Články

Vistárie, královna popínavých dřevin: vše o pěstování a řezu

oči. Tuto popínavku můžeme pěstovat v řadě druhů a kultivarů. Zvláštní péči tato atraktivní rostlina nevyžaduje - jen ji musíme občas seřezat.

Zvěřinec - Zvěřinec s MVDr. Petrem Procházkou

Veterinární a chovatelskou poradnu pro vás otevíráme s veterinárním lékařem nebo odborníkem na chov domácích zvířat.

Rozhovor Veroniky Ruppert a Martina Minhy - Žádná péče o planetu se de facto nekoná, říká vědec a fotograf Petr Jan Juračka

„Veškerá ochrana životního prostředí je takový malý alibismus. Je hezké, že máme chráněná území, do kterých nezasahujeme, ale kdybychom se o planetu chtěli opravdu starat, tak bychom museli radikálně změnit náš životní styl. A to nikdy neuděláme. Ať už kvůli penězům, nebo našemu pohodlí. Právě tyto faktory jsou hlavními důvody, které vedou ke zničení planety,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy hydrobiolog a fotograf Petr Jan Juračka.

Zahrádkářské tipy - Proč javoru plesniví listy a petrželi se na zahradě nedaří? Odpovídáme na vaše dotazy

Dostali jsme od vás několik pěstitelských dotazů. Proč smrk usychá, jaká půda a péče prospívají petrželi, proč má javor plesnivé listy a které rostliny ze zahrady vypudí hryzce? Odpoví Ivan Dvořák z  časopisu Zahrádkář.

Dobré dopoledne - Zemědělec z Dolní Lutyně zachraňuje hnízda ohrožené čejky chocholaté

Zemědělec a ochránce přírody  Pavel Czyž  z Dolní Lutyně zachraňuje hnízda čejky chocholaté. Na polích je viditelně označuje, aby je nezničily traktory zemědělců při obdělávání půdy. Letos mu s tím dokonce pomáhali i dobrovolníci. A společně se jim povedlo zachránit na ploše 1500 hektarů 27 hnízd.

Zprávy - Adršpašské skály zůstanou o víkendu oficiálně zavřené, obec ale zprovozní centrální parkoviště

Obec Adršpach o víkendu po víc než měsíci otevře centrální parkoviště u skal, ty zůstávají oficiálně uzavřené. Hlavní vchod na skalní okruh ale bude průchozí, na rozdíl od minulých týdnů ho nebude hlídat strážce.  

Zprávy - Loňské kůrovcové dříví ještě není zpracováno a už se kácí letos napadené stromy

Kůrovec začíná být po zimě znovu aktivní. Lesníci už ho zaznamenali například v Plzni a okolí nebo v Českém lese na Domažlicku. Navíc díky teplé zimě lýkožrout smrkový dobře přezimoval a teď znovu napadá stromy v lesích. Lesníci se ho snaží zbrzdit pomocí speciálních sítí napuštěných látkou na hubení hmyzu.

Zprávy - Česko zažívá extrémní sucho. Statistiky hydrologů jsou vzhledem k období alarmující

Sucho v tomto období je podle hydrologů neobvyklé. Čísla, která naměřili v jarních měsících, vycházejí většinou až v půlce léta. Značná část podzemních prostor, kde by měla být voda, je prázdná. Sucho pociťují lesníci i starostové.

Ornitolog Miroslav Dusík kontroluje budky dravých ptáků. V CHKO Broumovsko je jich na 200

V Chráněné krajinné oblasti Broumovsko by letos zemědělci neměli mít problém s přemnoženými hraboši a dalšími hlodavci. Myslí si to ornitolog, který má na starosti kontroly budek dravých ptáků. Těch je v rámci biologické ochrany v CHKO dvě stě, zhruba šest na každý čtvereční kilometr. Některé ochranáři umístili v lese, jiné prakticky doprostřed pole. 

K věci Štěpánky Duchkové - Pražská zoo v pondělí otevírá venkovní prostory. Brzy představí novou expozici Darwinův kráter

Jaká panuje v pražské zoologické zahradě bez návštěvníků atmosféra? A jaké novinky se chystají po jejím znovuotevření? Na to odpovídal v pořadu K věci ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Dobré ráno - Statisícové ztráty čeká kvůli koronaviru záchranná stanice v Bartošovicích

Běžně jsou záchranné stanice pro volně žijící zvířata na jaře plná návštěvníků a exkurzí škol a školek. Koronavirová opatření ale zasáhla i je a tak jsou pro veřejnost uzavřená. To jim způsobuje značné finanční ztráty. Jako třeba v nejstarší záchranné stanici ve střední Evropě – v Bartošovicích na Novojičínsku.

Zprávy - Sucho jako loni v červenci. Do některých obcí se vrací problém s nedostatkem vody

Mírná zima, nedostatek sněhu na horách a v posledních dnech i minimum srážek. Některé obce v Pardubickém kraji začínají mít problémy s nedostatkem pitné vody. Jsou to to vesnice, kde zatím není vodovod a studny vlivem současného počasí rychle vysychají.

Vybrali jsme pro Vás - Zoologické zahrady mají problémy. I ta liberecká

Kvůli pandemii je uzavřená a přichází o miliony korun ze vstupného. Dokonce požádala o pomoc veřejnost.

Zprávy - Jarní sucho je podle hydrologů nejhorší za poslední roky. Pěstitelé se chystají na nedostatek vody

Česko stále trápí sucho. Nízký počet srážek se opět projevil. Vody v zemi je totiž po zimě málo a její zásoby se tak dlouhodobě ztenčují. Podle Českého hydrometeorologického ústavu je letošní duben v porovnání s předchozími dvěma roky v tomto ohledu nejméně příznivý. Zemědělci a ovocnáři se tak připravují na další suchou sezonu.

Botanická zahrada v pražské Troji ožívá. Přivítala první návštěvníky v rouškách

pro zájemce opět otevřely venkovní expozice Botanické zahrady hl. m. Prahy. Návštěvníci si tak opět mohou užívat procházky rozsáhlým areálem plným kvetoucích rostlin.

Odborník radí: jahody a bylinky v pyramidě, likvidace puklic, odolná popínavka

Šindelář. Tentokrát se dozvíte zda je možné v pyramidě pěstovat s jahodami i bylinky, jak se vypořádat s puklicemi na pokojových rostlinách a kterou nenáročnou popínavku vybrat do znečištěného prostředí.

Káva o čtvrté - Zemědělství v době koronaviru

Host: Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR. Moderuje Tereza Stýblová.

Zprávy - Kácení stromů na vrcholu Ostaše se kvůli hnízdění sokolů odkládá. Les přitom likviduje kůrovec

Plánované kácení stromů na náhorní plošině stolové hory Ostaš na Náchodsku se zatím odkládá. Důvodem je hnízdění jednoho páru sokola stěhovavého. Velká část lesa na samotné hoře i jejich úbočích je přitom napadená kůrovcem a případné zpoždění může kalamitu zhoršit. 

Pandemie koronaviru ovlivnila i sčítání jelení zvěře v národním parku České Švýcarsko

V národním parku České Švýcarsko sčítají jelení zvěř. Revírníci vyjedou do terénu a pomocí silných lamp nebo dalekohledů s nočním viděním spočítají, kolik se na loukách pase zvířat. Jde o důležitý údaj. Přemnožená vysoká je totiž schopná zlikvidovat mladé stromky.

On Air - Chůze v přírodě nejen za časů korony: Přináší nám klid, lepší paměť i spirituální zážitek

Chůze přírodou je patrně nejpřirozenější lidský pohyb. Ihned po vyhlášení nouzového stavu se celá řada lidí přesunula od městských radovánek do přírody. Co nám procházky nejen za časů korony přináší? „Kontaktem s přírodou a bytím v zeleni se nám lépe obnovuje pozornost a lidé se lépe uzdravují,“ říká Šárka Křepelková. Pouť krajinou je tradiční součástí křesťanské spirituality. Proč se ale na svatojakubskou pouť vydávají stále častěji lidé, kteří se za věřící nepovažují?

nejnovější 219 220 221 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek