Články

Zprávy - „Ekostromky“ vyřezávají na Vánoce strážci národního parku v Krkonoších. Ve Vrchlabí je prodají

Strážci Krkonošského národního parku začali vyřezávat takzvané vánoční ekostromky. Jde pouze o smrky, které vybírají v rámci prořezů. Všechny ponesou značku FSC, která značí, že pocházejí z místa, kde se hospodaří ekologicky. Plánují je nabídnout lidem za symbolickou cenu k prodeji.

Káva o čtvrté - Vánoční rostliny

Vánoční kaktus či vánoční hvězda. To jsou rostliny, bez kterých si už svátky ani nedovedeme představit. Jak o ně správně pečovat? Čím si letos udělat Vánoce zajímavější? 

Zrádná zimuvzdornost: Proč mrazuvzdorná rostlina nemusí přežít zimu?

naši zimu ve zdraví přečká. Na jaře se však nových lístků nedočkáme. Jak rostlinám pomoci ke skutečné zimuvzdornosti?

Rozkvetlá barborka: Ze kterého stromu a jak ji odebrat?

svátek svaté Barbory. A s ním i čas na ustřihnutí větévky, jejíž květy nás potěší na Štědrý den. Květní pupeny dřevin spí, ale v teple je můžeme probudit.

Zimní množení květin: Je čas pro výsevy a řízkování skalniček

chladu až mrazu, nežli vyklíčí. Pojistka přírody brání předčasnému podzimnímu probuzení. Proto je vyséváme a také řízkujeme v zimě.

Zprávy - Hajní v Krkonoších začali s přikrmováním zvěře v přezimovacích obůrkách

Hajní v Krkonoších už nachystali přezimovací obůrky pro zvěř. Je sice stále ještě teplo, jeleni a laně už do nich ale pomalu začínají přicházet. Až napadne sníh a zvěř dorazí všechna, obůrky se na několik měsíců zavřou. Bude to ale nejspíš později než loni.

Zaostřeno - Jaký vliv mají pesticidy na lidské zdraví?

Povrchová i podpovrchová voda v ČR je zamořená pesticidy, běžně používanými v zemědělství. Objevují se ve víc než polovině testovaných vod. Jaký vliv mají na lidské zdraví?

Vybrali jsme pro Vás - Umělý nebo živý? A co vánoční ekostromek z Krkonoš?

Strážci národního parku v Krkonoších začali s vyřezáváním takzvaných ekostromků na Vánoce. Co je to za dřeviny a proč je po nich taková poptávka?

Zprávy - Ovocné stromy patří do lesa. Je to bistro pro zvířata, říkají hajní hradeckých městských lesů

Daňkům, srnkám, nebo divočákům, žijícím na území Městských lesů v Hradci Králové, v těchto dnech lesníci vysazují ovocné stromy. Hlavním důvodem je zpestřit lesní zvěři stravu. Ta si totiž, stejně jako lidé, ráda pochutná na hruškách, třešních nebo jablkách. 

Zprávy - Vedení olomoucké radnice připravuje projekt záchrany lužního lesa Království u Grygova

Kvůli klimatickým změnám na Olomoucku vysychá i lužní les Království u Grygova. Jedná se o evropsky významnou lokalitu a přírodní rezervaci. Olomoucká radnice, jakožto vlastník lesa, se do něj snaží vodu vrátit. Plánuje, že v lokalitě vytvoří bezzásahovou zónu a prales.

Náš host - Už 21 let je tiskovým mluvčím plzeňské ZOO a pořád je to jeho vášeň

Jaký byl rok 2019 v plzeňské ZOO? Která zvířata odcestovala, která utekla a zase se vrátila? A vůbec, jak se zahradě dařilo? A na co se my, návštěvníci, můžeme těšit v roce 2020? Nejen na to se zeptala Veronika Albrechtová Martina Vobruby, tiskového mluvčího Zoologické a botanické zahrady města Plzně.

Klívie - oblíbená dlouhověká pokojová rostlina

si právem získala velkou oblibu. Starší rostliny mohou mít na jednom stvolu až 30 květů. Poměrně snadno se množí kořenovými výmladky. Klívie patřila mezi oblíbené květiny našich babiček.

Safari - Vodní světy se mění. V Safari Parku Dvůr Králové se můžeme těšit na nové nádrže, zeleň i ryby

Největší prostory nejstaršího pavilonu Safari Parku Dvůr Králové právě procházejí změnami a jediný, kdo zůstává na místě je krokodýlí pár Kraken a Penelopa.

Zdraví „v cajku“ - V Plzni se po 30 letech lépe dýchá. Problém už není v průmyslu, ale v dopravě

Mezi nejpalčivější problémy patřilo v roce 1989 znečištění ovzduší, které se v některých částech Československa stalo dokonce příčinou otevřených protestů veřejnosti ještě před 17. listopadem. V souvislosti s 30. výročím Sametové revoluce se řada lidí ptá, nakolik se od té doby situace změnila. Například v Plzni došlo v této oblasti k dramatickým změnám k lepšímu. I tak ale znečištěný vzduch stále představuje významné zdravotní riziko.

Natura - Jak vypadá nízkoenergetický a ekologický dům, který úspěl v letošním ročníku Adaptera Awards

Rodinný dům ve vnitrobloku v centru Prahy má unikátní kořenovou čističku vody, mokřadní rostliny na střeše, která je stále zelená, nebo fotovoltaické panely.

Meteor - Meteor o největším kráteru, nejhlasitějším zvířeti a šimpanzích dětech

Poslechněte si:01:20 Největší kráter v Antarktidě12:15 Jak vzniklo Náprstkovo muzeum16:22 Jak vyrobit umělý život?24:48 Rekordní síla ptačího zpěvu37:08 Můžeme logikou vysvětlit gravitaci?45:04 Lze šimpanze vychovat jako děti?

Osobnost Plus - Václav Cílek: Mladí mají pocit rozkradené budoucnosti

Geolog, klimatolog a spisovatel je přesvědčený, že budoucnost, co přijde, a na kterou jsme psychologicky špatně připraveni, bude složitější než doba, která je za námi.

Dopolední host - Vojtěch Novotný více než 20 let zkoumá život v tropickém lese na Papui-Nové Guineji

Tropický biolog, entomolog a ekolog pracuje v Biologickém centru Akademie věd a vyučuje na Jihočeské univerzitě. Nedávno převzal od českobudějovického primátora medaili Za zásluhy.

Dobré ráno, Moravo! - Chrání stromy před krádežemi. Do mlazin v okolí Valašského Meziříčí začne od neděle platit zákaz vstupu

Valašskomeziříčská radnice se tak brání krádežím vánočních stromků. Místí už jsou na zákazy zvyklí. Omezení vstupu v předvánočním období se zde objevuje už několik let.

Zprávy - Křehkou krásou motýlů se můžete pokochat v Národopisném muzeu Plzeňska

Aktuální výstava věnovaná motýlům představuje to nejzajímavější ze sbírek zoologického oddělení Západočeského muzea v Plzni. Věnuje se také ekologii a problematice ochrany motýlů. Přijít podívat se můžete do 19. ledna 2020.

nejnovější 242 243 244 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek