Články

Hit letošního jara: Vertikální pěstování cuket na dřevěných paletách

druhů zeleniny, který se dá připravit ke konzumaci tímto způsobem, je cuketa. Jak si ji co nejsnadněji vypěstovat? Vyzkoušejte pěstování na paletách, které je moderní, ekologické a hlavně levné.

Jak lehce vypěstovat rajčata z plodu, který jste koupili na trhu či v obchodě?

která v sezóně patří mezi Čechy k těm nejoblíbenějším. Nejsou ale nejlevnější, proto zvažte, zda by pro vás nebylo vhodnější si je začít pěstovat.

Jaké bylinky pěstovat, aby nejen léčily, ale i nádherně vypadaly na záhonech

fádní. Jsou kořením i lékem, potěchou i ozdobou. A pokud využijeme rozmanité okrasné variety, zkrášlí zahradu nevšedním způsobem.

Inspirace na nejkrásnější popínavé rostliny, které mohou obepnout váš dům

zahradní zástěny, ale můžeme je také vysadit přímo ke zdi domu, aby dotvořily jeho architekturu. Pojďme se podívat, kterým druhům to na zdech sluší nejvíce.

Pět netradičních využití, kvůli kterým je skvělé pěstovat levanduli

proč ji nemít doma celoročně. Produktů z ní je na pultech obchodů požehnaně, ale vyrobit si je pro lepší pocit doma stojí za to. Přinášíme vám pět jednoduchých postupů, jak si z domova vytvořit levandulové království.

Kala není jen pokojovka: Jak ji úspěšně pěstovat celoročně na záhoně?

pokojovkou. Některé druhy však můžete vysadit i na zahradu, kterou vám svým exotickým vzhledem zaručeně oživí. Jak pěstovat kalu venku?

Planetárium: Život na hranici: Archeologové v súdánském Šakadúdu a astrobiologická antologie Life Beyond Us

Od Sabaloky k Šakadúdu, 2. část povídání o výzkumech v Súdánu (04:30) – Historie: Bílý dům a jeho zdi (20:09) – Life Beyond Us. Věda a svět fantazie v jednom svazku (25:55)

Leonardo Plus: Dětský psychoterapeut: Do tříd se hodně žáků vrací s obavou, že to nebude na dlouho

V pondělí 24. května se zaplní všechny školní třídy, protože dlouhých měsících on-line výuky se do škol vrátí všichni žáci. Podle zkušeností dětského psychoterapeuta Petera Pötheho má ale řada z nich obavy, že je zanedlouho opět někdo pošle domů. Moderuje Eva Kézrová.

Planetárium: Bílý dům a jeho zdi

Zeď není jen obyčejná věc z cihel či jiného materiálu. Když si zeď vezme do práce politik, je z ní najednou neuvěřitelná zbraň.

Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat

nabitá vitamíny a perfektně se hodí na přípravu letních salátů. Jejich popularitě ještě nehrává fakt, že je lze snadno vypěstovat i na svojí zahrádce. Tedy v případě, že se vyhnete několika zásadním chybám. Neděláte je i vy?

Vše o pivoňkách: Jsou dvoumetrové, sasankovité, s obřími květy. Jaké si vybrat?

vůně. To z pivoněk dělá perfektní společnice do zahrady. Nápadné byliny nebo keře jsou nenáročné na pěstování. Jaký druh si vybrat?

Jak pěstovat hříbky a další houby doma v truhlících pomocí droždí a květin

chodí rádi. Existují ale tací, kteří daleko raději houby jedí a hledání je otravuje. Právě k těm směřují následující řádky. Houbaření totiž není podmínkou k získání hub. Klidně si je můžete vypěstovat doma na balkoně.

Inspirace: Jak si svépomocí na zahradě vyrobit luxusní, originální ohniště

kdy jsme si jej osvojili, rozvoj celého lidstva vyrazil směle dopředu a už se nezastavil. Ohniště je v mnohém nedostižné. Máloco vybízí rodinu nebo přátele ke společnému posezení tak jako oheň. A proto stojí za to zamyslet se, zda by se nehodilo ohniště i k vám na zahradu.

Natura: Národní plán obnovy je nedotažený, EU ho nemusí schválit, tvrdí ekologové

Vláda schválila Národní plán obnovy, dokument, na jehož základě bude Česko moci čerpat skoro 200 miliard korun z Evropské unie na obnovu ekonomiky zasažené pandemií koronaviru. Podmínkou je, aby peníze šly z podstatné části na projekty, které pomůžou zemi snižovat emise a adaptovat se na změny klimatu. Ekologické organizace schválený plán kritizují jako nepromyšlený a hrozí podle nich, že Evropská komise plán neschválí a Česko o peníze přijde.

Meteor o zvucích z Marsu, záludnosti molekul a kamarádství dinosaurů

Poslechněte si:01:29 První zvuky z Marsu19:25 Objev zrcadlové kapaliny25:09 Kamarádili spolu dinosauři?34:48 Masožravé houby42:20 Jak se hmyz vyrovnává s výkyvem teplot?

Máme rádi zvířata: Zemědělská technika v době sečí je pastí pro zvířata

Žací stroje se ročně stávají osudnými zhruba pro 60 až 70 tisíc srnčat, ale taky pro ptáky nebo zajíce. O tématu mluví Veronika Królová z odboru životního prostředí krajského úřadu a vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu v Písku Miroslav Šatra.

Jak se zbavit mravenců ve skleníku?

obchodní dům. Za produkty v něm však neplatí. Zdarma se živí nektarem květů nebo sbírají olejnatá semena. Před zahájením vegetačního období je dobré myslet na prevenci. Co když se ale mravenci do skleníku nastěhovali rekordně rychle? Jak se jich zbavit?

Jak pěstovat meloun a jak poznat, že je už zralý?

objeví na pultech, víme, že se zima už letos nevrátí. Jak si ho vypěstovat doma?

Jak pěstovat jahody vertikálně na zdi nebo u plotu v dřevěných paletách

v případě jahod má však tento způsob pěstování ještě další významnou výhodu: za deštivého počasí se plody nebudou válet v blátě a nebude jim hrozit hniloba. Vertikální záhon se dá vyrobit velmi jednoduše z europalet. Vejde se i na balkon.

Ačokča, papriková okurka: Proč si ji pořídit, jak ji pěstovat a jak ji jíst?

neslyšela, než jsem ačokču ochutnala. Je to něco mezi okurkou a paprikou a konzumovat se dá skoro celá. Tedy samozřejmě bez kořenů… Tato zelenina z Jižní a Střední Ameriky se dá pěstovat i u nás, což doporučujeme, protože dokáže naše pokrmy obohatit exotickým nádechem.

nejnovější 142 143 144 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek