Články

7 tipů jak šetřit vodou na zahrádce: Ekologicky i ekonomicky výhodné

Pokleslé hladiny řek, vyschlá pole, zažloutlé trávníky. Sucho je letos na nebývalé úrovni. I když patříme k těm šťastným, kteří mají vody dost, není od věci s ní zacházet s rozmyslem. Inspirujte se našimi tipy, ušetříte nejen přírodu, ale i vlastní kapsu.

Jak využít voňavou, léčivou dobromysl? Nálev, víno, sušení a pěstování

Z rozkvetlá nati dobromysli připravíme léčivý, posilujícící a voňavý nálevu, který uleví při řadě obtíží. Nať můžeme také naložit do vína, nebo si ji nasušit do zásoby.

Mobilní aplikace ZELENÝ TRÁVNÍK - zdroj praktických informací ve vašem mobilu

Briggs & Stratton pro své uživatele připravil bezplatnou aplikaci ZELENÝ TRÁVNÍK – ke stažení do telefonu prostřednictvím Google Play a App Store. Aplikace umožňuje snadný přístup k praktickým radám jako třeba:

Čerstvý salát ze záhonu je nejlepší. Jak pěstovat a sklízet až do zimy?

Vlastní salát, chutný, křehký, vypěstovaný bez chemických postřiků a nadbytku hnojiv, sklizený těsně před přípravou salátu… Poděkují nám za něj chuťové buňky a celé tělo pookřeje.

Zahradničení ve druhém srpnovém týdnu

Košíky se plní zeleninou, přesto ještě můžeme vysévat a vysazovat novou. Pomalu nastává čas na výsadbu prvních okrasných cibulovin. Péči potřebují stromy, keře, květiny i samotná půda…

Jak chránit rostliny bez chemie? Pomůže lep, olej i textilie

S láskou pěstované rostliny je třeba chránit před škůdci a chorobami. Když však vyhubíme se škůdci i jejich přirozené nepřátele, vrátí se nevítaní hosté s o to větší silou.

Letní péče o skalku: Jak skalničky správně zalévat a hnojit?

Skalku obvykle není nutné zalévat ani v létě. Ovšem Při dlouhotrvajícím suchu a horku, jaké nás postihlo, trochu vláhy potřebuje. Skalničky však zaléváme i hnojíme jinak, než třeba letničky nebo zeleninu.

Jak chránit rostliny bez chemie? Pomůže textilie, lep i olej

S láskou pěstované rostliny je třeba chránit před škůdci a chorobami. Když však vyhubíme se škůdci i jejich přirozené nepřátele, vrátí se nevítaní hosté s o to větší silou.

Levandulová pleťová voda a koupel: Připravíte ji i z odkvétající byliny

Vůně levandulových květů je nejen neskonale příjemná, ale má léčivé schopnosti. Uklidňuje, navozuje pocit pohody a harmonie. A také čistí a pěstí pleť. Vyzkoušejte domácí pleťovou vodu, koupel a napářku.

Ožanka lesní a kalamandra: medonosné, léčivé a půdopokryvné trvalky

Zahradu mohou zpestřit divoké trvalky, dokonce naše domácí, původní druhy. Jedněmi z nejzajímavějších jsou ožanky. Krásně voní, nasytí motýly, čmeláky i včely, hojí záněty a odolávají suchu.

Tamaryšek – záplava okouzlujících květů nejen na jaře

Půvab tamaryšků, nevšedních a zajímavých keřů nespočívá jen v bohatých květních závojích obalujících na jaře nebo v létě jejich štíhlé větve, ale i v nevšední kráse mrazem a jinovatkou ojíněných rostlin v zimním období.

Zahradničení v prvním srpnovém týdnu

Dozrávají rajčata, papriky, letní jablka i slívy. Trvalky i letničky jsou v plném květu. Sejeme saláty, ředkvičky, fenykl. Srpen je měsíc hojnosti, jen dlouhotrvající horko a sucho nám přidělává starosti...

Krásnoočko, okatá květina stvořená pro suchá léta

Kvítka krásnooček hledí z hustého závoje zelných lístků, i když je horko a půda občas vyschne. Pocházejí vesměs ze severo a středoamerických prérií a vůči suchu jsou především vytrvalé druhy značně odolné.

Hrajte si venku: Zábava v přírodě pro malé i velké

V létě není nic lepšího než být venku. Teplé počasí, slunečné dny a vlahé večery, to vše láká k pobytu v přírodě. Přesvědčte i své ratolesti, že je lepší vstát od televize nebo od počítače a trávit volný čas venku. Přinášíme inspiraci pro venkovní aktivity s dětmi, ať už ve volné přírodě, nebo u vás na zahradě.

Plevel ze skalky je nutné odstraňovat důkladně a včas

Skalka je královnou zahrady. Kameny a rostliny jsou promyšleně rozmístěny tak, aby poskytovaly co nejhezčí pohled ze všech stran. Jenže tuto nádhernou podívanou může zcela zničit invaze plevele.

Ocelové město. Tajemství indonéské džungle. Geny fungují i po smrti. První pouť brambor do Evropy. Co udělalo z vlků psy?

Ocelové město. Tajemství indonéské džungle. Geny fungují i po smrti. První pouť brambor do Evropy. Co udělalo z vlků psy?

Kytice: Kupovaná, nebo vlastnoručně natrhaná?

Raději kytice z dokonalých květů, nebo naopak trochu rozčepýřená, domácká kombinace? Není kytice z květinářství zbytečně nákladná a neekologická? A nevypadá pro změnu svazek domácích květin moc obyčejně, zvlášť tehdy, kdy na zahradě zrovna nic nápadnějšího nekvete?

Sošky a plastiky na zahradě: Jak si vybrat, kam je umístit?

Umělecké dílo může být jedinečným kořením zahrady. Pokud souzní s naší duší i zahradou samotnou, vnese do ní nový příběh, kouzlo nebo vtip. Vyberte si z kamene, kovu, keramiky, dřeva, skla...

Prázdné záhony po sklizni nenechte ležet ladem, znovu je využijte

Sklizeň je v plném proudu. Poté, co jsme z půdy vyjmuli česnek, cibuli, letní salát nebo zlikvidovali několikaleté výsadby jahodníku, plochy znovu využijeme k dalšímu užitku.

Smolnička smůlu nenosí, krásu a jemnost však do zahrady přinést může

Smolnička patří mezikrásně kvetoucí plané rostliny Evropy a zahradníci z ní vyšlechtili mnoho ještě ozdobnějších odrůd. Jak mohou zkrášlit zahradu, jak je pěstovat a množit?

nejnovější 324 325 326 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek