Články

Sedum mexicanum

Jak je dobré míti Filipa, v tomto případě všechny dostupné druhy rozchodníků. Proč? Protože pak nemůže dojít k takové fatální chybě, jaká se mi stala v případě rozchodníku Sedum rupestre ‘Lemon Coral‘. Před nedávnem mne upozornil můj přítel a kolega  z USA, Brent Horvath, že by se mohlo jednat o druh Sedum mexicanum, nikoli o

Jak na svilušky: postřiky chemické i přírodní, biologická ochrana roztoči

„Náš durman obalila jemná pavučinka. Listy předčasně opadaly a rostlina vůbec nekvetla. Jak máme zasáhnout?“ zeptal se čtenář František Bouda ze Železného Brodu. Svilušky dovedou rostliny opravdu rychle likvidovat, obrana ale existuje.

Jak na svilušky: postřiky chemické i přírodní, biologická ochrana roztoči

„Náš durman obalila jemná pavučinka. Listy předčasně opadaly a rostlina vůbec nekvetla. Jak máme zasáhnout?“ zeptal se čtenář František Bouda ze Železného Brodu. Svilušky dovedou rostliny opravdu rychle likvidovat, obrana ale existuje.

Staré stromy a pařezy jsou užitečné, aneb jak chovat tesaříky

Trouchnivý pařez nebo dokonce kmen je nepořádek, řeknou si milovníci dokonale upravené zahrady. Příznivci přírodního zahradničení v něm však vidí domov spousty užitečných živočichů. A zkrášlí jej třebas popínavou růží…

Z čeho a jak budovat zahradní cesty a schody?

Jsou významnou součástí každé zahrady. Umožňují snadný přechod mezi domem a nejrůznějšími kouty zahrady, zajišťují pevný povrch při manipulaci s nářadím či materiálem a chrání trávník i vysazené rostliny před poničením. Měly by být funkční i krásné…

Na mšice platí žluté lepové desky i parazitické vosičky

Mšice sají z rostlin šťávu, čímž je připravují o živiny a celkově je oslabují. Rostlina ztrácí barvu, listy se kroutí a vadnou, časem i opadávají. Nové pupeny mají nepravidelné tvary a deformují se. Jak proti mšicím ochránit rostliny v interiéru?

Natura (19.01.2012 10:00)

Vůně v kulturním kontextu (Thierry Talou). Slovinsko je země krasů (Jaroslav Hromas). Rodinný život alpských kamzíků (Jaroslav Petr). Četba: Pozor Toxo!

Pokojové květiny v koupelně: u okna i pod umělým osvětlením

Koupelna plná uklidňující zeleně, to je vskutku vábivá představa. A není tak těžké ji zrealizovat. Stačí jen vybrat odolné druhy rostlin a dle potřeby dosvěcovat. A i pokud je koupelna zcela bez okna, lze denní světlo umělým plně nahradit.

Eschynantus čili rděnka, krásně kvetoucí pokojová rostlina

Patří mezi méně známé druhy a péče o ní je o trochu náročnější, nežli o běžné pokojové rostliny. Zato se však odmění krásnými zářivě červenými trubkovitými květy. Poléhavé rostliny působí nádherně v závěsných nádobách.

Keramzit jako drenáž, substrát i dekorace při pěstování rostlin

Kuličky s příjemnou barvou pálené hlíny můžete využít na mnoho způsobů. Poslouží jako lehká drenáž na dně pěstebních nádob, jako vkusná dekorace na povrchu květináčů, truhlíků i záhonů a dokonce může nahradit i pěstební substrát.

Krásné, ale jedovaté zahradní dřeviny: plamének, tis a mahonie

Seznamte se s trojicí okrasných dřevin, které jsou velmi pohledné a na zahradách žádoucí, ale zároveň i jedovaté. Zatímco mahonie způsobí pouze nevolnost a plamének již svou chutí většinou odradí, krásný tis je opravdu velmi nebezpečný.

Natura (12.01.2012 10:00)

Noční hormon (Helena Illnerová). Stromy zdokumentovaly tunguskou katastrofu (Günther Kletetschka). Tajná učebnice metodologie vědy (Jaroslav Flégr). Četba: Pozor Toxo!

Až se jaro zeptá….

…aneb, byli jsme v Libochovicíh Zima je v plném proudu, na mnoha místech napadl sníh a holými korunami stromů se prohání studený vítr. U nás na podřipsku je to letos pouze ten vítr ve větvích, sníh vidíme pouze na vzdálených vrcholcích Českého středohoří. Sukulentíky odpočívají na svých zimovištích a není divu, že se už všichni těšíme

Jak se starat o citrusy v zimě? Vegetační klid je posílí.

Citrusy jsou subtropické rostliny a z toho je nutné vycházet i při jejich pěstování. Vyžadují dostatek světla, většině druhů vyhovuje i přímé slunce a v zimě potřebují chladné zimování, aby nabraly sil a poté bohatě kvetly i plodily.

Květy uprostřed sněhu a mrazu: čemeřice, vřesovec a rohatá violka

Nejen na jaře a v létě, ale i v zimě se můžete radovat ze vzácných květů, které v ponurých dnech působí jako účinná antidepresiva. Křehké květy těchto výjimečných zahradních rostlin se totiž překvapivě rozvíjejí uprostřed zimy.

Jak i v zimě učinit zahradu krásnou

Nehýří barevnými květy, ale může vypadat jako obraz plný klidu a ticha. V zimní zahradě vynikne jemná grafika nahých větví i tmavá zeleň jehličnanů. Uschlá květenství trav obraz zjemní, barevná kůra a plody oživí. Nechejte se inspirovat…

Jak učinit zahradu krásnou i v zimě

Nehýří barevnými květy, ale může vypadat jako obraz plný klidu a ticha. V zimní zahradě vynikne jemná grafika nahých větví i tmavá zeleň jehličnanů. Uschlá květenství trav obraz zjemní, barevná kůra a plody oživí. Nechejte se inspirovat…

Krásné, ale jedovaté: sasanka, konvalinka, narcis. Co mohou způsobit?

Děti snadno zamění lesklé plody rulíku zlomocného za borůvky, červené peckovice lýkovce považují za rybíz, nebo se rozhodnou ochutnat krásnou sasanku. Jaká nebezpečí mohou číhat na zahradě i v jarním lesíku?

Odrůdy ořešáku královského: Kterou si vybrat?

Chystáte se vysadit na zahradě užitečný a krásný ořešák? Můžete si vybrat z mnoha odrůd. Seznamte se z desítkou ořešáků, jež se liší vzrůstem, tvarem, velikostí, barvou i chutí plodů a tvrdostí jejich skořápky.

Alokázie, pokojové rostliny s velkými dekorativními listy

Alokázie se pyšní listy, jež jsou považovány za vůbec nejozdobnější ze všech pokojových rostlin. Moderní kultivary jsou odolnější než původní rostliny, a tak lze dnes kolokázie pěstovat i v běžném bytě. Krásně vyplní a oživí polostinná místa.

nejnovější 484 485 486 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek