Články

Planetárium - Opravené Národním muzeum: generální ředitel Michal Lukeš, památkář Pavel Jerie; Sonda Parker Solar Probe: odborník na kosmonautiku Dušan Majer; Objevy a události; Kratochvilná vyprávění: Paavo Nurmi; Knihovnička: Poslední den druhohor (plná

Opravené Národním muzeum: generální ředitel Michal Lukeš, památkář Pavel Jerie; Sonda Parker Solar Probe: odborník na kosmonautiku Dušan Majer; Objevy a události; Kratochvilná vyprávění: Paavo Nurmi; Knihovnička: Poslední den druhohor (plná verze pořadu

Planetárium - Ibisové skalní, staří Egypťané a blažení zesnulí: egyptolog Jiří Janák; Člověk a pískovec: historik Kamil Podroužek; Objevy a události; Mýty, omyly a novinky astronomie: Sluneční sonda Parker Solar Probe (plná verze pořadu)

Ibisové skalní, staří Egypťané a blažení zesnulí: egyptolog Jiří Janák; Člověk a pískovec: historik Kamil Podroužek; Objevy a události; Mýty, omyly a novinky astronomie: Sluneční sonda Parker Solar Probe (plná verze pořadu)

Planetárium - Staročeský slovník: lingvisté Štěpán Šimek a Petr Nejedlý; 900 let od první známé povodně v Praze: hydrolog Jan Daňhelka; Objevy a události; Historie vědy: Univerzalita a univerzity (plná verze pořadu)

Staročeský slovník: lingvisté Štěpán Šimek a Petr Nejedlý; 900 let od první známé povodně v Praze: hydrolog Jan Daňhelka; Objevy a události; Historie vědy: Univerzalita a univerzity (plná verze pořadu)

Planetárium - Povodeň 1118 a nápis na děčínské skále: hydrolog Jan Daňhelka; Nekonečno, 1. část - Co je nekonečno: matematička Magdalena Krátká; Objevy a události; Procházka listopadovou oblohou (plná verze pořadu)

Povodeň 1118 a nápis na děčínské skále: hydrolog Jan Daňhelka; Nekonečno, 1. část - Co je nekonečno: matematička Magdalena Krátká; Objevy a události; Procházka listopadovou oblohou (plná verze pořadu)

Planetárium - Nekonečno, 2. část - Historie nekonečna: matematička Magdalena Krátká; Absint a arzenik: chemik Petr Klusoň (repríza); Objevy a události; Kratochvilná vyprávění: Morrisův červ; Knihovnička: Atlas fauny České republiky (plná verze pořadu)

Nekonečno, 2. část - Historie nekonečna: matematička Magdalena Krátká; Absint a arzenik: chemik Petr Klusoň (repríza); Objevy a události; Kratochvilná vyprávění: Morrisův červ; Knihovnička: Atlas fauny České republiky (plná verze pořadu)

Planetárium - Archeologové a hrady českého severozápadu: archeolog Milan Sýkora; Zlobivé neurony a epilepsie - 1. část: neurolog Přemysl Jiruška; Objevy a události; Mýty, omyly a novinky astronomie: Dávná srážka naší Galaxie (plná verze pořadu)

Archeologové a hrady českého severozápadu: archeolog Milan Sýkora; Zlobivé neurony a epilepsie - 1. část: neurolog Přemysl Jiruška; Objevy a události; Mýty, omyly a novinky astronomie: Dávná srážka naší Galaxie (plná verze pořadu)

Planetárium - Zlobivé neurony a epilepsie - 2. část: neurolog Přemysl Jiruška; Křížení a míšení - pestrá minulost lidského rodu: antropolog a primatolog Václav Vančata; Objevy a události; Historie vědy: Rok 1453 (plná verze pořadu)

Zlobivé neurony a epilepsie - 2. část: neurolog Přemysl Jiruška; Křížení a míšení - pestrá minulost lidského rodu: antropolog a primatolog Václav Vančata; Objevy a události; Historie vědy: Rok 1453 (plná verze pořadu)

Planetárium - Neandrtálci a malby v jeskyních: antropolog a primatolog Václav Vančata; Tajemná zatmění: fotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek; Objevy a události; Procházka prosincovou oblohou (plná verze pořadu)

Neandrtálci a malby v jeskyních: antropolog a primatolog Václav Vančata; Tajemná zatmění: fotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek; Objevy a události; Procházka prosincovou oblohou (plná verze pořadu)

Safari - Pro záchranu severních bílých nosorožců jsou dostatečné genetické zdroje, potvrdila nová studie

Nosorožec tuponosý severní (jinak též bílý severní nebo nosorožec Cottonův) je s dvěma posledními samicemi na pokraji vyhynutí a jeho jediná naděje na přežití spočívá v umělých technikách reprodukce. Nová genetická studie zveřejněná dnes ukazuje, že genetické zdroje, které jsou pro záchranu severních bílých nosorožců k dispozici, by měly zajistit dostatečnou genetickou variabilitu pro případné obnovení jejich populace.

Dnešní Plus - Největší kůrovcová kalamita v historii? Vždycky jsme to zvládli, zvládneme to i teď, říká Draštík

Vlak plně naložený dřevem, dlouhý 5 tisíc kilometrů. I tak si jde představit objem 15 milionů krychlových metrů dřeva. Právě tolik ho v našich lesích letos napadne kůrovec. Informace zazněla na Sněmu lesníků v Hradci Králové. Petr Zahradník, náměstek ředitele Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, k ní dodal, že je současná kůrovcová kalamita největší v historii českých zemí.

Zprávy - Chráněná krajinná oblast Český les na Domažlicku má dvě nová bezzásahová území

Oblasti, kde do vývoje přírody nebude zasahovat člověk, se nacházejí v přírodní rezervaci Starý Hirštejn a Pleš. Dohodu podepsali zástupci Lesů České republiky a státní Agentury ochrany přírody a krajiny.

Safari - Surikatí dvojčata opustila podzemní nory a v Safari Parku Dvůr Králové vylezla poprvé ven

Skupina surikat ve dvorském safari parku se rozrostla o dvě nová mláďata, která teprve před několika dny poprvé opustila podzemní nory. Otcem se stal samec Garet dovezený ze Stuttgartu na jaře tohoto roku. Ve dvorském safari parku jsou tato dvojčata jeho prvními mláďaty.

Safari - Koráby pouště Šarlota a Omar si užívají v Safari Parku Dvůr Králové pohodlný život

Dnes vám představíme Šarlotu a Omara. Kdyby žili v některé z arabských zemí, určitě by se proslavili jako závodní velbloudi. V Africe by byli nejspíš součástí karavan a nosili by těžké náklady nebo třeba turisty. Mimochodem, velbloud dokáže se 150 kilogramovou zátěží denně ujít i 40 kilometrů.

Experiment - Klimatické změny mění přírodní biorytmy. Ohrožují i stěhovavé ptáky

Střídavě teplo a zima. Rozkolísané teploty na podzim matou stěhovavé ptáky, kteří ještě neodletěli do svých zimovišť. Změna klimatu jim podle několika nezávislých vědeckých studií narušuje biorytmus. Některé ptačí druhy prodlužují trasy svých letů, jiné už tolik necestují anebo se do hnízdišť vracejí dříve. A jsou dokonce i ptáci, kteří už kvůli oteplování nelétají na jih, ale na západ.

Zprávy - Horští záchranáři v Jeseníkách se chystají na zimu. S prvním sněhem začnou kontrolovat lavinové svahy

Horští záchranáři v Jeseníkách se intenzivně připravují na zimu. Ještě v listopadu je čeká výcvik na ledovci v Alpách. První skupina na něj odjíždí už dnes. Do terénu vyrazí před začátkem sezóny i lavinoví preventisté.

Odpolední host - Jací u nás žijí motýli a jak vlastně vypadá jejich život

Česká krajina se za posledních sto let proměnila, což můžeme poznat i podle motýlů. O tématu hovoří entomolog Zdeněk Faltýnek Fric z Biologického centra Akademie věd.

Experiment - Starý mobil a umělá inteligence. Pomůže novátorská kombinace zpomalit kácení deštných pralesů?

Pro lidské ucho je hluk motorové pily mezi zvuky pralesa jen obtížně rozeznatelný. Zařízení od americké společnosti Rainforest Connection ho dokáže odhalit na vzdálenost několika set metrů. Využívá k tomu technologii, kterou zdarma poskytuje společnost Google.

Zprávy - Na Domažlicku sázejí silničáři nové stromy

V době vegetačního klidu se kácí staré a suché stromy podél silnic, které by mohly ohrozit dopravu. Místo nich se vysazují nové, aktuálně v Hanově parku v Domažlicích.

Zprávy - Vánoční kapři budou dražší. Sucho snížilo hmotnost i počet ryb v nádržích

Letošní sucho ovlivnilo i chov ryb. Rybáři už v létě předpovídali, že ztráty budou počítat v miliónech korun. A podzimní výlovy jejich tušení potvrdily. Proto se rozhodli ryby směřující na vánoční stoly zdražit. 

Příběhy z Vysočiny - Veverka Šmudla spí v záchranné stanici v dětské čepici. Na jaře se vrátí do volné přírody

Záchranná stanice v Pavlově se stará nejen o zraněné dravé ptáky, ale i o zvířata, která kolem nás běžně běhají.

nejnovější 308 309 310 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek