Články

Radioporadna - Pojďte nakouknout do tajemství světa růží. Hodí se opravdu na jejich přihnojování banány?

Mgr. Miroslava Dostálová, místopředseda Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Hradec Králové, hostem radioporadny na téma: jak správně pečovat o růže.

Zprávy - Meteorologové předpovídají přízemní mrazíky. Počasí tak dělá vrásky na čele ovocnářům

Česko podle předpovědi meteorologů čekají přízemní mrazíky. Teploty mohou klesnout až k minus třem stupňům. Obavy tak mají například ovocnáři. Na řadě míst Královéhradeckého kraje už začaly kvést ovocné stromy. 

Zprávy - Hydrologové znovu mluví o suchu. Situace s podzemními vodami je horší, než loni touto dobou

Stavy podzemních vod v Královéhradeckém kraji jsou i po tak srážkově vydatné zimě nižší, než vloni touto dobou. Podle měření hydrologů je to jednoznačné a pokud nebude do začátku léta vydatně pršet, může být letošní rok ještě horší, než ten předchozí. Nejhorší situace v kraji je podle hydrologů zatím v takzvané Urbanické pánvi od Hradce Králové směrem na Chlumec nad Cidlinou. 

On Air - Manuál pro záchranu hmyzu. Každý z nás může udělat něco pro to, aby louky cvrkaly a les bzučel

Hmyz už nemůžeme vnímat jako něco otravného, co nám v létě znepříjemňuje pobyt u vody. Je ho totiž čím dál míň. Příčina masivního úbytku hmyzu leží hlavně v polích za městem. Něco v jeho prospěch ale může podniknout i majitel truhlíku s květinami za oknem. Rozhodli jsme se zjistit, co každý z nás může udělat pro to, aby hmyz v našem okolí prosperoval a plnil svoji nezbytnou funkci v ekosystému.

Marulka šantovitá

rostlina zvaná marulka šantovitá, ptala se Receptáře Zdena Žáková z Olomouce. Má prý léčivé účinky... Ta marulka.

Salát

souhlasit

Ochrana před mravenci

- dělníci o velikosti přibližně pěti milimetrů. Protože potřebují pro růst svých larev dostatek tepla, vyhledávají si teplá místa. Na zahradě si proto nejraději zvolí kameny a bydliště si vybudují pod nimi.

Likvidujeme vinné mušky

mm velké žlutohnědé mušky, které někdy dokážou velmi znepříjemnit život. Posedávají na zralém ovoci a když s ním pohneme, zvedají se v hejnech... Co s tím, přátelé?

Záhon pod stromem

slunce. Ovšem v průběhu let se stává, že pod stromy vznikají nevzhledná holá místa. Ale i to se dá zachránit. Pokud se to stalo i ve vaší zahradě, zkuste pod stromy založit nový květinový záhon.

Stěhování velkých květin

To se však někdy může obrátit proti nám, zejména když s rostlinou potřebujeme odstěhovat i její obří květináč plný desítek kilogramů hlíny. Ukážeme vám pomůcku, kterou jste možná dosud přehlíželi.

Listí do kompostu

v ohníčku. Takový způsob likvidace nepotěší sousedy ani zahradu. Daleko lepší je spadané listí zahrnout do kompostu. Tentokrát vám přinášíme 2 různé názory na způsob kompostování listí, výběr je jen na vás.

Jedovatá gloriosa

sháněl informace o hlíznaté květině, kterou tehdy dostala moje dcera. Kromě mnoha informací od čtenářů jsem začal pátrat i v literatuře a dozvěděl jsem se, že se jmenuje Gloriosa rothschildiana a patří do rodu liliovitých. Do dnešního dne jsem nasbíral spoustu zkušeností, o které se mohu nyní se čtenáři podělit.

Na slimáky platí skořápky

myší a slimáků, kteří ohrožovali její zahradu, skořápky ořechů a vajíček! Jaké má výsledky?

Subtropické rostliny s plody

a vrátíte se s nápadem zkusit si vypěstovat vlastní olivy nebo fíky, je právě konec léta ideální doba. Poradíme, jak si rostlinku dovézt, namnožit i dovést k plodům.

Mech v trávníku

jaře vždy mech důkladně vyhrabeme a dvakrát do roka posečeme trávu na seno. Přesto se vždy po zimě mech objeví znovu. Co máme dělat? Božena P., Bělá nad Svitavou

Jaký salát do salátu?

zeleniny, je snadno stravitelný, má vysokou biologickou hodnotu a je oblíbený pro velké možnosti použití v kuchyni.

Jak rozlišit hnojiva

stát, že zapomeneme, co vlastně skladujeme. A přitom záměna může mít nepříjemné následky a zapříčinit zklamání z našeho pěstitelského očekávání. Jak anonymní hnojiva rozpoznat?

Ředkvičky od jara do podzimu

úrody ředkviček ročně. Vysévat je můžete v srpnu, ba i v září, třeba na záhony uvolněné po rané zelenině. Jen je třeba vybrat vhodné odrůdy. Tady je několik tipů, jak na to...

Trávník je náročný strávník

a správně hnojíme. Trávy totiž mají po celou vegetační dobu vysoké nároky na živiny. Pokud jejich hlad neukojíme, nedostatek potřebných látek, zejména dusíku, se projeví typickými příznaky: V trávníku se objeví druhy rostlin, které tam nechceme mít.

Jitrocel, aby kašel odešel

zejména díky svým prokázaným protizánětlivým účinkům. Hojně roste od jara do podzimu na loukách, mezích, podél cest, v sadech i parcích. Sbírá se štíhlý, typicky protáhlý list, který je třeba dobře usušit. Dá se však využít i čerstvý.

nejnovější 285 286 287 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek