Články

Než přijdou první mrazíky: v jakém pořadí sklízet zeleninu?

zeleniny zcela fatální. Jak nejlépe načasovat sklizeň, aby choulostivé druhy zeleniny nestihla zkáza?

Dnešní Plus - Karlovarský kraj se chystá na útlum těžby v Sokolovské uhelné. Těžaři slibují i nové investice

Sokolovsko patří mezi regiony významně zasažené těžbou hnědého uhlí. V minulosti těžební průmysl zaměstnával velkou část obyvatel. Už brzy celý region čekají změny.

Den ve Zlínském kraji - Hledáme kočku, pozor, divokou! Znovu ji můžeme potkat ve volné přírodě

Kočka divoká je nejmenší česká šelma. Podle odborníků bychom ji měli chránit.

Vitamin C - které přírodní zdroje jej obsahují nejvíce? Budete překvapeni

přitom máme ve své blízkosti obrovskou zásobárnu vitamínů. Skvělým zdrojem vitamínu C jsou šípky. Ale najdeme jej i v mnoha dalších druzích ovoce a zeleniny.

Odpolední interview - Bohatost Kozmických ptačích luk: desítky druhů ptáků i stádo divokých koní

Kozmické ptačí louky. To je jedinečná lokalita mezi Ostravou a Opavou, do které se díky revitalizaci a ochraně zdejší přírody opět vrací život v celé své kráse a rozmanitosti.

Vědecká dobrodružství - Vodu lépe zadrží prales než hospodářský les, ví na Slovensku. Pralesům se teď snaží zajistit ochranu

Na Slovensku mají pětkrát víc pralesů než jich je v České republice. Pralesy udržují biodiverzitu, pohlcují oxid uhličitý z atmosféry a významně zadržují vodu, a to mnohem lépe než hospodářské lesy.

Víte, jak vypadá a chutná ovoce legendárního chlebovníku?

poohlédnout po jackfruitu. Jeho plody mohou vážit i 10 kg, rekordní vážily dokonce 80 kg. S tímto neobvyklým ovocem se můžete setkat spíše na zahraniční dovolené. U nás jej nejsnáze koupíte v podobě kompotu nebo sušené. Někdy se však nabízí i čerstvě porcované.

Glorióza: originál, který vzbudí úžas okolí, a přitom ji zvládnou i začátečníci

se zkuste poohlédnout po krásce jménem Gloriosa rothschildiana. Čas od času se její květy objevují v květinářstvích, pro výsadbu je nejlépe koupit v jarních měsících hlízy. V létě se pak můžete těšit z nádherných květů, které připomínají barvou i tvarem plameny.

Domácí česáčky na ovoce: návod pro začínající kutily krok za krokem

ovoce. Není divu, že se mezi čtenáři Receptáře našla celá řada těch, kteří si vyrobili svůj vlastní nástroj, díky kterému si usnadní sklizeň ovoce. Třeba některý z nápadů inspiruje i vás.

Podzimní plody našich dřevin: Poznáte, které jsou jedlé

známé široké veřejnosti, například černý bez, u jiných si je většina z nás nepříliš jistá. K méně známým, ale přesto velmi atraktivním keřům, patří například brslen nebo dřín. V galerii si můžete jednotlivé polody prohlédnout a zjistit, které jsou jedlé.

Perila - pohledná asijská letnička je chutná i léčivá

Její pěstování na zahradě je velmi snadné. Její čerstvé listy můžete využít i do salátů - jsou chutné a navíc pěkně vypadají. A můžete si připravit i zásobu perily na zimu - stačí včas listy nasušit.

Zprávy - Ceny jablek v srpnu rekordně vzrostly, podle ovocnářů ale v nejbližších dnech zase výrazně zlevní

Extrémní nárůst ceny jablek z konce srpna by měl být v nejbližší době minulostí, cena ovoce bude podle ovocnářů klesat. Podle dat Českého statistického úřadu chtěli obchodníci na začátku září za kilo jablek průměrně kolem padesáti korun, což meziročně představovalo nárůst o 66 procent. 

Zápisník zahraničních zpravodajů - Zápisník Pavla Nováka

Obrovské množství životodárné tekutiny sevřené mezi kopci se stalo předmětem sporu mezi Srbskem a Kosovem. Přehradní nádrž je ale i vyhledávaným místem sportovců a turistů.

Zaostřeno - Používání dronů je pro přírodovědce revolucí. Nejsou to ale hračky – klidně vám uříznou prst, přiznává vědec

Sledování populací tučňáků, mapování stavu ekosystému okolo korálových útesů i sběr dat pro porozumění procesů utváření krajiny na Antarktidě. To je jen stručný výčet výzkumu, do kterých se zapojují drony. 

Zprávy - Obora v Klopotovském údolí zůstává bez stáda jelenů. Správa už počítá s tím, že se do ohrady nevrátí

Klopotovské údolí u Nového Města nad Metují na Náchodsku je stále bez jelenů. Stádu se podařilo do volné přírody utéct letos na jaře, kdy spadlé stromy po vichřici narušily ohradu. Správa obory čekala jejich návrat po narození kolouchů, to se ale nestalo.  

Natura - Jednou z příčin ničivých požárů v USA jsou klimatické změny, příliš vysušují vegetaci

Kvůli extrémním požárům lehly popelem už tři procenta plochy Kalifornie. Kromě samotného ohně místní trápí i štiplavý kouř a také nejistota, kdy se plameny přiblíží i k jejich domovům. Jak situace ovlivnila české krajany žijící na západě USA? Moderuje Ondřej Novák.

Meteor o nejhlubší jeskyni, léčbě dryákem a zaříkávadle abrakadabra

Poslechněte si:01:22 Nejhlubší zatopená jeskyně světa15:00 Planeta Země se těsně vyhnula katastrofě23:15 Jak Purkyně málem neobjevil buňky28:00 Kde se vzalo zaklínadlo abrakadabra?36:46 Chorobný strach Václava II. z otravy

Poznáte kvalitní burčák: existuje jednoduchý trik

barvy, perlení, chuti. A pokud máte štěstí a na zahradě vám dozrálo dostatek hroznů, můžete se pustit do výroby domácího burčáku.

Inspirace nejen pro kutily: Nejkrásnější kůlny a zahradní domečky

které je třeba za deštivého počasí či v zimních měsících dobře schovat. Na začátku je důležité, co vše chceme skladovat, aby byly věci v případě potřeby snadno dostupné, ale zároveň i bezpečně uložené. A když si dáme trochu práce s výběrem, může se i kůlna na nářadí stát zajímavou součástí zahrady.

Zahrádkářské tipy - Když místo dýně hokaido vyroste zelená příšera

Dýně (tykev) hokaido je varietou tykve velkoplodé (Cucurbita maxima) a patří díky své chuti a obsahu vitamínů mezi oblíbené plodiny. Na rozdíl od dalších variet tykví má v kuchyni rozmanité využití. Její lehce oříšková chuť se hodí jak pro slané pokrmy, polévky, omáčky, pyré či nádivky, tak i pro sladké dezerty či marmelády. Trpí ovšem na virózu.

nejnovější 184 185 186 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek