Články

VIDEO: Jak se tvoří drahokamy?

Drahé kameny obdivuje lidstvo od nepaměti. Obdivuhodné je však i jejich zpracování. Teprve až díky němu se totiž z často nevzhledného kusu kamene stane drahokam.

Pro a proti - Unijní klimatické cíle plníme, tvrdí náměstek ministra. Jsou ale nedostatečné, oponuje aktivista

Hnědouhelná elektrárna Chvaletice, jeden z významných zdrojů znečištění, zažila dvoudenní blokádu aktivistů z iniciativy Limity jsme my. Mělo by uhlí, neobnovitelný zdroj energie, skončit? Zohledňuje současná vláda dostatečně ekologické cíle?

Zoo v Ústí nad Labem začne místo slonic chovat sloní samce

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem chystá změnu chovu slonů. Chce se připravit na budoucnost po odchodu poslední slonice Delhi do jiné zahrady. Z různých možností zvolila zoo chov sloních samců – poslední slovo ale budou mít zastupitelé města.

Kozí brada, ovesný kořen: pěstování a semenaření pro užitek i krásu

zeleniny, dříve se pro svůj jedlý kořen pěstovala hojněji. Navíc tato dvouletka krásně kvete – stojí tedy za vyzkoušení.

Káva o čtvrté - Všechno, co jste chtěli vědět o sklízení cibule a česneku

Podle čeho poznáte, že je vhodný čas? Která odrůda je co do výnosnosti sklizně nejlepší? Jak dlouho sušit? Jak si z vlastního česneku připravit sadbu?

Příběhy z Vysočiny - Na chvojnovském rašeliništi roste sedmdesát druhů mechů a leze devět druhů žížal

U Dušejova na Jihlavsku kousek od Jedlovského potoka je místo, které bychom mohli bez rozpaků nazvat učebnicí přírodopisu.

Dobré dopoledne - PORADNA: Kůrovcové dřevo v lesích nemá kdo těžit

Situace v lesích je špatná, konstatoval hajný Jiří Pohan. Napadeného dřevo je nadbytek, těžko se shání těžařské firmy, které by ho zpracovaly.

Zprávy - Stádo ovcí na farmě Muckov na Českokrumlovsku napadli vlci

Vlci opakovaně napadli stádo ovcí na farmě Muckov na Českokrumlovsku. Farmáři přišli za poslední rok kvůli těmto útokům o víc než dva miliony korun.

Zprávy - Technické služby v Hradci nebudou do odvolání sekat městské trávníky. Chtějí podpořit rostliny

Pracovníci hradeckých technických služeb zastavili sekání trávy na území města. Důvodem není jen suché počasí, ale také tlak obyvatel, kteří k tomuto kroku vyzývali na sociálních sítích i korespondenčně. Část veřejnosti totiž vnímá omezené sekání trávy ve městě jako způsob jak bojovat proti suchu nebo i vysokým teplotám.

Zprávy - Povodí Moravy připravuje úpravy břehů koryta řeky Bečvy v okolí Hranic. Místy bude širší až o 15 metrů. Vzniknout by měl i nový biotop

Už za několik týdnů se řeka Bečva změní v okolí Hranic ve staveniště. Obsadí ji bagry, které rozšíří její koryty. Jde o investici do protipovodňových opatření. Ochránit mají tři nejohroženější obce v této záplavové oblasti řeky. Ústí, Skaličku a Černotín.

Radioporadna - Chcete udělat dobrý skutek? Nekrmte zvířata v ohradách bez souhlasu majitele

Nekrmte zvířata, která jsou za ohradou, pokud vám to nedovolí majitel, zdůrazňuje Romana Vojířová z Pohádkové zahrady, která s tím má neblahou zkušenost. Nedávno našla několik oveček ležet v ohradě s nafouklými břichy. Okolo nich zbytky pečiva. Lidé jim večer zřejmě v dobré víře nasypali hromadu starého pečiva, protože se domnívali, že ovce mají hlad. A dopadlo to fatálně.

Káva o čtvrté - Sklízíme cibuli a česnek

Podle čeho poznáme, že je vhodný čas? Která odrůda je co do výnosnosti sklizně nejlepší? Jak dlouho sušit? Jak si z vlastního česneku připravit sadbu?

Aby sekačka dobře fungovala i v létě

pěkně zabrat. I když v předjaří a na podzim provedete údržbu, nevyhne se vám tento úkol ani teď. Zanedbané úkony údržby často stojí za velmi nepříjemnými překvapeními, které nás dovedou až do servisu.

Jak pečovat o květinové truhlíky během léta?

z nich těšili až do konce sezóny, nesmíme podcenit zálivku ani pravidelné hnojení.

Jak se zbavit komářích larev v sudu na dešťovku a zahradním jezírku?

i v louži nebo sudu na dešťovou vodu. Brzy se zakuklí a nová generace obtížného hmyzu je na světě.

Zprávy - Lesní cesty se kvůli těžbě kůrovcového dřeva změnily na nebezpečné strže. Lesníci investují do oprav zničených tras

Místo smrkových lesů holé pláně. Místo oblíbených turistických tras rozježděné cesty připomínající strže. Takto vypadají mnohá místa na střední Moravě kvůli kůrovci, respektive těžbě dřeva napadeného lýkožroutem. Lesníci se proto ve velkém pouštějí do oprav za desítky milionů korun.

Host Lucie Výborné - Zajímá mě, jaký dopad mám na životní prostředí, říká propagátorka low impact životního stylu

Tereza Slavíčková je propagátorka životního stylu zero waste nebo low impact – tedy s co nejnižším dopadem na životní prostředí. Začala nákupy bez obalu. Novému životnímu stylu se věnuje od loňského léta, kdy tváří v tvář hrozbě sucha přehodnotila svůj dosavadní život. Jak to vypadá v praxi? Ptala se Lucie Výborná.

Interview Plus - Neplýtvat s jídlem a vzdělávat dívky třetího světa. Překvapivé rady známého amerického konzultanta v boji se změnou klimatu

Před půl stoletím pracoval pro Martina Luthera Kinga, pak se vrhnul na snahu proměnit vztah byznysu k životnímu prostředí. Dnes je konzultantem vlád i korporací a rozvíjí vlastní projekt nazvaný Drawdown. Paul Hawken byl hostem Interview Plus přímo ve svém domě blízko amerického San Francisca.

Liberecká ZOO láká návštěvníky na procházku mezi kapkami deště

V liberecké zoologické zahradě mohou návštěvníci zmoknout i v období přetrvávajícího sucha. Svlaží je příjemný deštík ve zmodernizovaném pavilonu tropů, díky kterému si jeho okřídlení obyvatelé připadají zase o něco více jako doma, v tropickém pralese.

Pro a proti - Posudky k jezu v Děčíně jsou jednostranné, chtějí chránit vše bez ohledu na dopady, tvrdí Punčochář z ministerstva zemědělství

Prapor vybudování jezu na Labi v Děčíně zvedl po 20 letech debat ministr zemědělství z ČSSD Miroslav Toman. Požádal odborníky o vytvoření příslušné studie, aby bylo možné s plavebním stupněm pokračovat. Správa Národního parku České Švýcarsko ale na základě posudků tří českých univerzit došla k závěru, že dopady stavby na krajinu není možné kompenzovat a zablokovala tak přípravu projektu.

nejnovější 266 267 268 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek