Články

Natura - Česko sužuje největší sucho za posledních několik století

Vedle klimatických změn má na ztrátě vody z krajiny podíl i tradiční zemědělství. To sice dokáže produkovat levně velké množství potravin, ale zároveň je nešetrné k půdě.

Meteor o kamarádství zvířat, planetách podobných Zemi a pavoucích

Poslechněte si:01:15 Kamarádí spolu zvířata?10:30 První válečné rakety15:01 Záhadné kamenné koule v krajině29:15 Kolik známe planet podobných Zemi?41:00 Pavouk s chemickou zbraní

Dnešní Plus - Foťte motýly, prosí Pražany entomologové

Odborníci z řad entomologů připravují první atlas pražských motýlů. Ten má mapovat rozmanitost druhů v hlavním městě a umožnit srovnání se staršími záznamy.

Zahrádkářské tipy - V červnu si namnožte okrasné keře řízkováním

Červen je vhodnou dobou, kdy si můžete nařízkovat okrasné keře. Zelenými řízky lze dobře množit japonské javory, šeřík, skalník, magnólii, kalinu, hortenzii, vřesovec, popínavé plaménky a mnoho dalších keřů. Chce to ale trpělivost. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

On Air - I místa, která člověk zná, může poznat z jiné stránky, říká Kateřina Tomsová z podcastu Bludičky

Touláte se rádi krajinou a zajímají vás příběhy, které s ní souvisí? Tak právě pro vás je tu nová podcastová série Radia Wave Bludičky. Společně s Janou Římanovou a Kateřinou Tomsovou navštívíte šest míst v České republice. Uslyšíte nápady na zajímavé lokality k prozkoumání, praktické tipy na výlety, historické vsuvky, nebo dokonce poetické recitace Máje.

Dosna indická okouzlí svou robustní krásou

nás svou robustní krásou. V našich podmínkách je vhodné jejich předpěstování. Mají v oblibě kyprou živnou půdu. Na zimu je ukládáme do suché bezmrazé místnosti. 

Jednoduchý trik, jak na první pohled poznat čerstvé jahody

koupit, jsou skutečně čerstvé? Jasný identifikátor jsou kališní lístky. 

Dobré dopoledne - Ptákem roku 2020 je jiřička obecná, drobný ptáček závislý na soužití s člověkem

Ptáka roku ornitologové volí každý rok proto, aby přitáhli pozornost k druhu, který je ohrožen, jeho početnost ubývá nebo je to druh nám blízký.

Dobré ráno - Jeden z nejstarších stromů v Ostravě-Porubě uschl. Poslouží jako broukoviště

Jedná se o lípu, která je součástí aleje před kostelem sv. Mikuláše. Strom uschnul a radnice se rozhodla, že ho nepokácí. Lípu plánuje zbavit zbylých větví a jako broukoviště bude sloužit starý kmen.

Dnešní Plus - Čína zvýšila ochranu luskounů na nejvyšší stupeň. Přípravky s jejich šupinami zmizí z lékáren

Luskouni se nově nebudou smět oficiálně používat v tradiční čínské medicíně, kde byly jejich šupiny doposud významnou složkou léčiv. Odborníci doufají, že Čína bude dbát na dodržování nových předpisů.

V Česku usychají tisíce hektarů borových lesů. Důvodem je extrémní sucho, stromům chybí spodní voda

V Česku podle vlastníků lesů odumírají borové porosty. Důvodů je několik, především méně srážek, vyšší teploty a s tím související pokles hladiny spodní vody. Právě borovice přitom dřív takové problémy neměly, díky dlouhým kořenům mohou čerpat vláhu z několikametrové hloubky. Jenže voda došla i tam. Oslabené stromy jsou následně snadným terčem škůdců.

Bludičky - Rozpadlé bunkry, bývalé letiště, bující příroda a trocha romantismu. Pojďte prozkoumat okolí Ralska

Jana Římanová a Kateřina Tomsová se pro začátek vyškrábaly na Ralsko, kopec v Máchově kraji, který jim přijde jako ideální místo pro poetickou recitaci Máje.

Krásné a nenáročné zahradní kopretiny snadno vypěstujete ze semínka

zahrady uvolněnou venkovskou atmosféru a půvab letní louky, přitom se jedná o atraktivní trvalky. Hodí se do smíšených záhonů i květinové louky.

Červen v zahradě: co se vyplatí teď udělat v zahradě?

vysetých či vysázených, ale ani tak není čas na velké lenošení. V užitkové zahradě dozrávají první plody, nejčastěji jahody, třešně a hrášek. Co je vhodné teď udělat na zahradě a co bychom určitě neměli příliš odkládat?

Inspirace z Provence: levandule na zahradě, v kuchyni a domácí lékárničce

naše myšlenky přenesou na jih Francie, do oblasti Provence. Levandule je výjimečná bylina, krásná, voňavá, léčivá pro tělo i duši…

Mavuň červená – tajemná rostlina, které nevadí ani horké léto

nadělají spoustu parády, ale ke svému kvetení potřebují minimum vody. K takovým druhům patří mavuň červená. Vysadit ji můžete jak samostatně, tak i do štěrkových záhonů.

Dobré dopoledne - Louku plnou motýlů mají v zámeckém parku v Dobroslavicích

V zámeckém parku v Dobroslavicích mohou výletníci spatřit motýlí louku. V létě se tady díky počinu místního spolku Dobro-Vize slétávají na bohatě rozkvetlou travní plochu i ohrožené druhy motýlů.

Dnešní Plus - Stává se, že zemědělci mokřad zavezou hlínou, říká o ohrožených biotopech ornitolog Jan Sychra

V mokřadech se daří třeba vodoušům rudonohým, kteří jsou v Česku kriticky ohroženým druhem. Ještě v polovině minulého století jich přitom v zemi hnízdily stovky párů.

Dnešní Plus - V důsledku oteplování zřejmě smrky nahradí dub, extrémní klimatické jevy ale mohou změny naopak zpomalit

Více než 50 vědeckých institucí analyzovalo výskyt pozdních mrazů na různých místech planety mezi lety 1959 a 2017. Jejich poznatky mohou pomoci stanovit strategii odolnosti dřevin a zkvalitnit plánování v lesnictví a krajinářství.

Zprávy - Raky na Rožnovsku opět zabíjí mor. Onemocnění se na Valašsko vrátilo po dvou letech

Ochranáři prosí, aby se lidé raky nepokoušeli zachránit nebo přenášet

nejnovější 207 208 209 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek