Články

Natura - Prezidentské volby v USA rozhodly i o tom, že se opět zapojí do boje s klimatickými změnami

Joe Biden oznámil, že USA se po jeho inauguraci opět připojí k Pařížské klimatické dohodě. A slibuje velké investice do obnovitelných zdrojů energie. Připravil Ondřej Novák

Větrník - Host ve studiu - Příroda překvapuje, na předpovědi si dávám pozor, říká prof. Emil Tkadlec

„V lednu jsme si mysleli, že nás čeká pětiset leté sucho, teď v listopadu je jasné, že rok 2020 bude jeden z nejvlhčích,“ konstatuje Emil Tkadlec z Katedry ekologie a životního prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Souvislosti Plus - Jak skloubit výnosy a ochranu krajiny? Ekologické zemědělství k uživení lidstva nestačí, varuje rostlinný genetik.

Pšenice je jednou ze základních plodin, na které závisí přežití lidstva. Spoléhat jen na ně, ale může být riskantní, říkají hosté pořadu Souvislosti Plus. Cílem je získat odrůdy s vyššími výnosy, ale pěstovat je s ohledem na přírodu. „Levná cena se potravin musí odrazit někde jinde, ať je to poškození životního prostředí nebo nízká mzda pěstitelů,“ říká Barbora Kebová z nevládní organizace Zachraň jídlo. Drahé potraviny mají podle ní  tu správnou cenu. 

Host Lucie Výborné - Proč navštívit Krušné hory? „Léta byly odsouvány, ale teď zažívají renesanci,“ láká spisovatel

Polorozbořená, sudetská vesnice většinou působí strašidelně, ale místo zvané Königsmühle je výjimka. Spisovatel a fotograf Petr Mikšíček se tu s partou kamarádů postaral o věčně přístupnou útulnu a pravidelné kulturní akce. „Osada byla osídlena do roku 1945. Všechny domy tady spadly, ale tenhle, kde sedíme, prožívá svůj posmrtný život,“ říká milovník Krušných hor. Jak správně fotografovat mlhu? A kdo je Marcebila? Poslechněte si celý rozhovor.

Rendez-vous - Na naučné stezce ve Vlachovicích můžete vidět unikátní sušírny ovoce, ty nikde jinde nenajdete

Dalším místem našeho regionu, kterým prochází naučná stezka, dokonce jediná svého druhu v Česku, jsou Vlachovice u Valašských Klobouk na Zlínsku. V seriálu Mezi kopci a loukami Zlínského kraje nás po ní provede Věra Hotařová.

Zahrádkářské tipy - Odrůdy jablek vhodné pro dlouhé skladování

Jeptiška neboli Železné jablko, Idared, Jonathan nebo Granny Smith. To jsou odrůdy jablek, které vydrží dlouhé skladování. Poslední jmenovanou u nás v republice nedoporučujeme pěstovat. Pochází z Austrálie a k dozrávání potřebuje opravdu teplé počasí. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Rendez-vous - Ekologové obnovují lokalitu rožnovského Hradiska, sázejí stromy a zakládají květnaté louky

Ochránci přírody a dobrovolníci vrací život na Hradisko v Rožnově pod Radhoštěm. Vysazují tam staré odrůdy stromů a zakládají i květnatou louku.

Chytré tipy odborníků, co ještě stojí za to udělat s růžemi

odpočinek. Kromě běžné podzimní péče můžeme zkusit pěstovat nové rostliny i ze semen, případně některé sazenice přirychlit.

Můrovec: ideální orchidej pro ty, kterým doma zajde i kaktus

mohli doma pěstovat orchideje? Pro začátečníky je nejvhodnější Phalaenopsis, česky zvaný můrovec. Tento druh snáší běžné bytové podmínky a při dodržení správné péče se můžeme těšit i z opakovaného kvetení.  

Máme hosty - Lesníci hlásí semenný rok. Poznáte to podle kupy žaludů

Možná jste už někdy slyšeli o umělé obnově lesa. Má svá pravidla. I kdybyste chtěli lesníkům pomoct a přinesli jim nasbíraná semínka, nejspíš je odmítnou.

Zprávy - Do Klopotovského údolí v Novém Městě nad Metují se po téměř půl roce vrátilo stádo jelenů

Klopotovské údolí u Nového Města nad Metují na Náchodsku má zpět své stádo jelenů. Do údolí se vrátilo téměř po půl roce. V době, kdy z ohrady uteklo, čítalo čtyři kusy, zpět jich ale přišlo víc. Na výlet do volné přírody je věrně doprovázela také kamerunská koza, která s nimi trvale žije od svého narození. 

Poznáváme Šumavu - Vichřice mění tvář Šumavy. Jeden den dospělý zelený les, druhý den apokalypsa

V podvečer 26. října roku 1870 se změnila tehdejší tvář prakticky celé Šumavy. Přišla silná vichřice, která způsobila ohromné polomy a další změnu šumavských lesů pak způsobila následná kůrovcová gradace.

On Air - Monstero, má lásko. Jak se mileniálové zamilovali do pokojovek a proč jim to tolik svědčí?

„Co mám nejradši, je tenhle sukulent, má i krásný název: Aeonium Arboreum,“ říká fotograf a milovník květin Radek Brousil. O pokojovkách, které zaplňují jeho vinohradský byt, mluví s láskou a pýchou, jako kdyby šlo o děti. Není v tom zdaleka sám. Proč se mileniálové zamilovali do pokojových rostlin a jak se jim jejich láska vrací?

Dvacet minut Radiožurnálu - Hlubinné jaderné úložiště musíme garantovat na sto tisíc let, alternativy problém nevyřeší, říká Vondrovic

Český stát už více než 23 let hledá vhodnou lokalitu pro ukládání jaderného odpadu a příslušný úřad za tu dobu utratil téměř dvě miliardy korun. Proč stále není jasné, kde úložiště vznikne? Na čem váznou jednání s dotčenými obcemi, v jejichž katastru by úložiště mohlo jednou být? Vladimír Kroc se ptá Lukáše Vondrovice ze Správy úložišť radioaktivních odpadů.

Co udělat s orchidejemi právě teď, aby vás odměnily bohatou záplavou květů

je nejlépe pěstovat? Jak je hnojit a rosit? Lze je rozmnožovat? Všem milovníkům a pěstitelům orchidejí se mohou hodit praktické tipy, ke kterým třeba přidají ii své vlastní…

Když doma orchideje špatně kvetou: Podle čeho poznáte, že ne nich máte škůdce

Jakmile se však na listech objeví neobvyklé skvrny, lepkavé kapky či pavučinky, měli bychom jim věnovat zvýšenou pozornost. Co může být příčinou a jak orchideje co nejlépe ochránit před chorobami a škůdci?

Zprávy - V Krkonoších opravují před zimou trdliště, místa stvořená pro rozmnožování obojživelníků

Strážci Krkonošského národního parku opravují před zimou trdliště. V těchto dnech pracují u Labské přehrady ve Špindlerově Mlýně, kde uměle vytvořené místo pro rozmnožování obojživelníků zaplavila voda a poškodila plachtu.

Rybáři v Peruci vracejí raky do opraveného Hořejšího rybníku

V Peruci na Lounsku odbahnili Hořejší rybník a opravili jeho hráz. Náklady ve výši 4,5 milionů korun téměř pokryly dotace, obec ze svého platila 100 tisíc korun. Rybáři teď do rybníku postupně vracejí raky říční, které načas přestěhovali do sousední nádrže.

Zprávy - Bolevecké rybníky trápí úbytek vody. Město plánuje řízené napouštění

Letošní léto v Plzeňském kraji bylo na srážky stejně bohaté, jako předchozí dva roky dohromady. Hladiny boleveckých rybníků se však téměř vůbec nezvedly. Město pokračuje v projektu napuštění rybníků.

S úklidem zahrady to nepřehánějte: Jakým rostlinám podzimní péčí spíš uškodíte

Obvykle pěstujeme rostliny z nejrůznějších koutů světa a tak není divu, že mají rozdílné požadavky na zimování. Některým zimní počasí nevadí, jiné jsou choulostivé na mráz, další zas na vlhkost. Jak se o ně před zimou nejlépe postarat?

nejnovější 172 173 174 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek