Články

Safari - Nejlepší vánoční dárek dostaly v Safari Parku Dvůr Králové žirafy. Užívají si nové zimoviště

Nové zimoviště v Safari Parku Dvůr Králové pro žirafy síťované si je velké, pohodlné, praktické a navíc krásné. Osm samic žiraf síťovaných v něm nejen důstojně korzuje, ale chodí i ke speciální lávce s návštěvníky. A věřte, že pohled do velkých hnědých žirafích očí s dlouhými řasami je neopakovatelný zážitek! 

Natura - Hlubinná úložiště radioaktivního odpadu

Obce, kde je stát plánuje postavit, záměr bojkotují a stěžují si na špatnou komunikaci. Glosa nestora české ekologie Čestmíra Klose, advokáta přírody. Moderuje Ondřej Novák

Meteor o odpuzování vody, pavoucích a zabijáckých světluškách

Poslechněte si:01:05 Jak odpudit vodu bez použití chemie?12:42 Souboj psychiatrů Adlera a Freuda17:53 Hrabali si dinosauři nory?26:46 Zabijácké světlušky36:57 Žijí pavouci rodinným životem?

Proč jsou jádra uskladněných vlašských ořechů skvrnitá?

povrchu hustě poseta černými malými tečkami. Je to poprvé za dobu dvaceti let plodnosti. V čem je chyba? ptá se čtenářka rostlinolékaře

Host Radiožurnálu - Nezmapovaných míst na povrchu je minimum, je potřeba se zaměřit na podzemí nebo vesmír, směje se speleolog

Na konci roku po šesti letech průzkumů s kolegy objevil tzv. Výroční dóm v Moravském krasu. Prostor podobného rozsahu se v moravském krasu neobjeví často, říká předseda spolku Moravský speleologický klub Jan Mrázek. Hodnota jeskyně nespočívá v metrech, ale v sedimentech: jsou v nich uložené informace o tom, co se dělo na povrchu i v podzemí. Moravský kras má velký potenciál, kilometry chodeb čekají na objevení.

Zahrádkářské tipy - Jak v zahradě zužitkovat vánoční stromek

I na začátku ledna lze pracovat na zahradě, třeba očistit borku s mechy a lišejníky z ovocných stromů a pak je nabílit. Anebo využít vánoční stromek, který jsme už odstrojili a nevíme si s ním rady. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Zprávy - Třeboň znovu osvobodila obyvatele od poplatku za odpad, vyhláška ale může skončit u soudu

Za svoz odpadu nebudou obyvatelé Třeboně příští rok platit ani korunu. Vyplývá to z vyhlášky, kterou schválili zastupitelé. Od poplatku jsou ale osvobozeni jen lidé s trvalým pobytem ve městě.

Odpolední interview - Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava

Ostravská zoologická zahrada zaznamenala v loňském roce historicky nejvyšší návštěvnost. Čím zaujala nejvíce v uplynulé sezóně a co chystá pro letošní rok? 

Káva o čtvrté - Muškáty: Jak si připravit vlastní sadbu? Podle čeho si vybrat ten správný druh?

Jak se muškáty správně řízkují? Po jak dlouhé době mohou vytvořit kořeny? Jak se o malé rostlinky starat, než se stanou ozdobou oken nebo balkonů?

Host Radiožurnálu - Na pozemku si můžete vykopat i tůni. Stačí šikovný bagrista, radí expert na zadržování vody v krajině

Přirozené zadržování vody v krajině nemusí být až tak obtížné. Zaleží na tom, jak velký pozemek máte, vysvětluje arborista a ornitolog Lubor Křížek, který uskutečňuje projekty rozsáhlého a unikátního systému tůní. K vykopání tůně stačí šikovný bagrista, a pak dvakrát ročně okosit, u menšího pozemku stačí jezírko nebo zasakovací nádrž. „Nemusí všechno téct z okapů do kanálů,“ přibližuje Křížek.

Pecku avokáda zasaďte až po novém roce. A dejte pozor na otravy mazlíčků

pěstovat dále? Jaký zvolit substrát? Dočkáme se plodů? I bez nich se jedná o zajímavou, velmi dekorativní rostlinu. Pozor však na domácí mazlíčky!

Informace z Libereckého kraje - V liberecké botanické zahradě kvetou kamélie, některé jsou stovky let staré

V botanické zahradě v Liberci kvetou japonské kamélie. Některé z nich jsou více než dvě stě let staré. Kvůli teplému podzimu letos začaly rostliny kvést dřív než obvykle.

Safari - Mládě hrabáče kapského v Safari parku Dvůr Králové dostalo jméno Bomani, ve svahilštině „Bojovník“

Když přišla v Safari Parku Dvůr Králové letos v dubnu na svět samička hrabáče kapského, měla nízkou porodní váhu. Dnes je ale už téměř stejně velká jako její matka Skyla a proto dostala jméno, které ve svahilštině znamená „Bojovník“. Společně s rodiči žije v pavilonu Savana.

Host Radiožurnálu - Psí spřežení, to je řehole i nadšenectví, přiznává musherka Libuše Pečená

Se psem si nepopovídáte – musíte se naučit postoje, postavení uší, a právě sibiřský husky je na to výborný učitel, vysvětluje poradkyně chovu plemene sibiřský husky a autorka příručky pro mushery Libuše Pečená. Sibiřskému huskymu by chovatel měl poskytnout porozumění a činnost – musejí být spolu parťáci. A když si pak s takovým psem blíže seznámí, tak má blíže i k vlkům.

Natura - Globální geopark UNESCO a historicky nejstarší CHKO v Česku, to je Český ráj

Krajina pískovcových měst, sopek, nalezišť drahých kamenů a hradních zřícenin. Jak ji ovlivňuje změna klimatu a přítomnost turistů a horolezců? Moderuje Markéta Ševčíková

Meteor o prvním letadle, uchu a nejchytřejším koni

Poslechněte si:01:19 První letadlo u nás06:29 Tajný jídelníček včel16:34 Nejchytřejší kůň26:47 Lidské ucho nejlepším mikrofonem světa37:38 Zničí mobilní telefony lidstvo?

Zahrádkářské tipy - Žádný učený z nebe nespadl aneb Veselé historiky zahradníkovy

Ne vždy se každému všechno podaří. Také Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář, který nám po celý rok přinášel dobré rady v zahrádkářské poradně, má v zásobě pár historek o zahradnických přehmatech:

Samoobslužný Luční bar v Krásné Lípě na Děčínsku se proměnil v zimní

V Krásné Lípě na Děčínsku můžou lidé i v zimě přijít posedět do netradičního samoobslužného Lučního baru. Před dvěma lety ho zprovoznil kovář Miloslav Petrášek. Letos majitel vytvořil jeho zimní variantu ve své kovárně. Návštěvníci tak mají možnost vidět ho při práci.

Zimní péče o pokojovky: zálivka, řez i otáčení květináče

nahrazují zeleň, kterou si užíváme v létě venku. Musíme o ně ale náležitě pečovat, a to ve dny všední i sváteční.

Máme rádi zvířata - Mloci jsou kanibalové, kteří si klidně zpestří jídelníček svými sourozenci. Ohrožují je ale zásahy člověka do krajiny

Mlok skvrnitý je nápadně žluto-černě zbarvený obojživelník. V jižních Čechách ho ale uvidíte málokdy. Zatímco v jiných regionech se objevuje poměrně běžně, tady je vzácný. Poslední záznamy o jeho výskytu jsou už řadu let staré.

nejnovější 238 239 240 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek