Články

Pěstování pokojových kapradin: netík, sleziník, ledviník, parožnatka

Svěží zeleň oblíbených druhů pokojových kapradin osvěží a zjemní interiér tak, jako to dokáže málokterá pokojová rostlina. Kapradiny pocházející z tropů ani nejsou příliš náročné na pěstování.

Natura (10.01.2013 10:00)

Zimní přikrmování ptáků (Zdeněk Vermouzek). Spánek stromů (Helena Štorchová). Co pijí mořští hadi (Jaroslav Petr). Muž jako evoluční inovace? (četba, 4.díl)

Péče o pokojové rostliny v zimě: teplota, zálivka, osvětlení

Pro většinu pěstovaných rostlin je zima kritickým obdobím, při nevhodné péči v tomto období mohou i uhynout. Jak se starat o pokojovky pocházející z tropů a subtropů? Kam je umístit, jak zalévat a prosvěcovat?

Vše o pěstování paprik, výběr nových hybridních odrůd

Již mnoho let patří u zahrádkářů k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Při dlouhodobém transportu a skladování chutných plodů dochází k rychlému úbytku cenných vitamínů i minerálů. Paprika je proto ideálním druhem pro domácí pěstování.

Jak využít rozmanitost pokojových rostlin

Pokojové rostliny k příjemnému, zdravému a krásnému bydlení patří. Svěží zeleň listů a půvab květů nelze nahradit barvami, dekoracemi ani nábytkem. Obyčejný pokoj mohou proměnit kouzelný prostor, navíc čistí a zvlhčují vzduch. Nechte se inspirovat nekonečnou pestrostí flóry…

Jak na zahradě využít krásu a rozmanitost jehličnanů

Stálezelené jehličnany jsou na okrasné zahradě nenahraditelné. Ale aby spoluvytvářely skutečně krásnou zahradu, je třeba při výsadbě dobře vybírat druhy, kultivary, kombinace i místa pro ně.

Natura (03.01.2013 10:00)

Aktuální soupis naší flóry (Jiří Danihelka). Mokřady: zásobárna vody i pomocníci počasí (Hana Čížková). Hvězdný nos (Jaroslav Petr). Muž jako evoluční inovace? (četba, 4.díl)

Jak pěstovat orchideje? Kompletní průvodce

Orchideje jsou nejskvostnější pokojové květiny. Odolné druhy a kříženci nepotřebují skleník ani složitou péči. Jsou k dostání i v běžných zahradnických obchodech. Různé druhy ale vyžadují různé podmínky – jak si vybrat? Kromě přehledného článku nabízíme i poradnu v diskuzi pod ním.

Fejeton Václava Větvičky: Prosinec u řeky

Co všechno objevíte, když se v prosinci zatouláte k řece mezi vrbové proutí? Potkáte sýkorky a možná i opuštěné hnízdo moudivláčka, jehož tvar dal tomuto ptáčkovi původní jméno. Proč puritáni později vložili do staročeského slova písmeno L?

Dub letní, zimní, šípák: statní strážci hrází, zahrad, lesů i skal

Nač se dívat v této roční době? Nemyslím vaše líbezné protějšky, ty za pohled stojí celoročně. Měl jsem na mysli třeba dubiska, která ztrácejí listy jako jedny z posledních. A taková procházka zimním lesem může být nejen příjemná, ale i poučná.

Pitahaya, dračí ovoce

V poslední době se pitahaya stala módním ovocem, které je však stále poměrně vzácné, neboť se hůře transportuje. Jedlé plody kaktusu skrývají pod atraktivní slupkou aromatickou dužninu, jejíž chuť připomíná angrešt i vodní meloun. Ze semínka, získaného ze zralého plodu, můžete kaktus i vypěstovat.

Natura (20.12.2012 10:00)

Přírodní historie Starého a Nového zákona (Václav Cílek).

Natura (27.12.2012 10:00)

Ekologická verze mýtu o potopě (Václav Cílek).

Jak pěstovat mandloň a sklízet sladké mandle?

Mandle patří mezi nejzdravější pochoutky, mandloně jsou pohledné stromy. V teplejších oblastech je lze úspěšně pěstovat i u nás. Jaké stanoviště zvolit, jakou půdu potřebují? Mezi jakými odrůdami vybírat a jak stromky prořezávat?

Natura (13.12.2012 10:00)

Přehled hub střední Evropy (Jan Holec). Kočka v antice (Zdeněk Kratochvíl). Magnetorepce kaprů nejen vánočních (Vlastimil Hart, Petra Nováková, Tomáš Kušta). Laboratoř Alma podruhé (Silvie Švarcová). Zvířecí zemětřesení (Jaroslav Petr).

Jak pěstovat citróník, aby kvetl a plodil?

Již dvacet let doma pěstuji neroubovaný citróník. Celá ta léta marně čekám, že vykvete. Co je toho příčnou? Jak jej pěstovat, aby nasadil květy, případně plody? ptá se Jarmila Matoušková z Prahy-Klánovic.

Mahonie, stálezelený dekorativní keř pro stinná místa

Stálezelené listnaté dřeviny jsou v našem klimatu vzácností. Patří mezi ně mahonie, keř okrasný listy, květy i plody, jež lze na zahradě snadno pěstovat. Využít jej lze na zakrytí půdy, do podsadeb i jako pozadí. Husté porosty i plody ocení ptáci.

Zahradní technika jako dárek a investice do volného času

Také sekačka, vyžínač, motorová pila a další stroje se mohou stát dárkem. A dobře vybraná technika potěší zahrádkáře dvojnásob. Jednak kvůli svému účelu, ale současně i úsporou času, který pak zbývá na další oblíbené zahradní činnosti.

Natura (06.12.2012 10:00)

Předpovědi zemětřesení (Aleš Špičák). Co má chemie společného s malířskými díly (Silvie Švarcová, 1.díl). Úžasný mravenčí čich (Jaroslav Petr). Muž jako evoluční inovace? (četba, 2.díl)

Čím se liší hobby, farmářská a profesionální motorová pila

Při nákupu motorové řetězové pily bychom měli vědět něco o přednostech a nedostatcích jednotlivých provedení. Silná pila v malé zahradě stejně jako slabá při těžbě dřeva v lese nejsou výhodnou investicí.

nejnovější 472 473 474 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek