Články

Kompletní průvodce pěstováním rajčat: odrůdy, výsev a výsadba, hnojení, recepty

Kdo okusil rajčata dozrálá na sluníčku, nechce jiná. Rajčatový průvodce poradí s pěstováním od semínka po sklizeň a s využitím plodů. Začátečníkům i pokročilým.

Jak zlikvidovat puklice na pokojových rostlinách?

Puklice patří k savému hmyzu, který jde likvidovat poměrně obtížně. Napadené rostliny však zachránit lze. Jak puklice odstranit mechanicky, biologicky či chemicky?

Nadbytek vápníku snižuje příjem ostatních prvků: Jak řešit nedostatek bóru?

Protože máme na zahradě kyselou půdu, pravidelně vápníme. Soused ale říká, že nadbytek vápníku škodí a rostliny nemají dobrý příjem jiných prvků. Je to tak? Ptá se Aleš Hrabík z Kladna

Pérovník pštrosí, kapradina, která zdobí zahrady i lesy

Botanik Václav Větvička vypráví o kapradině, jejíž krásné zelené listy podobné pavím perům se v zimě schovávají. Ale černé listy, které nesou výtrusy, ční stále nad zemí jako plastiky.

Meteor (15.02.2014 08:05)

Záhada kulového blesku. Antirozmnožovací parfém včelích královen. Proč se lidé dívají na hvězdy (2/5)? Pomohou speciální prasata vyléčit člověka? Jak dostat kečup z lahve?

Jak pěstovat olivovník?

Olivovník si návštěvníci Středomoří často zamilují. Jako přenosnou rostlinu ho můžeme pěstovat i na zahradě či terase. Oliv se nedočkáme, což nám však olivovník vynahradí svým půvabem.

Které dřeviny odolávají znečištění a mohou růst i u silnice?

Pokud máme zahradu vedle rušné komunikace, hluk, prach a zplodiny nejlépe odcloní živý plot. Ne každá dřevina však takové podmínky snese. Nejcitlivější druhy do městské zahrady ani nepatří.

Plánujete skleník? Které výhody má polykarbonát a které klasické sklo?

Přemýšlíte nad koupí nového skleníku a nejste si jisti tím, jestli zvolit skleník skleněný nebo polykarbonátový? Oba materiály mají své výhody i nevýhody.

Meteor (08.02.2014 08:05)

Proč se lidé dívají na hvězdy (1/5)? Australské včely pod dozorem čipů. Taje led jinak ve slané vodě? Hrobka faraonova lékaře. Odpovědi na astronomické otázky.

Jak zmladit, tvarovat a přihnojit 80 let starý šeřík?

Zahradu spoluutváří i náhoda. Ke starému, vysazenému šeříku se přitulil planě rostoucí bez. Nyní je však spojení krásného šeříku a užitečného bezu příliš těsné. Co poradil odborník?

Poškození kůry stromů v zimě a v předjaří: mrazové trhliny a desky

Po zimě někdy může kůra ovocných stromů praskat tak silně, že vzniká i hlubší poškození. Příčinou však není pouze samotný mráz. Jak stromy před zraněním chránit?

Meteor (01.02.2014 08:05)

Bitva slonů a velké omyly vědy. Obraz pachatele v lidském oku. Každý z nás nosí 20 tun nákladu. Co chystají rostliny v místě, kde bydlíte? Návštěva vítěze soutěže o nejzajímavější astronomickou otázku v Meteoru.

Nejotužilejší z citrusů: citronečník trojlistý lze pěstovat na zahradě po celý rok

Jeho krásné plody nejsou jedlé, přesto má mnoho obdivovatelů. Dekorativní stromek, který i po opadu listů nese zářivě žluté citrónky, působí na středoevropské zahradě jako zjevení.

Australská izotoma, krásná balkónová letnička s květy ve tvaru hvězdy

Kompaktní keříky se záplavou něžných kvítků se skvěle vyjímají v nádobách, lze je pěstovat i na záhoně. Jsou podobné příbuzným lobelkám, květy však mají nezvyklý a zajímavý tvar.

Vonná i ozdobná odrůda levandule Munstead blue a její pěstování ze semen

Je škoda nepěstovat levanduli, neboť je krásná, voňavá i léčivá. Na slunném místě rozvine svůj půvab i vůni tak, že si budete připadat jako v Provence.

Tajemství ledového vína: Sklizeň a výroba vzácného vína výjimečné chuti

Ledové víno je pro chuťové a čichové buňky výjimečným zážitkem. Jeho příprava je však velmi náročná. Moravská ledová vín patří ke světové špičce.

Vděčná letnička Osteospermum aneb modrooká kopretina

Zima nám často připadá dlouhá a stýská se nám po zahrádce. Můžeme si alespoň naplánovat záhony a pomalu začít s předpěstováním těch nejkrásnějších letniček.

Meteor (25.01.2014 08:05)

Objevy největšího kosmického dalekohledu. Invaze cizích rostlin. Nastupuje éra 3D tiskáren. Nejlepší fotografie planety u cizí hvězdy. Šakali nebo vlci?

Ostálka marylandská: nový druh cínie s okouzlujícími květy

Letničky cínie neboli ostálky, vynikají zářivými, veselými květy. Přinášíme tip na nové odrůdy, které jsou odolné a přitom okouzlující. Dozvíte se také, jak je pěstovat ze semen.

Třapatky, rudbekie, v nových odstínech i velikostech: rudá, mahagonová, zlatožlutá…

Rudbekie je velmi vděčná okrasná trvalka. Vyzkoušejte nové odrůdy Cherry brandy a Toto, které zaujmou neobvyklými barvami i velikostmi.

nejnovější 455 456 457 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek