Články

Hoodia gordonii - přírodní prostředek na snižování váhy

Na celém světě rychle narůstá počet obézních lidí, situace už bývá označována jako epidemie. Těžká obezita s sebou přináší řadu zdravotních rizik (cukrovka, vysoký krevní tlak, artróza, kardiovaskulární onemocnění), proto se k léčbě používají mimo jiné anorektika, tedy látky snižující chuť k jídlu. Ta však mají řadu nežádoucích účinků, proto je snaha vyvinout léčiva nová, bezpečnější. Jako perspektivní se jeví jihoafrická sukulentní rostlina Hoodia gordonii .

Jedovaté rostliny a jejich využití v medicíně

Rostliny patří mezi organismy, které se na rozdíl od většiny živočichů nemohou proti predátorům aktivně bránit útěkem, nemají ani imunitní systém k obraně proti mikroorganismům. Vyvinuly si tedy jiné způsoby ochrany. Jednou z možností je tzv. chemická obrana - rostliny obsahují látky, které způsobují jejich nepoživatelnost. Je však nutno dodat, že řada živočichů si vyvinula mechanismy, které jim umožňují tuto ochranu překonat.

Rýmovník, pěkná nenáročná pokojovka: Léčí nejen rýmu, osvěží vzduch

voní po meduňce, mátě a také kafru. Obsahují silné esenciální silice, které uvolňují ucpaný nos. Můžeme z nich připravit léčivý čaj, provonět jimi prádlo, odehnat potravinové moly.

Zahradničení v prvním prosincovém týdnu

sněhový poprašek, ne všechny rostliny se však ukládají k zimnímu spánku. Zvláště stálezelené je třeba zalít, po suchém létě a podzimu žízní. Je čas utrhnout Barborku a stále plnit krmítka.

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový ( Hippophae rhamnoides L.) je dvoudomý trnitý 3-4 m vysoký keř nebo menší strom z čeledi hlošinovitých (Elaeagnaceae). Rostliny mají letorosty pokryté šupinovitými a hvězdovitými trichomy, na konci jsou často trnité. Listy jsou opadavé, čárkovité až kopinaté, taktéž pokryté trichomy. Květy jsou nenápadné, hnědavě zelené, samčí v kláscích na konci letorostů, samičí ve svazečcích v paždí letorostů. Plodem je elipsoidní až kulovitá peckovice žluté až oranžové barvy.

Magazín Leonardo - Na tak velké množství peněz jsme nebyli připravení, říká filantropka

Hana Dvořáková spolupracovala na vývoji antivirových látek s profesorem Antonínem Holým. Díky tomu dostává finanční příspěvky od společností, které na základě jejich patentu vyrábějí léky. A tyto peníze se spolu s manželem rozhodli vrátit do výzkumu.

Magazín Leonardo - Akce T4 byla příprava na holocaust, říká historik Fedorovič

Třetí říše se chtěla vypořádat nejen s židy, ale i s duševně nemocnými. Neměli právo mít děti, a nakonec ani žít...  

Magazín Leonardo - Mozek se umí chovat jako GPS, říká neurolog

Mozek je vlastně taková GPS lidského těla. Ačkoli schopnost prostorové orientace najdeme i u velmi jednoduchých organismů, v průběhu evoluce se celý systém stal daleko složitějším.

Magazín Leonardo - Koza je pro místní chudé jako účet v bance, říká šéflékař mise v Malawi

Co mise International Humanity lékařům přináší? Jak zdravotníky ze vzdálené Evropy vnímají místní a mají k nim blíž než k tradičním šamanům? Do Afriky se pro odpovědi vypravila redaktorka Andrea Skalická.

Magazín Leonardo - Postavy, které umějí procházet zdí, asi ovládají kvantové tunelování, říká autor Fyziky superhrdinů

Když začal James Kakalios pracovat na své knize Fyzika superhrdinů, pochyboval prý, že se mu povede najít komiksový příběh ke každému fyzikálnímu zákonu. Nakonec se mu to ale podařilo, a tak na příkladu superhrdinů vysvětluje Newtonův gravitační zákon i kvantovou mechaniku.

Magazín Leonardo - Právnická sbírka císaře Justiniána se dočká moderního vydání. Na popud studentky práv

Tým z olomoucké právnické fakulty zprostředkoval první moderní vydání klasického římského právnického díla – Digesta seu Pandectae. Poslední edice u nás vyšla v roce 1756.

Magazín Leonardo - Brněnští vědci umí měřit krátkodobý stres. Stanovili také jeho jednotku: 1 selye

Před dvěma lety publikoval vědecký tým Julie Bienertové Vašků z Lékařské fakulty a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně matematický postup pro výpočet stresovanosti člověka. Letos se vědcům podařilo tento koncept ověřit v praxi, kdy měřili stres u dobrovolníků za pomocí testů poskytnutých společnosti NASA. 

Magazín Leonardo - Bohaté státy by měly platit klinické testy neziskových léků. Vydělají na tom všichni, tvrdí vědec

Jak financovat výzkum, který se farmaceutickým firmám nevyplatí? Nastal v naší společnosti čas na vývoj a rozšíření neziskových léků? Hostem Magazínu Leonardo byl biochemik a filozof Boris Cvek z Univerzity Palackého v Olomouci. 

Magazín Leonardo - Čeká nás výjimečných 106 minut zatmění Měsíce. Stačí dobrý výhled a výdrž, radí astronom

Zatmění Měsíce, které nás letos čeká, bude výjimečné: náš přirozený satelit při něm projde přímo středem zemského stínu. O dění na letní obloze hovořil v Magazínu Leonardo ředitel Hvězdárny Brno Jiří Dušek.

Magazín Leonardo - Nová publikace představuje české výtvarné umění od Velké Moravy po současnost

Velmi rozsáhlá kniha Dějiny umění v českých zemích 800 -2000 zachycuje vývoj a proměny umělecké tvorby u nás od Velké Moravy až po současnost. Zabývá se malířstvím, sochařstvím, architekturou, knižní malbou, uměleckým řemeslem, ale nejen jimi. Celkem 800 vybraných děl zasazuje také do historických souvislostí jejich vzniku.

Magazín Leonardo - Vysychavé řeky produkují při zaplavení nečekaně velké množství oxidu uhličitého, zjistili vědci

Vysychavých toků, tedy řek s prázdnými koryty, na světě přibývá. Vědci měřeními zjistili, že tyto typy řek zásadně přispívají k uvolňování oxidu uhličitého do ovzduší. Tak se může skokově změnit jeho koncentrace a významně přispět ke změně klimatu.

Magazín Leonardo - Vokno, vopice, vosel. Odkud se vzalo v češtině takzvané protetické „v“?

Hostem Magazínu Leonardo byl autor studie na toto téma Jan Chromý, ředitel Ústavu českého jazyka a teorie komunikace na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Magazín Leonardo - Budeme hospodářská zvířata léčit bylinkami? Výsledky jsou zatím rozporuplné, tvrdí expert

Jak velký problém představují paraziti u domácích a volně žijících přežvýkavců? Je možné nahradit dnes používaná léčiva bylinami, která by zvířata spásala?

Magazín Leonardo - Kdyby Verne věděl, že ho považujeme za otce sci-fi, velmi by protestoval, tvrdí znalec

Jules Verne je dnes považován za otce sci-fi literatury díky svým více než sedmi desítkám románů. Svým čtenářům nabídl pohled daleko do budoucna, do éry elektřiny, počítačů i misí do vesmíru. Uznání ale ve své době došel jen u svých čtenářů, ne v uměleckých kruzích nebo mezi akademiky.

Magazín Leonardo - Chemie je věda hravá a zábavná, učí žáky už 20 let program Kids’ Lab

Fyzika a chemie obvykle nepatří k nejoblíbenějším školním předmětům. Právě žáky 1. stupně základních škol má k chemii nalákat program Kids’ Lab, který ve spolupráci s Národním technickým muzeem zřídila společnost BASF, jedna z největších agrochemických firem na světě.

nejnovější 311 312 313 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek