Články

Svatojánský chléb, rohovník, jako pokojová rostlina

Rohovník je v teplých krajích statným stromem. Jeho semena odedávna slouží jako potrava i pochoutka, jsou sladká a mají lahodnou chuť i vůni. Velmi snadno také klíčí, proto můžete svatojánský chléb pěstovat i jako zajímavou rostlinu doma v květináči. V létě se mu bude dařit na terase či zahradě.

Pěstování bambusu na zahradě

Bambus je podivuhodná tráva. Až Několik metrů vysoká, se stébly pevnými jako ocel. Ozdobná a velmi půvabná, když její listy šumí ve větru. Ač pochází z orientu, některé druhy můžete pěstovat i venku na zahradě! Jsou mrazuvzdorné a lze je využít pro živé ploty, jako zajímavé solitéry...

Kaktusy pod sněhem: Jak je lze pěstovat celoročně venku?

Nevěřící Tomášové se přijížděli v zimě podívat, jestli kaktusy něčím nepřikrývá, nebo je dokonce nevyhrabává a nepřechovává ve skleníku. Ale sukulentní rostliny opravdu vykukovaly ze sněhu, a když odtál, pustily se opět do zdárného růstu. Jak pěstovat mrazuvzdorné kaktusy poradí Jiří Novák i vám.

Domácí bylinkový ocet pro příjemný, účinný a ekologický úklid

Pro čistou domácnost nemusíte kupovat ty zaručeně nejúčinnější čistící prostředky. Ocet, sůl a vlastní bylinky poslouží stejně – odmastí, vyčistí, provoní kuchyň i koupelnu. Navíc takový přípravek nemusíte zamykat do skříně, aby si s ním neublížily děti. Také osvěžovače vzduchu jsou lepší přírodní.

Natura (18.03.2010)

Monitorování populací husy velké (Michal Podhrázský) . Kapitolky o havěti (Josef Dlouhý, Petr Doležal). Od genetických mutací ke genetickým manipulacím (Zdeněk Opatrný).

Natura (25.03.2010 00:00)

Čím se odlišují orangutani a gorily vysvětluje Ing. Zdeňka Jeřábková ze ZOO Dvůr Králové (Tamara Urválková).

Natura (25.03.2010)

Ohrožuje plísňové onemocnění evropské netopýry? (Ivan Horáček). Gorily versus orangutani (Zdenka Jeřábková). Jak ptáci rozpoznávají své nepřátele? (Roman Fuchs). Jedlé vakcíny (Tomáš Moravec).

Natura (01.04.2010 00:00)

Jak zvířatům zpestřit jednotvárný život v ZOO vypráví Zdenka Jeřábková (Tamara Urválková).

Natura (01.04.2010)

Jak zvířatům zpestřit jednotvárný život v ZOO? (Zdenka Jeřábková). Datovací dendrochronologie (Tomáš Kyncl). Nepřátelé ptáků (Roman Fuschs). Brehmův život zvířat (četba).

Natura (08.04.2010)

Onychonycteris finneyi: třetihorní prapředek netopýrů (Ivan Horáček). Voda živá (Zora Kasiková). Nepřáteli ptáků jsou i kompetitoři (Roman Fuchs). Život zvířat podle Brehma (četba).

Natura (15.04.2010)

Ohrožená hnízdiště rorýsů (Lukáš Viktora). Kauza tuňák (Jaroslav Petr). Projekty zoologů na Blízkém východě (Ivan Horáček). Brehmův život zvířat (četba).

Natura (22.04.2010 10:00)

Dokonalé a nedokonalé mimikry (Stano Pekár). Botanické zahrady a arboreta ČR (Ladislav Miko, Magdalena Chytrá). Časopis Naše příroda (Pavla Mládková). Tučňáci (Antonín Vaidl). Vybělování korálů (Jaroslav Petr).

Natura (29.04.2010 10:00)

Březnová exploze Eyjafjallajökull a vulkány Islandu (Páll Einarsson). Aktuální situace na ostrově (Pavla Waldhauserová Dagsson). Geniální lidoop (Martina Konečná). Fytohormony (Jiří Libus, Klára Hojerová). Buněčná adheze (Lenka Libusová).

Natura (06.05.2010)

Na sv. Jiří vylézají hadi, štíři a také obojživelníci (Anna Hoffmannová). Orangutan sumaterský patří mezi kriticky ohrožené živočichy (Veronika Roubová). Bohnická léčebna má unikát, největší hnízdiště vlaštovek v Praze! (Jaroslav Cepák)

Natura (06.05.2010 16:07)

Primatoložka Veronika Roubová hovořila o životě orangutanů a hlavních rozdílech mezi orangutanem bornejským a sumaterským (Tamara Urválková).

Natura (13.05.2010)

Jak dopadl letošní zimní monotoring netopýrů? (Ivan Horáček, Tomáš Bartonička) Geopark na pražském Spořilově (David Uličný). Trypanozoma - původce spavé nemoci (Julius Lukeš). Jak se dvoří slon?(Jaroslav Petr).

Natura (20.05.2010)

Vietnamské tropické pralesy (Jaroslav Picka). Prales ze 14. století na dně rybníka (Petr Meduna, Jiří Sádlo). Transpozony - pohybliví genomoví paraziti (Eduard Kejnovský). Návrat velkých šelem do naší přírody (Jan Andreska).

Natura (27.05.2010)

Umělý život? (Jaroslav Petr). Projekt Tarsius stále pokračuje (Milada Petrů). Stipendium L´Oréal pro ženy ve vědě (Jana Humpolíčková). Geneticky modifikované rostliny se šíří světem (Jaroslav Petr).

Natura (03.06.2010)

Další novinky z projektu Tarsius (Milada Petrů). Jak se přenáší emoce mezi zvířaty a lidmi? (Marek Špinka). Poslední medvěd Šumavy (Jan Andreska).

Natura (17.06.2010)

Vulkanická činnost na Islandu (Vladislav Rapprich). Makak - jediná opice žijící v Evropě (Veronika Roubová). CHKO Křivoklátsko z botanického hlediska (Jiří Kolbek). Návrat medvěda do naší přírody. (Jan Andreska).

nejnovější 515 516 517 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek