Články

Radioporadna - „Přemíra deště, stejně jako velké sucho, není pro růst hub ideální,“ říká mykoložka Tereza Tejklová

Houbařská sezóna v Královéhradeckém kraji pomalu začíná. Houby potřebují teplé a vlhké počasí a obojí poslední dny splňují. 

Host ve studiu - Broumovsko je jediná vhodná lokalita k pozorování sokolích mláďat, jak se krmí a zkouší první lety

Zatouláme se na Broumovsko, nádherný kout našeho kraje. A budeme si povídat hlavně o přírodě, protože tam například letos hnízdil rekordní počet sokolů. Také nás budou zajímat i vlci a jejich aktuální počty. Na to všechno se zeptáme pracovníka Agentury ochrany přírody a krajiny Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko Petra Kuny.

Botanik Václav Větvička: čerta z jezírka nevyhánějte ďáblem, ale ďáblíkem

tolik krásy a potěšení všem živým tvorům. S taji bahenních rostlin vás seznámí legendární botanik. Vstupte do světa mokřadů, orobinců a puškvorců…

Káva o čtvrté - Vlk a vydra v naší přírodě

Host: Kamil Zahradník, ředitel Lesnicko dřevařského vzdělávacího institutu. Moderuje Patricie Strouhalová.

Vybrali jsme pro vás - Kde najdete nejmenší leknín na světě? Nápověda: Nejstarší botanická zahrada u nás…

Kvítek velký jako sedmikráska a jen zhruba pěticentimetrové lístky – to je nejmenší leknín na světě. V přírodě už ho lidé vyhubili. Vy ho ale právě teď můžete vidět v plném květu.

On Air - Invazní druhy rostlin a živočichů jsou rostoucí hrozbou, říká biolog Petr Pyšek

Trnovník akát nebo bolševník velkolepý, to jsou rostliny, které jsou v naší přírodě nepůvodní. Velmi rychle se rozmnožují a utlačují původní druhy. Před rostoucí hrozbou nejen těchto druhů invazních rostlin, ale i některých živočichů varuje nová studie zveřejněná v prestižním časopise Biological Reviews. Hlavním autorem studie, která shrnuje, v jakém stavu biologické invaze na světě jsou, je profesor Petr Pyšek z oddělení ekologie invazí Botanického ústavu Akademie věd ČR.

Dvacet minut Radiožurnálu - Letos bude více návštěvníků něž loni. Mohlo by jich být přes dva miliony, myslí si ředitel NP Šumava

Díky začátku letních prázdnin a zmírnění všech opatření proti koronaviru se do Národního parku Šumava začali vracet turisté. Je v něčem letošní sezona jiná než ta loňská? „Zatím je více deštivá. Doufáme, že to zmírní gradaci kůrovce, kterou očekáváme. Také jsme předpokládali, že se po karanténě trochu zvýší návštěvnost a to se zatím plní,“ říká ředitel Správy Národního Parku Šumava Pavel Hubený.

Jak předejít zkáze petúnií: Proč se na nich objevuje padlí a plíseň šedá?

vydrží maximálně měsíc a půl a pak už je napadá plíseň. Nevím, co s tím a co dělám špatně? ptá se čtenářka receptáře Zdeňka Doubková

Dobré odpoledne s Českým rozhlasem Olomouc - Audience u králů horské oblohy

Právě letos je to už deset let, co se nad Jeseníky po letech opět rozezněl pronikavý hlas krále horské oblohy - sokola stěhovavého. Dokument Mirka Kobzy nás vezme na skaliska Jeseníků, kde společně s ornitology kroužkovali mláďata těchto nádherných dravců.

Podhoubí - Omezování lidí nefunguje, pro řešení klimatické krize potřebujeme pozitivní vizi, shodují se Krajhanzl a Novák

„Lidská schopnost nevnímat realitu a strkat hlavu do písku je obrovská. Celé skupiny lidí budou v popírání klimatu neléčitelné,“ říká ekopsycholog Jan Krajhanzl. Do studia jsem si ho pozval spolu s environmentálním sociologem Arnoštem Novákem. V průběhu našeho setkání jsme zhodnotili současnou environmentální krizi a pokusili se předjímat, co bude dál. Nejdůležitější je dosáhnout společenského konsenzu.

Jak zdravě zahradničit a předcházet bolestem zad, rukou, kyčlí…

čerstvém vzduchu, je třeba dbát na správné protažení, jinak nám může pěstitelské nadšení kazit nepříjemná bolest.

Nejčastější chyby a omyly při pěstování česneku, kterých se dopouštějí i zkušení

půdě, že jej nemáme pěstovat po bramborách, ani že k výsadbě se hodí jen obvodové stroužky...

Dnešní Plus - Stovky slonů v Botswaně mohly být úmyslně otráveny, myslí si vedoucí projektu Safe Elephants

Na severu Botswany uhynulo více než 400 slonů. Příčiny hromadného úmrtí velkých savců jsou zatím nejasné. Informace by mohla přinést analýza biologických vzorků.

Dvacet minut Radiožurnálu - Klima se měnilo vždy, ale nikdy globálně. Kdyby nebylo člověka, změna neprobíhá, říká klimatolog

Od roku 2016 je to poprvé, kdy na začátku léta Česká republika nebojuje s nedostatkem vody v půdě. Opravňuje nás tento vývoj k mírnému optimismu? „Zatím můžeme být optimističtí, ale co se stane na podzim lze jen těžko předpovídat. Letos je situace rozhodně lepší, než byla v předchozích pěti letech,“ tvrdí klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd Pavel Zahradníček.

Vyvýšené záhony: Galerie originálních řešení, které jsou praktické i krásné

nevhodná půda, nebo si jen přejete zahradu zpestřit? Vybudujte si vyvýšené záhony, nízké nebo vysoké, lemované pohlednými obrubami z rozmanitých materiálů.

Botanik Václav Větvička: Na hřbitovech někdy najdete úplné poklady

mnoho zajímavých rostlin, ať již pěstovaných nebo planých? Botanikové dokonce pořizovali i jejich soupisy. Také stromy dávají hřbitovům intimní atmosféru. A nenáročné květiny zdobí i hroby, o něž již nikdo nepečuje…

Jak zabránit okurkové plísni: trik ze sítí vám výrazně pomůže

pěstování využít. Vertikální pěstování šetří místem a je prevencí proti chorobám této oblíbené a velmi plodné zeleniny.

Jak se co nejrychleji a na co nejdelší dobu zbavit slimáků na zahradě?

plzáci španělští, nevítaní hosté našich zahrad, klást vajíčka. Je proto nejvyšší čas ochránit úrodu současnou i budoucí.

Hobby magazín speciál - Karačájevské koně najdete jen na třech místech Evropy, jedno je na Domažlicku

V Obci Chřebřany na Domažlicku se nachází Karačájevský dvůr, kde chovají vzácné koně z Kavkazu. Jedná se o největší chov karačájevských koní v Evropě. 19. července můžete hřebčín navštívit v rámci dne otevřených dveří.

Safari - Vodní světy ožívají. Uvidíte africké ryby, krokodýly čelnaté i populárního Krakena s Penelopou

V pavilonu Vodní světy Safari Parku Dvůr Králové končí rekonstrukce nádrží. V jedné z nich už brzy návštěvníci uvidí nové krokodýly štítnaté nebo kobru vodní. Ale už dnes si jejich pozornost snadno získají nejrůznější druhy afrických ryb, krokodýli čelnatí a populární pár Kraken a Penelopa.

nejnovější 200 201 202 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek