Články

Vše, co potřebujete vědět o chorobách a škůdcích okurek

sviluškami, třásněnkami, mšicemi? Pokud zakročíte včas, obejdete se i bez postřiků. Radí uznávaný odborník Jiří Holman.

Popenec není jen plevel. Léčivá a voňavá bylinka obohatí jarní jídelníček

zavítá i na zahrady. Máme hned několik důvodů ho uvítat. Je pohledný, aromatický, jedlý, léčivý a nenáročný. Poslouží jako zelené koření i půdopokryvná rostlina.

Václav Větvička: podběl a podbělice

vyprávěl o devětsilu a o tom, jak jej naši botaničtí předkové rozmanitě zaměňovali, spíš přehazovali s podbělem. Bylo tam cosi i o uměleckém spolku Devětsil z první československé republiky, který odvozoval své jméno nejen od rostliny devětsilu, ale i od magické devítky, násobku tři krát tři. 

Devatero nevšedních letniček pro krásné, barevné a voňavé léto

odrůdy dvouzubce či šalvěje? Nenechte si uniknout méně známé druhy a jejich nové odrůdy letniček, třeba právě mezi nimi najdete své srdcovky.

Jasmín – který je ten pravý?

uchvacovala lidi odedávna. Jasmín je v mnoha zemích obřadní květinou, zdrojem přípravy parfémů, kulinární přísadou, léčivem i dívčím jménem. Někde byl jasmín tak významný, že se stal i národní květinou či městským symbolem. Například Damašku se přezdívá Jasmínové město.

Hlaváček a koniklec, nevšední jarní ozdoby skalek a záhonů

cibulovinám. Zjara rozkvétají i nádherné květy vděčných trvalek, koniklece a hlaváčku, kterým se daří na sušších, slunných místech.

Africké fialky, sametové, půvabné a barevné, pokvetou i vám

dodržet několik jednoduchých zásad a ochotně pokvetou i na vašem parapetu. A je z čeho vybírat, vyšlechtěno je přes 10 000 kultivarů!

Kterou si vybrat? Pěstování levandule lékařské, francouzské, lavandinu…

a uklidňující schopnosti tolik milujeme, můžeme pěstovat v mnoha druzích a kultivarech. Liší se výškou, vůní i účinky.

Na jaře snadno namnožíte keře hřížením a řízkováním

Z vlastního keře si s minimálními náklady namnožíte další, z větvičky od sousedů či přítel vypěstujete pěknou sazenici.

Hrášek potřebuje oporu. Jak ji chystají zkušení pěstitelé a semenáři?

bychom měli vysokým a poléhavým odrůdám poskytnout vhodnou oporu. Díky ní vzrostou do plné výšky a přinesou mnoho lahodných hrášků i osiva.

Chladné jaro ohrožuje choulostivé dřeviny. Jak poškození předcházet?

dnech výrazně chladné časné jaro. Sněhové vločky a silnější mrazy se vyskytují i v nížinách a páchají škody zejména na choulostivějších dřevinách. Jaká opatření mohou provést pěstitelé i v domácích podmínkách radí Tomáš Vencálek, kurátor dřevin mírného pásma z botanické zahrady v pražské Troji.

Pěstování brambor: Nechejte naklíčit hlízy, nezapomeňte na hnojení

dříve. Jakou vybrat odrůdu, jak připravit půdu a jak a kdy brambory vysazovat?

Letničky jsou radost: Je čas předpěstovat nebo koupit sazeničky. Jak na to?

vůní. Některé můžeme zasít v dubnu a předpěstovat si je, jiné v květnu rovnou ven. Nebo sazenice nakoupíme – pak se hodí rady, jak poznat zdravé a kvalitní.

Nejrůžovější růže: výběr odrůd pro milovníky květin a romantiky

šlechtění pyšní všemožnými barevnými tóny. Růžová ale zůstává její ryzí barvou. Růžové odrůdy nabízejí dokonalou něhu, půvab a harmonii.

Zprávy - Křivatec rolní vykvetl na Rychnovsku. Botaniky výskyt vzácné rostliny překvapil

Křivatec rolní - to je název nenápadné jarní květiny, kterou jste mohli dosud vidět jen zřídka. Jde totiž o chráněnou a vzácnou rostlinu. Letos ale překvapila botaniky například na Rychnovsku. Tam se objevila totiž i na místech, kde v předchozích letech nerostla. Jde například o Týniště nad Orlicí, kde vykvetla v jediném trsu u památečního dubu. 

Pěstování brambor: Nechejte naklíčit hlízy, nezapomeňte na hnojení

dříve. Jakou vybrat odrůdu, jak připravit půdu a jak a kdy brambory vysazovat?

Vybrali jsme pro Vás - Český ráj „pod zámkem“

Nejznámější místa Českého ráje a parkoviště v jejich okolí odolávala v minulých dnech velkému náporu návštěvníků. A jejich shlukování není v současné době z preventivních důvodů žádoucí. Proto došlo k uzavření většiny z nich.

Zprávy - Regulaci populace vlků i víc peněz na ochranu stád má přinést aktualizovaný program péče o šelmu

Odstranit z přírody vlka s nestandartním chováním a umožnit farmářům lépe ochránit stáda. I to je cílem programu péče o tuto šelmu, který právě aktualizuje ministerstvo životního prostředí. Návrat vlka do naší přírody přinesl řadu nejasností a konfliktů. Vyřešit by je měl právě zmíněný dokument.

Safari - Před rokem přivedla v Safari Parku Dvůr Králové samička Keira na svět zdravá trojčata karakalů

Safari Park Dvůr Králové je, bohužel, pro veřejnost stále uzavřený. My si ale můžeme připomenout, jakou událostí tam přesně před rokem žily ošetřovatelky karakalů. Radost jim tehdy udělala samička Keira, která přivedla na svět zdravá trojčata. Jarní mláďata karakalů a jejich rodiče nám představila zooložka Gabriela Linhart a reportérka Dana Voňková.

Natura - Pandemie koronaviru v podstatě zastavila leteckou dopravu

Místo radosti nad poklesem emisí z tohoto nešetrného odvětví se objevují obavy, že přicházející ekonomická krize zpomalí vývoj úspornějších letadel. Moderuje Ondřej Novák

nejnovější 222 223 224 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek