Články

Zprávy - Z Klopotovského údolí u Nového Města nad Metují uteklo stádo jelenů. Ohradu poškodil silný vítr

Ohrada pro vysokou zvěř v Klopotovském údolí u Nového Města nad Metují zeje prázdnotou. Stádo jelenů totiž uteklo a pohybuje se ve volné přírodě. Správci obory se navíc obávají, že laně vyvedou mimo ohradu mladé potomky a návrat stáda je proto v nedohlednu.

Zprávy - Včely se letos začaly rojit dřív. Ve visícím hroznu se nechají dokonce i pohladit

Včely sbírají nektar a někteří včelaři v těchto dnech sbírají včely. Při rojení, které letos nastalo kvůli teplému počasí o měsíc dřív, pro ně včelaři chodí se speciálním vakem. I když včely nejsou v bezpečí domova, nechají se ve visícím hroznu dokonce i pohladit.

Studio Leonardo - O změně klimatu toho víme dost a dlouho, přesto lidstvo nejedná, říká oceánolog Rahmstorf

Jakou roli v globální klimatické změně hrají oceány? Jak se lidstvu daří omezovat emise skleníkových plynů? Hostem Studia Leonardo je německý fyzik a oceánograf Stephan Rahmstorf z Institutu pro výzkum změny klimatu v Postupimi.

Vonné frézie si vypěstujeme doma,ve skleníku i na zahradě z hlízek

květinám. Rychlené květy ze skleníků se dostávají na trh a do obchodů již v zimě. Frézie nádherně voní a díky pestré paletě barev připraví ve váze i na záhoně skvělou podívanou. Vyžadují však slunné polohy a před zimou uschování hlízek v suchu a teple.

Okrasné jabloně, mystické hrušně a stromový kalendář Václava Větvičky

nedrželi latinských předloh v názvech měsíců, a že se spíš kolem sebe porozhlédli a v českých názvech zohlednili to, co viděli…nemohli bychom pokračovat?

Safari - Která kočka má nejdelší nohy? Je to serval. Dvorský safari park vám teď představí dvě nová mláďata

Která kočka se zbarvením podobá gepardovi, ale váží pouhých 12 kilogramů? Víte, o které kočce se říká, že je „úžasně mrštná“, umí běžet rychlostí až 70 kilometrů za hodinu a skočit 3 metry do výšky? 

Laboratoř - Sýkora dospívá a stárne rychleji než albatros. Má totiž řadu nepřátel

Vědci z britského Sheffieldu a z řady dalších světových laboratoří zkoumali, proč někteří ptáci dospívají a stárnou rychleji než jiní. Takovou životní strategii volí například pěvci našich zahrad, kteří mají hodně nepřátel, ale i stěhovaví ptáci, jejichž mláďata se vydávají na cesty v raném věku.

Studio Leonardo - Lidé by měli řešit změnu klimatu se stejnou naléhavostí jako aktuální pandemii koronaviru

Myslí si to alespoň německý fyzik a oceánograf Stephan Rahmstorf. Moderátor Štěpán Sedláček s ním bude mluvit o změnách v oceánech i tání ledovců.

Expedice - Od Yellowstonu až do Krkonoš. Expedice do světa národních parků

Proč je 24. květen Evropským dnem národních parků? A kde by u nás měl vzniknout pátý národní park?

Meteor o zániku civilizace, hořlavém sněhu a létajících pavoucích

Poslechněte si:01:03 Může planetka způsobit zánik civilizace?09:24 První český parník14:02 Odkud teče pramenitá voda?27:08 Slyší ptáci pod vodou?36:01 Sníh, který hoří34:49 Létající pavouci

Zahrádkářské tipy - Sedm tipů, které pokojovky lze pěstovat v koupelně

Pokojové rostliny, to je kousek přírody u nás doma. Zdobíme jimi nejčastěji obýváky, ale patří i do koupelny, pokud v ní máme okno. V koupelně se dobře daří rostlinám, které mají rády vlhko a teplo, jejich výběr je opravdu pestrý. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Odpolední Junior - Lidé shazují hnízda jiřiček i s vajíčky. Ochránci bijí na poplach

Rychlí, kovově lesklí ptáci, které si na obloze lidé často pletou s vlaštovkami, jsou jiřičky obecné. Musí se ale potýkat se spoustou problémů. Jak jim můžete pomoci?

Den ve Zlínském kraji - Krajta je klidné zvíře, útočí jenom v případě ohrožení, říká zoolog. Krádež je podle nepravděpodobná

Schoulená krajta může v případě příznivého počasí nepozorovaně přečkat i několik měsíců

Safari - Od pondělí 25. května ukáže dvorský safari park všechny expozice a představí nové výběhy i pavilony

Přístupné budou tedy nejen venkovní výběhy, ale například i Ptačí pavilon s ukázkami madagaskarské fauny a flóry, galerie obrazů Zdeňka Buriana, provoz obnoví také safaritrucky a safaribusy. Další podrobnosti se dozvíte z rozhovoru vedoucího zoologie Jaroslava Hyjánka a redaktorky Dany Voňkové.

Nejste na to sami. Pomáháme si napříč Plzeňským krajem - „Jsme rádi, že restriktivní opatření pomalu padají a rozvolňují se“, svěřil se mluvčí Správy NP Šumava

Pobyt v přírodě byl pro mnohé z nás v posledních týdnech jednou z mála možností, kde se odreagovat a nabrat síly. V České republice máme spoustu krásných míst, kam je možné vyrazit. Mezi ně patří rozhodně Národní park Šumava.

Jak pěstovat reveň na zahradě – ze semen nebo sazenic?

druhy zeleniny a dobře roste i v chladnějších klimatických podmínkách. Užitek v podobě řapíků z ní máme ale až třetím rokem. Výhodou je, že na jednom stanovišti vydrží až deset let.

Zprávy - Už čtyři naučné hravé stezky letos „vyrostly“ v méně známých partiích Krkonoš. A nejsou poslední

Správa Krkonošského národního parku už od začátku letošního roku vybudovala čtyři nové naučné hravé stezky v našich nejvyšších horách. Objevují se v méně známých a hlavně níže položených lokalitách Krkonoš. Cílem je nalákat turisty právě do těchto míst a ulevit tak hřebenovým partiím, které hlavně v létě trpí přelidněností.

Zprávy - První zubr evropský odchovaný v české zoo zamířil do přírodní rezervace

Ještě nedávno byl zubr evropský na pokraji vyhynutí, teď se vrací do české přírody. Do padesátihektarové obory u Rokycan zamířil ze zoologické zahrady v Táboře tříletý samec tohoto největšího suchozemského obratlovce Evropy.

Dobré dopoledne - Neukáznění motorkáři a čtyřkolkáři ničí přírodu v okolí obcí na Frýdecko-Místecku

S jarem se na mnohá místa v Česku opět vrátil problém s neukázněnými čtyřkolkáři a motorkáři. Vjíždějí do polí a lesů, ničí přírodu a ruší zvířata. Stěžují si na ně třeba i obyvatelé lokality Ptáčník u Fryčovic, kde hnízdí hodně ptáků. Radnice navrhuje, aby se pro ně postavila dráha na místě likvidovaného dolu.

Vybrali jsme pro Vás - Mráz a vítr a také teplo a sucho. Jaro z pohledu farmáře

Pro všechny, kdo hospodaří, je jaro nejdůležitější částí roku. A je jedno, zda máte malou zahrádku nebo lán polí. Náš redaktor se vydal podívat na jeden ze statků, a zeptat se farmáře Petra Macháčka, jak letošní jaro ovlivní úrodu.

nejnovější 212 213 214 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek