Články

Triky pro úspěšný boj proti plevelům

Plevel je všude kolem nás. Říká se, že je to rostlina, která roste na stanovišti proti vůli pěstitele. Daří se mu v zahrádce, pěstebních nádobách i mezi dlažbou. Úplně se ho zbavit není jen tak, ideálního stavu dosáhneme pouze dlouhodobou a cílevědomou činností.

Hrachory, půvabně kvetoucí popínavé letničky i trvalky

Jsme-li duše citlivé a milujeme-li ve spojení s květy přídomek něžný, určitě bychom na zahrádce či na terase neměli zapomenout na hrachory. Ozdobí pergolu, plot i loubí.

Pěstitelská delikatesa: vlastní citróny aneb sklizeň v květináči

Půvabný stálezelený stromek, jehož květy omamně, sladce voní - citroník bychom mohli pěstovat jen pro jeho krásu. Ovšem může nás obdarovat i plody. Chcete se naučit umění pěstovat exotické ovoce za oknem?

Zahradničení na konci července: Poslední výsevy zeleniny a péče o zahradu

Zahrada kvete a za péči nás obdarovává štědrou úrodou. I na konci července však ještě můžeme některé druhy zeleniny i květin vysévat a vysazovat. A ostatní podpořit v růstu, kvetení i zrání.

Voňavý a hojivý heřmánek: Jak ho sbírat, sušit, užívat, pěstovat?

Po celé léto rozvíjí jemné rostliny heřmánku spoustu léčivých květních úborů, které lze postupně sbírat. Hojivý nálev si můžete připravit z čerstvých květů a další si nasušit do zásoby.

Estragon na zahradě i na talíři: hořčičný dip i limonáda

Pelyně kozalec známý jako estragon vytváří vysoké keře o výšce 80-120 cm. Má čárkovité listy světle zelené barvy. Je úzce spojen hlavně s francouzskou a arménskou kuchyní.

Pět neděl v balóně. Hledání tasmánského vlka. Úplné zatmění Měsíce a Mars. Ovlivňuje elektrický proud magnety? I motýl vnímá magnetické pole.

Pět neděl v balóně. Hledání tasmánského vlka. Úplné zatmění Měsíce a Mars. Ovlivňuje elektrický proud magnety? I motýl vnímá magnetické pole.

Kouzlo léta ve váze: Jak sklízet a sušit slaměnky?

Sušené květiny jsou skvělým řešením nejen v době, kdy venku panuje zima. Zkrášlí i místa, kde je minimum světla - a to i teď v létě či na podzim. Sušit lze zahradní i plané květiny – které a jak?

Nástrahy léta: jedovaté rostliny v naší přírodě

Toulání přírodou má i svá úskalí. Výlet vám může znepříjemnit nejen pálicí slunce a obtížný hmyz, nebezpečí skýtají také volně rostoucí rostliny. V Česku přibývá otrav rostlinami, ročně se rostlinami otráví několik desítek lidí, nejohroženější skupinou jsou přitom malé děti. Nejrizikovější jsou letní měsíce, kdy si lidé pletou jedovaté bobule s jedlým lesním ovocem. Které rostliny v naší přírodě hrozí nejvíce?

Zalévání: čím a jak nejlépe?

Čím méně máme k dispozici vody a čím větší panuje sucho, tím pečlivěji bychom měli zalévat. Vláhu rostlinám dodáváme ráno nebo večer, nikdy ne za plného slunce, protože napácháme více škody než užitku. Vodu bychom měli brát odstátou z objemných nádob, kde získá teplotu podobnou venkovnímu prostředí.

Chrpy jsou vděčné zahradní květiny. Je libo modré, růžové či žluté?

Chrpy jsou jako stvořené do trvalkových záhonů nejen přírodních a venkovských zahrad. Můžeme kombinovat různé druhy i variety. Květy vydrží dlouho krásné i ve váze. A navíc potěší čmeláky, včely a motýly.

Zahradničení ve třetím červencovém týdnu

Červenec se přehoupnul do druhé půlky. Zrají rajčata, papriky i okurky, nalévající se plody však v suchých dnech vyžadují zálivku. Za péči se odvděčí i další druhy zeleniny, květiny, stromy i keře.

Jak modelovat přírodní skalku

Není snad zahradníka nebo zahrádkáře, který by netoužil po vlastní skalce. Právě prostřednictvím skalky můžeme dosáhnout velmi silného kompozičního a estetického účinku v zahradních partiích. O skalkách přírodního typu to platí dvojnásob.

Jak pěstovat muchovník a jak jej využít v kuchyni

Stále častěji jsou v hledáčku pozornosti pěstitelů muchovníky. Ne nadarmo se jim přezdívá indiánské borůvky. Plody muchovníku jsou vzhledově i vzrůstově borůvkám velmi podobné. Na pěstování jsou tyto keře nenáročné a navíc patří mezi dlouhověké.

Tajemný hrad v Karpatech. Savci za dob dinosaurů. První sonda u Marsu. Věc Makropulos v říši zvířat. Neznámá opice v čínském hrobě.

Tajemný hrad v Karpatech. Savci za dob dinosaurů. První sonda u Marsu. Věc Makropulos v říši zvířat. Neznámá opice v čínském hrobě.

V létě bydlíme na zahradě: Kuchyň, obývák nebo ložnice v přírodě

V létě se dá na zahradě spát, vařit, posedět s přáteli nebo jen tak odpočívat a relaxovat. Využijte její zelenou náruč a zařiďte si obytný prostor v zahradě.

V létě je čas zasít sladký zeleninový fenykl, zeleninu labužníků

V obchodech křehké bulvy fenyklu běžně k dostání nejsou. Stojí za to si vypěstovat vlastní, v kuchyni s nimi lze kouzlit - jsou výtečné do salátu, dušené i pečené. Vysít je můžeme právě v létě.

Rostliny nejen do chodníkových spár

Nebaví vás už neustálé odstraňování plevele z chodníkových spár? Svou zahradu milujete, ale to ještě neznamená, že si hodláte zničit kolena na dlažbě zahradního chodníku. Pokud nejste příznivci chemických zásahů na zahradě, zkuste využít rostliny, které chodníkové spáry zaplní esteticky a prakticky napořád.

Zlato v polích: Jaké obilí tu roste?

Již zítra oslaví svátek sv. Markéta, která podle pranostiky hodila srp do žita. Žně začínají a pole zlátnou obilím. Při výletech na kole i pěšky míjíte obilná pole a nejste si jistí, které je které. Pšenice, žito, ječmen, oves, kdo se v tom má vyznat. Poznejte zázračné obilniny, nedoceněné i zatracované.

Léčivé květy slézu maurského: Jak připravit hojivý macerát?

Veliké, purpurové květy slézu jsou ozdobou zahrady. Na rostlině až dva metry vysoké jich přes léto nakvétá požehnaně. Sytí včely a patří mezi nejúčinnější pomocníky při zánětech dýchacích cest.

nejnovější 325 326 327 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek