Články

Zprávy - Na Šumavě a v Bavorském lese přibylo tetřevů

Na Šumavu a do Bavorského lesa se vrací ohrožený tetřev hlušec, ukázal to nedávný přeshraniční průzkum.

Dobré dopoledne - PORADNA: Divoká zvířata evropskou zimu přežijí bez pomoci člověka

Která zvířata opravdu potřebují před zimou péči člověka a kterým spíše ublížíme, přišel do poradny Českého rozhlasu Vysočina povědět zoolog Aleš Toman.

Teplý podzim je k ježkům vlídný. Zachraňujte jen ty, kteří to potřebují

Letošní teplý podzim nahrává ježčím mláďatům. Mají totiž mnohem více času vyrůst a dobře se vykrmit, aby pak někde v úkrytu mohli přečkat zimu. Škodí jim naopak sucho a nedostatek vody.

Radioporadna - Přicházejí první mrazíky. Nejvyšší čas přestěhovat domů mandevily, ibišky i oleandry

Mandevila patří mezi liány s nálevkovitými květy nejrůznějších barev. Je rozšířená ve Střední a Jižní Americe, ale jak se otepluje, začíná se zabydlovat i na českých zahradách. Ale pozor, stejně jako ibišek, oleandr nebo mučenka, zimu venku nepřežije.

Zprávy - Řepy je letos méně, má ovšem velký obsah cukru. Cena v obchodech by neměla příliš stoupat

Až o jeden měsíc bude kratší letošní řepná kampaň v jediném cukrovaru v Královéhradeckém kraji, trvat by měla 105 až 110 dní. Zařízení v Českém Meziříčí jede už 48 den v nepřetržitém provozu a cukrovar chce zpracovat zhruba 770 tisíc tun řepy.  To je o 230 tisíc tun méně než loni. Za brány cukrovaru se podíval reportér Václav Pilný.

Zprávy - Kde je valašský medvěd? Fotopast ho měla zachytit na Slovensku, další šelma se objevila u Ostravice

Ochránci prověřují další informace o výskytu medvědů.

Zprávy - Obec Adršpach i město Teplice nad Metují chystají změny týkající se Adršpašsko-teplických skal

Město Teplice nad Metují i obec Adršpach na Náchodsku mají za sebou ustavující zastupitelstva. Na obou úřadech usedlo nové vedení, které chystá řadu změn. Některé se týkají také Adršpašsko-Teplických skal. Tedy místa, kam během roku přijíždí téměř 400 tisíc turistů. 

Zprávy - Dobudování koupacích biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš je stále v nedohlednu

Město Česká Skalice stále řeší problém s nedokončeným biotopovým koupalištěm. To měla za zhruba 22 milionů vzniknout u přehradní nádrže Rozkoš. Stavební firma ale práci nedokončila. Nové vedení radnice chce vypsat nové výběrové řízení, to ale momentálně není možné. Zatím totiž nedošlo k předání staveniště.

Safari - Africký ježek není stejné zvířátko, jaké známe z naší přírody. Jmenuje se ježek bělobřichý

Dnes se v Safari Parku Dvůr Králové vypravíme do Darwinovy stanice a představíme vám afrického ježka. Není to stejné zvířátko, jaké známe z naší přírody. Správně se jmenuje ježek  bělobřichý, má větší oči a uši, žije nočním životem, dá se dobře ochočit a je zajímavým domácím mazlíčkem. Pochází z území od Senegalu až po Sudán a Zambii.

Natura - Nová lipová alej na Řípu

Devětadvacáté výročí Sametové revoluce slaví ekologové, sportovci, podnikatelé a umělci také na hoře Říp. A to společným sázením velké lipové Aleje svobody. Moderuje Markéta Ševčíková.

Host Lucie Výborné - S Karlem Dubským o rybářství

Rozhovor s ředitelem střední rybářské školy ve Vodňanech Karlem Dubským o rybářství, rybnících a také o suchu.

Host Lucie Výborné - Karel Dubský: Vychováváme nové generace rybářů, o rybníky je třeba se starat

Jak se lovily rybníky před sto lety? Nebylo to jiné než dnes – zátahové sítě, nevody, pěšáci v blátě a hajní v kádišti. Snad jenom materiály byly jiné, jako například dřevěné lodě nebo kožené obleky. V rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou to říká ředitel střední rybářské školy ve Vodňanech Karel Dubský.

Safari - Největší přesun nosorožců z Evropy do Afriky zorganizuje v roce 2019 Safari Park Dvůr Králové

Tři nosorožci ze Safari Parku Dvůr Králové a dva nosorožci černí z dalších evropských zahrad se příští rok vydají na cestu do národního parku Akagera ve Rwandě. Jedná se o dosud největší převoz nosorožců z Evropy do Afriky. Všechna zvířata se budou na cestu připravovat ve Dvoře Králové.

Správa národního parku České Švýcarsko vydala negativní posudek pro stavbu plavebního stupně na Labi u Děčína

Správa národního parku České Švýcarsko vydala rozhodující posudek, který se týká stavby plavebního stupně na Labi u Děčína. Podle něj se vzácné říční náplavy nedají v případě stavby vodního díla ničím nahradit.

Větrník - Host ve studiu - Biologové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého objevili na Borneu novou rostlinu. Byl mezi nimi i Martin Dančák

Tým biologů z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Výzkumného ústavu rostlinné výroby objevil v tropických deštných lesích ostrova Borneo další novou rostlinu. Jmenuje se Thismia kelabitiana, česky hvězdnatka kelabitská, a je již desátým dosud neznámým rostlinným druhem, který se těmto biologům na Borneu podařilo nalézt.

Večerní host Radiožurnálu - Každá plastová lahev, kterou nekoupíte, se počítá, vyzývá kampaň Plast je past

Plast je skvělý materiál – lehký, odolný, levný a dlouho vydrží. A právě proto se stal jednou z největších hrozeb, které řeší ochránci životního prostředí po celém světě. Proti zamořování planety plasty bojuje i kampaň hnutí Greenpeace nazvaná Plast je past. Jejím cílem není kritizovat používání plastů obecně, ale upozornit na nadužívání zbytečných jednorázových plastových výrobků, říká Jan Freidinger z české pobočky hnutí Greenpeace.

Zprávy - Vedení lázní Teplice nad Bečvou se obává o léčivé prameny kvůli chystané protipovodňové stavbě

Už více než šest století využívají lidé blahodárné účinky léčebných minerálních vod v Teplicích nad Bečvou. Teď se vedení tamních lázní obává, že by o ně mohlo přijít kvůli připravované protipovodňové stavbě v nedaleké Skaličce. Povodí Moravy ale ujišťuje, že prameny nijak ohrozit nechce, a nechá si proto zpracovat hydrogeologickou studii.

Zprávy - Záchranná stanice živočichů v Rokycanech zažívá mimořádný rok. Letos přijala stovky zvířat

Během letošního roku přijala záchranná stanice do své péče rekordní počet poraněných nebo jinak handicapovaných volně žijících zvířat a opuštěných mláďat. Skoro 550.

Oslavy 110 let od narození Heinricha Lumpeho pojala ústecká zoo ve znamení ochrany ptactva

Zoo v Ústí nad Labem připravila další novinky spojené se 110. výročím narození Heinricha Lumpeho. Tento vášnivý ornitolog zřídil ptačí rezervaci, která je považována za předchůdkyni zahrady. I proto jsou nové aktivity ve znamení ochrany ptactva.

Co vy na to? - Co vy na to? s Radovanem Koppem

Nejhorší za posledního půl století označovali rybáři letošní stav rybníků a vodních nádrží. Přestože se snažili zabránit úhynům ryb, na mnoha místech se jim to nepodařilo.

nejnovější 309 310 311 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek