Články

Vybrali jsme pro Vás - Včelařovo jaro

Zkontrolovat, zda včely mají dostatek zásob a ve správný okamžik zateplit zazimované úly, aby se včely dostaly do síly na novou sezonu. Včelařovo jaro je tu, pojďte s námi jednoho navštívit.

Zahrada bez trávy, a přece zelená: půdopokryvné rostliny na slunce i do stínu

a také pravidelnou a dnes tak vzácnou závlahu, sekání a přihnojování. Půdopokryvné rostliny jsou ještě pohlednější, a přitom mnohem méně náročné.

On Air - Zatápění plasty, jedy ve vejcích i hračkách. Zastaví mezinárodní dohody byznys s toxickým odpadem?

Vývoz odpadu z rozvinutých západních států do zemí jihovýchodní Asie a Afriky zůstává problémem i přes sílící odpor vlád a ekologických organizací. Situaci by mohla zlepšit ratifikace doplňku tzv. Basilejské dohody přijatá na konci loňského roku, ale rozbití nelegálního globálního trhu s odpady je běh na dlouhou trať, varuje vedoucí programu Toxické látky a odpady a předseda sdružení Arnika RNDr. Jindřich Petrlík.

Pěstování zeleniny pro začátečníky: Sklízejte vlastní salát, rajčata i okurky

domácí a čerstvou, vypěstovanou bez chemie, zato s láskou. A význam domácích vitamínů dnes možná ještě stoupne. Co snadno zvládne i začátečník?  

Lze doma vypěstovat orchideje ze semen?

A z květů dozrávají semínka – proč je tedy nezasít a nevypěstovat si novou rostlinu? Většinou však nevzejdou, mají totiž speciální požadavky.

Omamně vonící šeříky jsou nenáročné na pěstování

na chráněných a dobře osluněných místech už se první květy mohou objevovat i v druhé polovině dubna. Bohaté laty květů nádherně voní už na dálku.

Dnešní Plus - Západ USA čeká megasucho. Může trvat desetiletí, tvrdí američtí vědci v časopise Science

Západní pobřeží USA čeká megasucho, tedy sucho, které nemá obdobu nejen podle meteorologických měření. Předpovídají to vědci, kteří své poznatky publikovali v časopise Science.

Dobré odpoledne - Řada včelařů bude letos bez medu. Včelstva jim skosila varroáza

Bez většiny včelstev musí začínat letošní sezonu někteří včelaři v Moravskoslezském kraji. Včely totiž skosila varroáza. Najdou se i chovatelé, kteří musí začínat úplně znovu. Třeba Karel Hýl ze Staré Vsi nad Ondřejnicí přišel o všechna včelstva. Ještě v loňském roce jich přitom choval více než dvacet.

Safari - Stýská se vám po exotických zvířatech? Antilopy vrané v dvorském safari parku se už na vás těší

Nestýská se vám po procházkách zoologickými zahradami? Troufáme si tvrdit, že těch, kterým kontakt s exotickými zvířaty teď chybí, je hodně. A tak nám dovolte, aby vás redaktorka Dana Voňková zavedla v Safari Parku Dvůr Králové k ohradám s africkými antilopami.

Meteor o navigaci zvířat, hlasu tyranosaura a nápadech v mozku

Poslechněte si:01:15 Ovlivňují sluneční bouře zvířata?12:49 Jak se zrodila genetika?17:35 Poslechněte si hlas tyranosaura23:07 Proč si mravenci topí?33:21 Kde se v mozku rodí nápady?

Dnešní Plus - Sucho v krajině? Příští týden se výrazně zhorší, varuje bioklimatolog Trnka

Ve stínu boje proti koronavirové pandemii se ocitá mnoho témat, zapadnout by ale určitě nemělo sucho, které opět všichni brzy pocítíme na vlastní kůži.

Zahrádkářské tipy - Proč má jabloň červený kmen a višni zasychají větve

Dostali jsme od vás několik dotazů, týkajících se ovocných stromů. Proč má jabloň červený kmen, jak zastřešit otvory ve starém kmeni hrušně, proč višni zasychají větvičky a proč má švestka červivé plody? Odpoví Ivan Dvořák z  časopisu Zahrádkář.

Vybrali jsme pro Vás - VIDEO: Nový přírůstek liberecké zoo se má čile k světu

Pochází z Jižní Ameriky, živí se termity a nepřátelům se brání zvláštním způsobem: svine se do pevné koule, která připomíná dětskou hračku. Že nevíte, o kom je řeč?

Jaro je ideální čas pro založení bylinkové zahrádky

voňavé, jedlé i léčivé bylinkové zákoutí se často stane nejoblíbenějším místem na zahradě.

Dobré dopoledne - Bobři se šíří krajem. Několik rodinek se zabydlelo i na řece Olši na Třinecku

Bobrů v Moravskoslezském kraji přibývá. Zabydleli se i v areálu třinecké huti, a to v blízkosti žíhárny, kde chráněný živočich pokácel několik stromů. Tento úsek Olše je chráněnou rybí oblastí se zákazem lovu ryb a plaší bobři tam mají klid od lidí.

Dnešní Plus - Vědci objevili tvora delšího než dva plejtváci, měří bezmála 50 metrů

U západního pobřeží Austrálie, při návratu z více než čtyřkilometrové hloubky, narazila expedice biologů na nevídaně dlouhého tvora.

Hovory - Host: docentka Karolína Brandlová z České zemědělské univerzity

Cesty do Senegalu za antilopami musí kvůli koronaviru vynechat. Přemýšlí, jak projekt na záchranu antilop Derbyho po uvolnění restrikcí oživit. Moderuje Andrea Skalická

Smíšené kultury zeleniny pro hojnou, zdravou úrodu. Co zasít společně?

únavě půdy a méně přitahuje škůdce. Společné výsevy umožňují takzvané polykultury – jak je vytvořit a jak fungují?

Topinambur, slunečnice s jedlou hlízou

pro semena, ale pro jedlé, šťavnaté hlízy. Mají zajímavou, jemnou chuť, jsou zdravé, prospěšné při diabetu a v kuchyni je lze všestranně využít.

Zprávy - Omezení dopravy a menší pohyb lidí je znát i na záznamech seismických stanic. Planeta se zklidnila

Vlivem opatření téměř všech států na Zemi se snížila doprava a pohyb lidí po zemském povrchu. Planeta se podle seismologa Jana Klimeše zklidnila a znát je to i na grafech. Otřesy země jsou podle odborníků menší než v jiných, srovnatelných obdobích. 

nejnovější 220 221 222 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek