Články

Jak a kam vysazovat krásně kvetoucí popínavý plamének?

Plaménky patří k nejoblíbenějším a nejkrásnějším pnoucím dřevinám. Působí lehkým, vzdušným až křehkým dojmem a jejich symetrické květy různých velikostí a barev jsou doslova přírodními skvosty. Aby rostly a kvetly, musíme však splnit jejich nároky.

Jak prořezávat a tvarovat popínavou vistárii?

Vistárie je jedna z nejatraktivnějších popínavých dřevin, jež krášlí pergoly, zahrady i domy. Chceme-li si však užívat každoroční záplavu květů a docílit ladného tvaru liány, je nezbytné vistárii v prvních letech prořezávat.

Lahůdková čekanka puková i salátová: pěstování a využití v kuchyni

Čekankové puky jsou lahodné a velmi zdravé, ideální ke sklizni rychlením. Hlávková čili salátová čekanka má mírně nahořklou chuť a zpracovává se podobně jako salát.

Množení šeříků: řízkování, hřížení, odkopky, roubování

Vonné, bílé, růžově i fialově kvetoucí šeříky jsou ozdobou každé zahrady a i po odkvětu je pěkný pohled na jejich tmavé, pěkně tvarované listy. Různými metodami si můžete z keře zdarma vypěstovat nové sazenice a založit třebas celý šeříkový živý plot.

Čas svatojánských broučků

Něžná světýlka probleskují podrostem. Maličké lucerničky se vznášejí i nad zemí, poletují sem a tam, hledají družku. Setkání se světluškami za teplých nocí je krásným zážitkem…

Lahůdková cukrová kukuřice na zahradě, v kuchyni, na grilu

Cukrová kukuřice je vskutku výjimečně sladká zelenina. Palice plné šťavnatých zrn, které se sklízejí dříve než ztvrdnou, lze využít v kuchyni i při venkovním grilování, kdy poslouží jako výtečná a zdravá příloha.

Odolné růže s jednoduchými květy: popínavé a půdopokryvné odrůdy

Růže s jednoduchými květy si vás získají prostou krásou i malými nároky na péči. Vyzkoušejte půdopokryvné a pnoucí růže, jež zkrášlí zahradu, odolávají mrazu a vyžadují jen minimální řez.

Okrasné máky mají výjimečné charisma

Máky patří ke květinám, kterým lze jen těžko odolat. Nabízejí širokou škálu barev a s jejich hedvábnými, veselými, něžnými, elegantními nebo i výstředními květy nezůstane žádný letní záhon bez povšimnutí. Patří mezi ně letničky, dvouletky i trvalky.

Bazén vlastními silami: ze sila, fóliový, roubený i betonový

Zdají se vám ceny zahradních bazénů od profesionálů vysoké? Říkáte si, že byste si koupadlo za ty peníze dokázali postavit sami levněji? Proč ne. Pro inspiraci i jako upozornění na rizika uvádíme zkušenosti lidí, kteří se pustili do stavby svépomocí.

Natura (05.07.2012 09:00)

Konference environmentálních ekonomů EAERE 2012 (Radek Špicar, Bedřich Moldan). Reportáž z „uhelné safari“ (Josef Gerthner). Prolomení limitů těžby uhlí může vyjít draho (Jan Melichar). Služby ekosystémů (Lubomír Nátr).

Natura (28.06.2012 10:00)

Rio + 20 (Boris Essender). Kronika tunguské exploze v letokruzích (Günther Kletetschka). Oblíbenci laboratoří: modelové organismy (Jan Nešvera). Chtělo by se vám žít ve světě bez komárů?(Jaroslav Petr).

Natura (21.06.2012 10:00)

Letošní expedice vyráží na Svalbard (Josef Elster). Summit OSN v brazilském Riu (Mercedes Bresso, Timo Makela). Vybírání a stáčení medu (Evžen Báchor). Záhadný tanec vrubounů (Jaroslav Petr).

Natura (14.06.2012 10:00)

Strašáci v krajině (Rudolf Šmíd). Výskyt melanismu a životní prostředí (František Marec). Zvířecí škodolibost (Stanislav Komárek). Výskyt lososa u nás (Jan Andreska, 3.díl). Pouštní sběrači rosy (Jaroslav Petr).

Z čeho stavět zděné zahradní krby a grily s udírnou

Také výstavba zahradního krbu nebo grilu má své zákonitosti a důležité postupy. Bez nich by se povětrnostní podmínky, především voda a mráz, mohly nepříznivě podepsat na vzhledu i funkčnosti stavby. Jak tedy budovat bytelný gril či krb?

Natura (07.06.2012 10:00)

Kormorána už zákon chránit nebude (Jaroslav Škopek, Pavel Vrána). Zvířecí smysl pro humor (Stanislav Komárek). Bourec opět v Národním muzeu (Helena Heroldová). Výskyt lososa u nás (Jan Andreska, 2. díl). Mšice a base-jump (Jaroslav Petr).

Zahrada pro šťastné děti

Zahrada by měla poskytovat zábavu všem členům rodiny. A jestli si někdo dovede opravdu užít pohyb na čerstvém vzduchu, jsou to děti. Jak jim bez velkých investic nabídnout pohádkovou zahradu stvořenou ke hraní?

Květem obalené lýkovce rozzáří skalku a provoní zahradu

Voňavé, pestrobarevné lýkovce zdobí nádhernou zahradu vyhlášeného jihočeského skalničkáře, který vám poradí, jak tyto výjimečné okrasné keře rozličných barev a tvarů pěstovat i množit.

VÝSTAVA KAKTUSŮ A SUKULENTŮ

Srdečně všechny zveme na 50. výstavu roudnického klubu pěstitelů kaktusů a sukulentů. Již tradičně se pořádá v atraktivním prostředí skleníků zámecké zahrady Státního zámku Libochovice. OTEVŘENO DENNĚ OD 9:00 DO 17 : 00 HODIN Návštěvu  výstavy můžet spojit s prohlídkou libochovického zámku, kde  od 9. – 10. června 2012 probíhá Víkend otevřených zadrad – komentované prohlídky zámeckého

Čím a jak mulčovat trávu: sekačkou, nebo mulčovačem?

Vedle travních sekaček, které mají jako příslušenství takzvaný mulčovací klín, nabízejí výrobci zahradní techniky i speciální mulčovače na vysokou trávu. Stroje si hravě poradí se stařinou a náletovými dřevinami a vyrobí z nich jemný mulč.

Pes zahradníkem: Lze mít spokojeného psa a pěknou zahradu zároveň?

Na zahradě naši čtyřnozí přítelé dovádějí rádi, lebedí si na sluníčku, svěřené území také svědomitě hlídají. Co si ale počít když začnou zahradničit?

nejnovější 478 479 480 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek