Články

Receptář na Zahradě Čech: Mok roku 2008

2008 probíhalo v rámci Dne časopisu Receptář na veletrhu Zahrada Čech v Litoměřicích v pátek 19. září. Byla u toho herečka Jana Paulová, zpěvák Jiří Helekal, hudební soubor Vinšovanka a další známé osobnosti.

Podzimní hody Flory Olomouc

ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků představuje podzimní zahradnická část Flory Olomouc. Největší akce svého druhu v České republice se pravidelně koná na Výstavišti Flora Olomouc.

Deníček Josefa Veselého - Deníček Josefa Veselého

Na téma: Václav Větvička

Příběhy z Vysočiny - V jihlavských parcích bude vonět růže s levandulí. Nejvíc odolají suchu

Jihlavské parky, ale i jednotlivé trávníky, například na hradebním parkánu, v posledních letech kvetou od jara do zimy. A nejsou to ty dříve obvyklé záhony geometrických tvarů.

Řeka Bílina se z potrubí na Mostecku dostane až za několik let

Ještě několik let poteče na Mostecku řeka Bílina v trubkách. V minulosti musel vodní tok ustoupit těžbě hnědého uhlí.

Zprávy - Ve Velké Bystřici bojují proti sinicím v tamní přehradě pomocí jiných bakterií

V přehradě ve Velké Bystřici na Olomoucku si možná lidé už o letošních prázdninách zaplavou, aniž by riskovali zdravotní obtíže. Tamní radnice si najala firmu, která má vodu vyčistit. Respektive ji zbavit sinic, kterými přehrada přes léto kvete. V boji proti nim použije jiné bakterie.

Dopolední host - Žije opravdu ještě v Malši perlorodka?

Žije opravdu ještě v Malši perlorodka, nebo je to jen takový ochranářský yetti čistých vod? To je téma pro odborníka Roberta Ouředníka, se kterým si o perlorodce povídala moderátorka Hana Šoberová.

Zprávy - Farma v Líních u Plzně by mohla do několika let zpracovávat veškerý bioodpad z Plzeňského kraje

Ze starých knedlíků, rohlíků nebo zbytků masa bude hnojivo, voda nebo metan. A to díky novému zařízení v Líních u Plzně. S roční kapacitou 25 000 tun ročně by mohlo pokrýt produkci komunálního bioodpadu celého Plzeňského kraje.

Phytophora je hniloba, která ničí jahodníky. Jak jí předcházet?

jahod odolá málokdo, navíc jsou po zimě prvním čerstvým ovocem přicházejícím na náš stůl. Co však dělat, když se jejich pěstování nedaří? Příčinou může být kořenová a krčková hniloba.

Zprávy - ‚Dejte žábě šanci a sledujte při řízení pozorně cestu,‘ žádají ochránci přírody řidiče

Nejen chodce nebo cyklisty mohou potkat řidiči na Vysočině.  Častými účastníky provozu se nedobrovolně stávají i obojživelníci.

Zahrada jako ráj pro čmeláky

mírumilovní, a na zahradě přitom neméně výkonní opylovači než včely. Některé květy umí opylit právě jen čmeláci. Navíc pilně pracují i za chladného a vlhkého počasí.

Safari - Tyto kevlarové rukavice denně používá zoolog Martin Smrček při práci s nejjedovatějšími hady světa

Safari park Dvůr Králové chová kolekci 39 jedovatých hadů, mezi nimi mambu černou, která je nejjedovatějším hadem na světě a zároveň nejdelším hadem Afriky, měří od 2 do 4 metrů.

Natura - Svět je zaplaven tunami nekvalitního zboží, výrobky se po uplynutí záruční doby rozbijí

Výrobci nás nutí kupovat nové a Země se zahlcuje odpadem. Spolek Opravme Česko! sdružuje opraváře, kteří dokáží vrátit život téměř všemu. Připravila Markéta Ševčíková

Meteor - Meteor o komunikaci buněk, příbramském meteoritu a hadu, který vidí ocasem

Poslechněte si: 01:27 Chcete vodu? Sázejte stromy 13:40 První muž na severním pólu 19:11 Jak komunikují buňky? 30:00 Příbramský meteorit revolucí v astronomii 43:06 Had, který vidí ocasem

Jak se zbavit mechu v trávníku?

nás chce mít krásný, sytě zelený a zdravý trávník. Jenže ne vždy se naše konání daří tak, jak bychom chtěli. Lidské úsilí často zhatí mech, nezvaný host trávníku, s nímž není boj úplně snadný. K jeho vytlačení je zapotřebí dlouhodobá péče.

Co sít a sázet v dubnu?

zeleniny již můžeme sít a sázet na venkovní záhony, kde se půda za současného tepla rychle prohřívá. Čas výsevů a výsadeb nastává i pro mnohé letničky, trvalky, bylinky.

Větrník - Host ve studiu - Dokumentarista Marián Polák natáčí film k 50. výročí CHKO Jeseníky

Loni sbíral Marián Polák pro film o CHKO Jeseníky materiál v oblasti Národní přírodní rezervace Praděd a na Skřítku. Letos pokračuje a konstatuje: „Je to náročné, protože vzdálenosti a převýšení jsou veliké.“

Co vás zajímá - Kuchař Hugo Hromas vaří na ohni i svíčkovou

Láska i přátelství prochází žaludkem. Přesvědčil se o tom i kuchař Hugo Hromas, který už několik let vaří jen pod širým nebem. Inspiroval ho svět nomádů. V zahraničí spolupracuje s organizací Lékaři bez hranic na projektech, ve kterých pestrá kuchyně spojuje národy. Na Rokycansku, kam se nedávno přestěhoval, propaguje vaření z regionálních potravin a chystá stavbu komunitní pece na chleba. 

Zprávy - Divoká prasata devastují louky. U Humpolce jsou takových pozemků desítky hektarů

Přemnožení divočáci decimují zemědělské pozemky. U Humpolce, na polích, které obdělává tamní školní statek, jsou to desítky hektarů luk.

Máme hosty - Ukliďme Česko: Z příkopů zmizí pneumatiky. Jenom na víkend?

Je tady jaro. Možná vás taky napadlo uklízet. Minimálně bychom si mohli zamést před vlastním prahem. Anebo zajděte na procházku a přidejte se k velkému gruntování.

nejnovější 286 287 288 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek