Články

Fantastické kultivary jehličnanů pro zahradu: cypřišek, smrk, borovice..

Jak obohatit vzhled zahrady? Můžete si vybrat podivuhodně rostlé smrky, modříny s kroucenými větvemi, tisy s nazlátlým jehličím, miniatury na skalku i jehličnaté koberce.

Natura (28.02.2013)

Fascinující slovinský kras (Jaroslav Hromas). Jak šetří energii v Národním divadle (Berthold Kaupa). Člověk si pořizuje psa, kočka člověka (Stanislav Komárek). Proč chobotnice nepotřebuje svetr (Jaroslav Petr).

Natura (21.02.2013)

Zvířata umějí být i škodlibá (Stanislav Komárek). Putující kameny v údolí smrti (Günther Kletetschka). Genové banky (Iva Fáberová, Zdeněk Stehno). Jak blešivci porazili sami sebe (Jaroslav Petr).

Superjahody z Kruhu: Vysadíte na jaře, sklízíte po celé léto

Pokud jste nestihli vysadit jahodníky na podzim, nevadí. Chlazenou sadbu nejoblíbenějších odrůd si můžete nechat poslat a vysadit i na jaře. Sklízet budete již za pár týdnů!

Jak pěstovat a v kuchyni využívat lahodnou cibuli šalotku?

Šalotka je stejně zdravá, jako klasická cibule, ale její chuť je jemnější. Při skladování si zachovává kvalitu a v kuchyni má velmi široké uplatnění.

Mrkve všech barev na záhoně i na talíři: bílé, žluté, fialové…

Víte, že původní barva mrkve je fialová a bílá? Pak přišla žlutá a červená, a teprve patriotičtí holandští zahradníci vyšlechtili mrkev v holandské národní barvě, oranžové.

Rozárium Rozeta, zahrada plná krásných růží

Pokud nevíte, jak si ve spoustě odrůd růží vybrat ty pravé pro svou zahradu, navštivte některé rozárium. Procházka růžovým sadem je zážitek inspirující i neskonale příjemný…

Proč zimolez zvaný kamčatská borůvka neplodí?

„Předloni jsme zakoupili kamčatskou borůvku, na které dozrály tři chutné plody. Loni však rostlině květy brzy opadaly a plody nebyly žádné. Je to tím, že květy neměly opylovače?“ Ptá se Věra Horáková z Kaplic

Nejčastější chyby při pěstování exotického ovoce

Mezi nejnáročnější patří citrusy, snazší je pěstování granátového jablka a ještě méně péče vyžaduje fíkovník. U všech však platí podobné zásady a napadají je i stejní škůdci.

Pokojové begónie oslňují atraktivními listy

Škála tvarů, barev a nejrůznějších obrazců listů begónií je neuvěřitelně široká. Pokud se o ně budeme dobře starat, budou interiér zkrášlovat po mnoho let. Jaké mají nároky na pěstování?

Rozmanité kultivary skvostných kalin kvetou v létě i v zimě

Kaliny jsou jedny z nejhezčích zahradních keřů, jejich nároky přitom nejsou velké. Můžete vybírat z druhů různých velikostí, kvetoucích bíle i růžově, opadavých i stálezelených.

Rozmanité druhy a kultivary skvostných kalin kvetou v létě i v zimě

Kaliny jsou jedny z nejhezčích zahradních keřů, jejich nároky přitom nejsou velké. Můžete vybírat z druhů různých velikostí, kvetoucích bíle i růžově, opadavých i stálezelených.

Ptačí budky, dobrodiní pro ptáky i zahradu: výroba, rozměry, vyvěšování

Sýkorky, ale i špačci, vrabci a další ptáci sbírají na jaře pro mláďata hmyz. Pomohou nám lépe než insekticidy a přidají líbezný zpěv. Hnízdních dutin je však nedostatek…

Jak krásné letničky lobelky ke jménu přišly

Lobelky nás po celé léto osvěžují záplavou modrých květů. Víte, že v Africe rostou i velké dřevité lobelky a v severní Evropě zase lobelky vodní? A jaké barvy a tvary můžete pěstovat u nás?

Goji, kustovnice čínská: nenáročný keř s léčivými plody

Chutné plody kustovnice čínské jsou proslulé vynikajícími léčivými a preventivními účinky na zdraví. Prodávají se především sušené. Pohledné keře lze však snadno pěstovat i na zahradě.

Jak pěstovat, sklízet a sušit slaměnky?

K sušení se hodí desítky druhů letniček. Vypadají krásně na záhoně, kvetou po celé léto a barvu a tvar si zachovávají i po usušení. Které je třeba si předpěstovat, jak je sklízet a sušit?

Jak provádět udržovací a zmlazovací řez jabloní a hrušní: obrazový návod

Neudržovaný strom se časem vyčerpá a méně plodí. Proto je třeba ovocným stromům dopřát pravidelný průklest, která také prodlouží život stromu, případně obnovit plodnost zmlazením.

Zavlažovací obrubníky vyřeší zalévání zahrady. Instalujete je snadno sami

Díky českému patentu můžete své zahradě dopřát zavlažování rychle, snadno a bez kopání do hloubky. Stavebnicový systém zavlažovacích obrubníků si sami složíte podle individuálních potřeb.

Jak provádět výchovný řez jabloní a hrušní: obrazový návod

Řez ovocných stromů není jednoduchá disciplína. Jakmile však pochopíte základní principy, nebudete se jí muset tolik obávat. Zvláště v prvních letech po výsadbě je tvarování koruny důležité.

Osvědčené novinky v odrůdách paprik a jejich pěstování

Papriky jsou chutné, zdravé a mají rozmanité kulinářské využití. Díky šlechtění stále nových odrůd jde o mimořádně rozmanitou zeleninu co do tvaru, barev i chuti plodů. Jaké vyzkoušíte letos?

nejnovější 470 471 472 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek