Články

Safari - Kroužkování ptačí drobotiny ve dvorském safari parku. Sběr informací o sýkorkách a jiném ptactvu

Safari Park Dvůr Králové pečuje i o volně létající ptáky v areálu. Čápům připravuje podložku na hnízdo, polepuje skleněné stěny, aby zabránil úrazům, rozmisťuje budky a v zimě ptáky přikrmuje.

Natura - Co láká výzkumníky do Krkonoš?

Rozebereme, jakým problémům musí čelit Správa Krkonošského národního parku při zvládání dopadů sucha, klimatických změn a paradoxně i příliš vysoké návštěvnosti vrcholu Sněžky. A vysvětlíme, co pro turisty znamená nová zonace Krkonošského národního parku, která zavádí zóny klidu. Moderuje Ondřej Novák.

Meteor o hoření diamantů, blikání sépií, pavoučích ponorkách nebo fámách o zdraví kosmonautů

Poslechněte si:01:19 Může diamantový prsten shořet?10:35 Vznik Evropské kosmické agentury14:51 Fámy o zdraví kosmonautů20:48 Vyschne úplně Aralské jezero?30:29 Proč někteří mořští tvorové blikají?41:52 Pavoučí ponorky a udice

Zahrádkářské tipy - Pěstujeme zeleninu v truhlíku

V truhlíku, za oknem nebo na balkóně, je možné pěstovat plodovou, listovou i kořenovou zeleninu, bylinky, ale také okrasné rostliny s jedlými květy. Pro toho, kdo nemá zahrádku, je to ideální způsob, jak si vypěstovat něco, z čeho může být užitek a na čem si pochutná. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Zprávy - Průtoky na některých jihočeských řekách jsou nejnižší za sto let, květnový déšť nepomohl

Na jihu Čech spadlo v květnu až šedesát milimetrů srážek. V posledních letech se jedná o mimořádné množství vody. Na doplnění spodních vod to přesto nestačí.

Zahradní altán, pavilon, přístřešek a další inspirativní posezení v zahradě

místem k posezení na zahradě. Mohou nabídnout vysokou míru komfortu, ale i skromné posezení. Vždy se musíme zamyslet nad jejich účelem a umístěním.  

Vysaďte okrasné šalvěje: dlouho kvetou, nádherně voní a zdobí i listem

mají tuto rostlinu i zahradní architekti. Prohlédněte si v naší fotogalerii rozmanité druhy a zjistíte, proč.

Odpolední Junior - Lidé shazují hnízda jiřiček i s vajíčky. Nedělejte to, prosí ochránci

Rychlí, kovově lesklí ptáci, které si na obloze lidé často pletou s vlaštovkami, jsou jiřičky obecné. Musí se ale potýkat se spoustou problémů. Jak jim můžete pomoci?

Zprávy - Studenti a pracovníci lesnické akademie v Trutnově bojují s kůrovcem. Už přišlo jeho první rojení

Trutnovská lesnická akademie teď vysílá do školního polesí nejstarší studenty a také zaměstnance školy, kteří mají volněji. Důvodem je pomoc v boji s dřevokazným broukem. Kůrovec má totiž za sebou už první rojení a množí se. Je třeba napadené dřevo z poškozených lokalit celého polesí vytěžit a odvést co nejdříve.

Zprávy - Na travnatých plochách v Hradci Králové je čím dál víc obrazců. K čemu je mozaiková seč dobrá?

Technické služby v Hradci Králové nechávají čím dál víc travnatých ploch ve městě růst - a když už sekají, vždy jen část daného trávníku. Kolečka, čtverečky, spirály nebo nápisy nevznikly proto, že by zaměstnanci Technických služeb neměli co dělat a zaháněli nudu. Mozaiková seč má svůj význam a důvod. 

Host ve studiu - Pozvi zvíře na oběd! Můžete si ho vybrat virtuálně, pomůžete safari parku a dozvíte se i nové věci

Podíváme se do zoologické zahrady. Ze Safari parku Dvůr Králové k nám přijela mluvčí Markéta Grúňová a s ní také Jan Povolný, který má na starosti rekonstrukci tamních pavilonů. 

Vybrali jsme pro Vás - Koni na zuby nekoukej! Pro Kateřinu Mezerovou to neplatí, je koňskou zubařkou

Bojíte se zubaře? A víte, že se ho vlastně bojí i koně? I když konkrétně jedné koňské zubařky se asi zase tolik nebojí. Jedná s nimi totiž velmi laskavě. Naše redaktorka ji navštívila.

Zprávy - Opatření kvůli šetření s vodou už vydaly některé obce na Jičínsku. Důvodem je dlouhodobé sucho

Zákaz zalévání zahrady, napouštění bazénů a další opatření už platí v některých obcích na Jičínsku. Přestože v posledních dnech prší, situaci s dlouhodobým suchem to neřeší. Vody je málo, vysychají prameniště. Obce se snaží obyvatele motivovat k co největšímu možnému užívání dešťové vody. 

Dobré dopoledne - V Poodří zjišťují počty žab a ptáků jen pomocí zvuků. Jak tento akustický monitoring probíhá?

Poznáte jednotlivé druhy žab anebo ptáků, a to pouze na základě zvuků? Pracovnice Správy Chráněné krajinné oblasti Poodří ano. Veškeré poznatky pak sdílejí v rámci národního monitoringu živočichů.

Bosá stezka na zahradě děti nadchne. Stačí malý prostor a minimální náklady

boty a toulat se jen tak na boso. Kontakt s nerovným přírodním povrchem navíc nohám opravdu prospívá. Stezku pro bosé nohy zvládnete vybudovat na zahradě snadno a za pár korun.

Vesele i Vážně o Víkendu - Turistům vstup zakázán. U Býčí skály v Moravském krasu hnízdí sokoli, na klid dohlíží strážci přírody

Na Býčí skále v Moravském krasu letos opět zahnízdil pár sokolů stěhovavých. V celé chráněné oblasti je už pak jen jedna další lokalita, kde tito chránění ptáci pravidelně hnízdí.

Den ve Zlínském kraji - Krádež je nepravděpodobná. Krajta je klidné zvíře, útočí jenom v případě ohrožení, říká zoolog

Schoulená krajta může v případě příznivého počasí nepozorovaně přečkat i několik měsíců

Z lesa si i na jaře můžete přinést zajímavý úlovek do kuchyně. Květen je obdobím májovek

Víkendové počasí udělalo radost houbařům - na většině míst Královéhradeckého kraje zapršelo a probudit by se tak znovu mohl i růst typických jarních hub - májovek. 

Zprávy - Včelí mor udeřil na Jihlavsku a Žďársku. Léčit se nedá, chovatel musí všechno spálit

Včelaři na Jihlavsku a Žďársku se potýkají s morem včelího plodu. Nemůžou stěhovat úly, netrpělivě očekávají výsledky testů a bojí se likvidace svých chovů.

Zprávy - Z Klopotovského údolí u Nového Města nad Metují uteklo stádo jelenů. Ohradu poškodil silný vítr

Ohrada pro vysokou zvěř v Klopotovském údolí u Nového Města nad Metují zeje prázdnotou. Stádo jelenů totiž uteklo a pohybuje se ve volné přírodě. Správci obory se navíc obávají, že laně vyvedou mimo ohradu mladé potomky a návrat stáda je proto v nedohlednu.

nejnovější 211 212 213 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek