zatímco konzumace v syrovém stavu se lidem nedoporučuje, díky tepelnému zpracování můžeme tyto tmavé plody proměnit v množství zdravých dobrot.

Planetárium - Pátrání po dávných řekách se vzpomínkou na přírodovědce Vojena Ložka a africká expedice za bezhřívou zebrou

01:07 - Objevy a události04:14 - Ztracené řeky pravěku – se vzpomínkou na Vojena Ložka25:03 - Procházka zářijovou oblohou28:33 - Soutěž o Knihu měsíce29:41 - Nejistá budoucnost zebry bezhřívé (repríza)

Magazín Leonardo - V malé české hale vzniká letadlo s velkou budoucností

Co odhalilo digitální rozmotání tří zvířecích mumií ze starověkého Egypta? Čeští vědci jsou blízko léku na obezitu. Norští výzkumníci přišli s nápadem, jak zabránit smrtelným střetům ptáků s turbínami větrných elektráren. Moderuje Klaudie Richterová.

Safari - Mládě chocholatky červené, nejmenší antilopy na světě, se po letech čekání narodilo na východě Čech

Dnes jsme z kolekce zvířat v Safari Parku Dvůr Králové vybrali chocholatku červenou. Je to vůbec nejmenší žijící antilopa na planetě. Na světě se jich letos narodilo jen jedenáct a jedna z nich právě ve dvorském safari parku. Podobá se malému srnečkovi, má červenooranžovou srst a velké hnědé oči.

Expedice - Proč v Číně jedí netopýry? Od pověstí a mýtů o netopýrech až ke skutečnosti

Málokteré zvíře se u lidí těší tak špatné pověsti, jako netopýr. V historii se stal synonymem zla a nečistých sil a i dnes se děti v pohádkách dozvídají, že ke zlé čarodějnici patří netopýr. Proto je to zvíře přinejmenším podezřelé.

Natura - Invazní rostliny se do Česka dostávají často po železnici. Co proti invazním druhům dělá stát?

Globalizovaný svět protkaný hustou dopravní sítí přeje invazním rostlinám. Jejich terčem je i Česká republika, do které se nepůvodní nebezpečné druhy dostávají často po železnici. Druhy invazních rostlin najdeme i třeba na pražském nádraží Malešice, kam se šíří podél železničních koridorů a z projíždějících vagónů. Jak to vypadá se schválením takzvaného antiinvazního zákona? Připravil Ondřej Novák.

Meteor o houkání sov, delfínech a motýlí štafetě

Poslechněte si:01:11 Proč sovy houkají?07:10 Objev elektromagnetické indukce12:01 Jak na Zemi vznikl život?23:24 Proč babočky létají štafetu na 12 000 km?27:10 Umějí delfíni otevírat rybí konzervy?

Magazín Leonardo - Dezinformace o nemoci covid-19 zabíjejí. Kolik obětí má na svědomí infodemie?

Jezero Most se otevře veřejnosti. Nenaruší turisté hnízdiště vzácných druhů ptáků? V Kriminalistickém ústavu o práci forenzních botaniků. Připravila Tereza Šťastná.

nejnovější 188 189 190 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek