Články

Zprávy - Nařezat 1000 vánočních stromků obnáší projít zhruba 15 hektarů borových mlazin

První vánoční stromky už vyřezávají v mlazinách pracovníci Městských lesů okolo Hradce Králové. Tím začíná příprava na jejich prodej. Větší část z letošní nabídky zhruba tří tisíc stromků bude z plantáží. Pro první borovičky se ale s lesníky vypravila reportérka Lucie Peterková do lesů u Krňovic.

Největší masožravou láčkovku na světě můžete vidět v liberecké botanické

Botanická zahrada v Liberci získala nové vzácné masožravé rostliny. Vystavuje je ve speciální, na míru vyrobené vitríně – takzvaném klimatronu.

Natura - O rezervaci Rejvíz: Proč správa CHKO povolila kácení a pesticid?

Hosty Natury jsou Ondřej Bačík z organizace Společnost přátel Jeseníků, Jindřich Chlapek ze správy CHKO Jeseníky a Jan Piňos z Hnutí Duha. Pořad připravil Dalibor Zíta.

Zprávy - V zámeckém parku ve Smiřicích najdete živou dendrologickou sbírku unikátních stromů

Parky mají své kouzlo v každém ročním období, ovšem jen na podzim v nich můžete brouzdat zlatým spadaným listím a užívat si toho zvláštního mlhavého ticha, v němž se vše živé ukládá k zimnímu spánku. Zámecký park ve Smiřicích navíc vyniká množstvím vzácných dřevin.

Zprávy - VaK Náchod chce omezit lezení po skalách nedaleko Machova. Hrozí prý znečištění pitné vody

Mezi VaK Náchod a ochranáři ze Správy CHKO Broumovsko se rozhořel neobvyklý spor. Týká se boulderingu, tedy lezení bez lana na kamenech nebo malých skalách, nedaleko městysu Machov. Se souhlasem ochranářů tam míří lezci z Česka i sousedního Polska. Podle vodohospodářů ale mnozí z lezců nerespektují vyznačená pásma ochrany vodního zdroje a mohou tak znečistit pitnou vodu pro tisíce lidí.

Zprávy - Pokud si chcete o Vánocích nazdobit tzv. eko stromek, máte možnost ho získat ve Vrchlabí

Strážci Krkonošského národního parku začali vyřezávat vánoční eko stromky. Jde pouze o smrčky různých velikostí. Zájemci si je budou mít možnost zakoupit 5 dní před Štědrým dnem před Správou KRNAP ve Vrchlabí. Z výtěžku za prodané vánoční stromky se nakoupí nové, které strážci na jaře vysadí. 

Větrník - Host ve studiu - Rozhovor s prof. Miroslavem Trnkou

Stejné klima jako v Chorvatsku, jen bez moře a pinií. To můžeme čekat v nadcházejících desetiletích v Česku, říká v nadsázce klimatolog profesor Miroslav Trnka.

Interview Plus - Indonéské Borneo přišlo o celou čtvrtinu deštných pralesů za jediný rok. Kvůli palmovému oleji, říká ekolog

Obliba palmového tuku v potravinářství a chemickém průmyslu si vybírá vysokou daň. Kácí se obrovská území deštných pralesů, se kterými mizí nejen „plíce Země“, ale i další fauna a flóra. Původně primatolog, etolog a ekolog a dnes výzkumný pracovník České zemědělské univerzity v Praze a ZOO Ústí nad Labem Stanislav Lhota se snaží deštné pralesy Indonésie zachraňovat.

Křížem krajem - Bývalý vojenský areál Koryta u Bartošovic se mění ve velký ovocný sad

Ekologové tam o víkendu s pomocí asi tuctu dobrovolníků vysadili 140 ovocných stromů převážně místních odrůd. Rostou mezi opuštěnými armádními stavbami včetně obřích podzemních nádrží.

Neohrožená koza žije vedle vlčí smečky v národním parku České Švýcarsko

Pracovníci národního parku České Švýcarsko se letos zaměřili na monitoring vlků. Při kontrole fotopastí na ně čekalo jedno překvapení – dozvěděli se o dalším neobvyklém obyvateli národního parku.

Safari - Do surikatí rodiny přibyla v Safari Parku Dvůr Králové dvojčata. A mají se čile k světu

Není to zcela obvyklé, aby se mláďata narodila na podzim, ale ta královédvorská to zvládla dobře, jsou zdravá a čiperná. Ač se to nezdá, drobná surikata je šelma. Rozhodně ale nevzbuzuje ostych a patří zejména u dětí k nejoblíbenějším zvířatům. Dokud nenastanou velké mrazy, můžete surikaty i teď vidět ve venkovním výběhu. 

Natura - Za losem evropským na Šumavu

Je to největší zástupce jelenovitých na světě a váží až půl tuny. Zároveň je to ale tvor velmi plachý, tichý a samotářský. Přesto člověku vadil a už ve středověku ho lidé v našich končinách vyhubili. Teď se losi pomalu do přírody vracejí. Moderuje Markéta Ševčíková.

Dobré dopoledne - PORADNA: Jak správně krmit volně žijící ptáky

Máte u svého domu krmítko a nebo věšíte třeba na balkon tukové koule pro ptáky? Téma jsme probrali s ornitoložkou Bárou Kolmanovou.

Zprávy - V rybníku u obce Branka na Tachovsku objevili ochranáři vzácnou parožnatku

Ochranáři na Tachovsku se radují a hlásí významný objev. Během pochůzek našli v chráněné krajinné oblasti Český les vzácnou zelenou řasu parožnatku.

Experiment - Vědci v Dánsku zkoumají chování pavouků, kteří za sebe položí i život

Na světě žije přes 45 tisíc druhů pavouků, v drtivé většině to jsou samotáři. Jen asi dvě desítky druhů se naučily spolu vycházet. To přináší spoustu otázek. Odpovědi na ně hledají vědci po celém světě, včetně těch na univerzitě v dánském Aarhusu, kam se vypravil reportér Matěj Skalický.

Zprávy - Do zlepšení kvality vody v nádrži Hracholusky se plánuje víc než miliardová investice

Hracholuská přehrada patří mezi oblíbená místa pro letní relaxaci. Jenže sinice a zelená voda tuhle krásu trošku kazí. Už v dohledné době by se kvalita vody mohla zlepšit.

Nejstarší botanický skvost z Liberce – přes 300 let stará bonsaj – potřebuje „natáčky“

Nejstarší botanická zahrada v Česku – ta v Liberci – má i svou nejstarší rostlinu. 340 let stará bonsaj příbuzná citronovníků z rodu Murraya pochází z Číny. Metr a půl vysoký keř ale návštěvníci přes zimu neuvidí. Prochází totiž pravidelnou zkrášlovací kúrou v zázemí zahrady.

Chutnou, léčivou houbu shiitake vypěstujete v pokoji i na zahradě

výtečnou chuť, příjemnou vůni, působí blahodárně na naše zdraví. V orientu je tato houba pro své příznivé účinky na obranyschopnost a vitalitu organismu využívána i pěstována již tisíce let.

Pařeniště pro každou zahradu: Jak ho postavit a co nejlépe využít?

na zahradě dost místa pro skleník, můžeme si místo něj postavit alespoň pařeniště, které ho částečně nahradí. Naše pěstitelské možnosti se díky němu podstatně rozšíří.

Kanna - antidepresivum přírodního původu

Sceletium tortuosum neboli kanna je vytrvalá sukulentní bylina z čeledi kosmatcovitých ( Aizoaceae ). Rostlinu pod jménem Mesembryanthemum tortuosum popsal již Carl Linné; do samostatného rodu ji pak přeřadil N. E. Brown v roce 1926. Rostliny mají krátké lodyhy a dužnaté listy, na vrcholech lodyh kvetou světle žlutými až žlutooranžovými květy. Plodem je tobolka obsahující červenohnědě zbarvená semena ledvinitého tvaru.

nejnovější 310 311 312 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek