Články

Stromy se probouzejí

Ptáci zpívají a větévky pod jejich nožkami ožívají. Co přiměje pupeny, aby se opět rozvily? Jak pulsuje život uvnitř stromu? A jaké tajemství a poklady skrývají lesy?

„Skleník vybírejte podle solidnosti dodavatele,“ radí firma Limes

Většina zahrádkářů dnes už dobře ví, že skleník musí být odolný, trvanlivý a mít řadu parametrů, které dokáže zajistit jen profesionální výroba. Podle čeho se dá poznat kvalitní výrobek s dlouhou životností?

Chřestový salát: pěstování pro lahodné lodyhy i svěží listy

Tento nevšední salát pěstujeme především pro křupavou zdužnatělou lodyhu. Ale i jeho listy využijeme podobně, jako u běžného salátu. Chřestový salát je tedy „dva v jednom“.

Meteor (15.03.2014 08:05)

Hmyzí rodiny a státy 1/9. Velké sčítání čápů. Výpočet počátku jara. Když kouzlí statická elektřina. Historie robotů v armádě.

Prodejce značky Lanit Plast radí, jak připravit skleník na novou sezonu

Z prvních jarních paprsků se raduje každý zahradník a zahrádkář: Konečně přichází nová pěstitelská sezona! Kdo má skleník, má i náskok. Ale je třeba ho řádně uklidit a připravit. Jak na to?

Jaký salát zasít: hlávkový, ledový, římský, listový…

Salát je ideální pro domácí pěstování. Klíčí i roste rychle, čerstvě sklizený je nejlepší a nejzdravější. Můžete vybírat z řady typů a odrůd a pěstovat saláty od jara do podzimu.

Jak pěstovat a připravovat pastinák: Od výsevu po sklizeň a využití v kuchyni

Pastinák je kořenová zelenina našich babiček, která se opět těší oblibě. Pěstování není obtížné, vydrží čerstvý po celou zimu. Lze jej vařit i péct, je vynikající zeleninovou přílohou.

Meteor (08.03.2014 08:05)

Český výzkum nalezišť Etrusků. Pátrání po losovi. Proč se lidé dívají na hvězdy (5/5)? Jak rychle vylít vodu z lahve? Dotazy posluchačů z genetiky.

Nenáročné jarní cibuloviny: ocúnovec, talovín, šafrán a minitulipány

Na rozdíl od okázalých vyšlechtěných krásek je jejich půvab skromný, a přesto je každým rokem netrpělivě vyhlížíme. První jarní drobné cibuloviny vynikají křehkým půvabem, ale také spolehlivostí a nenáročností.

Čerstvý salát je nejlepší zdroj blahodárné kyseliny listové

Kyselina listová je pro zdraví velmi důležitá a má v těle více funkcí, než bychom možná čekali. Abychom jí měli dostatek, stačí si dát každý den čerstvý salát nebo jinou listovou zeleninu.

Postřikovač ruční, na záda, nebo motorový? Který koupit a za kolik?

Na ošetření menší plochy si vystačíme s mechanickým postřikovačem s ruční pumpičkou a popruhem přes rameno. Mnohem dražší motorové postřikovače šetří čas při ochraně velkých sadů a polí.

Pěstování lobelky ze semínka

Půvabné lobelky si rok od roku získávají větší oblibu vzhledem ke své trvanlivosti, kvetení až do zámrazu i stále bohatšímu výběru nových barev a typů. Ideální jsou do nádob.

Meteor (01.03.2014 08:05)

Příběh zlatých Nobelových medailí. Světa hudby inspirující se vědou. Zajímavý pokus s obyčejnou rýží. Proč se lidé dívají na hvězdy (4/5)? Výherce únorové soutěže ve studiu.

Čím oživit trávník, který vertikutátor použít k provzdušnění

Provzdušnění neboli vertikutace je pro trávník to nejlepší, co mu na jaře můžeme dopřát. Je proto dobré se seznámit s tím, jak vertikutátory fungují a podle čeho bychom je měli vybírat.

Chomáčky slin na stéblech aneb tajemství pěnodějky

„V loňském roce jsem na zahradě objevila „chomáčky slin“ na trávě. Poradíte mi s původem tohoto jevu?“ Ptá se Alena Kristelková z Batelova

Kdo svinuje listy růží do rourek? Savý škůdce pilatěnka drobná

„Letos byly naše růže napadeny patrně mšicemi. Posílám na ukázku fotografie a prosím o radu, kdy a jak proti těmto nepřátelům zasáhnout“ žádá o radu Zuzana Barabášová Rosic u Brna

Klerodendron čili blahokeř, kvetoucí pokojová liána z Afriky

Jste milovníky exotických květin a chcete si byt zkrášlit zajímavou rostlinou? Zkuste pěstovat klerodendron – tropickou liánu s neobvyklými bíločervenými květy.

Tajemství kokosového ořechu

Kokosové ořechy nejsou žádné ořechy, ale pecky z velikých peckovic – plodů kokosové palmy. Tím však jejich biologické zajímavosti teprve začínají.

Meteor (22.02.2014 08:05)

Jak supernovy zaskočily astronomy. Přeškolit buňky na jinou činnost je hračka. Proč se lidé dívají na hvězdy (3/5)? Zhasnutí svíčky neviditelnou látkou. Nálet na Prahu v únoru 1945 a počasí.

Klenodendron čili blahokeř, kvetoucí pokojová liána z Afriky

Jste milovníky exotických květin a chcete si byt zkrášlit zajímavou rostlinou? Zkuste pěstovat klerodendron – tropickou liánu s neobvyklými bíločervenými květy.

nejnovější 454 455 456 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek