Články

Alokázie, pokojové rostliny s velkými dekorativními listy

Alokázie se pyšní listy, jež jsou považovány za vůbec nejozdobnější ze všech pokojových rostlin. Moderní kultivary jsou odolnější než původní rostliny, a tak lze dnes kolokázie pěstovat i v běžném bytě. Krásně vyplní a oživí polostinná místa.

Natura (05.01.2012 10:00)

Zimní přikrmování ptáků (Zdeněk Vermouzek). Dělení buněk a jeho kontrolní mechanismy (Petr Šolc). Biotechnologie a budoucnost využití hub (Milan Gryndler). Svět bez komárů (Jaroslav Petr).

Mrazuvzdorné sukulenty – prodej

Pro pěstitele a milovníky  sukulentů vhodných pro celoroční pěstování venku, připravujeme pro letoší rok nový internetový obchod. Nabídka sukulentů je rozšířena o několik novinek na českém trhu z okruhu rozchodníků, netřesky jsou v celkovém počtu 80 kultivarů, skalničky můžete vybírat z cca 70 druhů. Obchod se připravuje na novou sezonu 2012.  Přikládám odkaz, kde si

Natura (29.12.2011 10:00)

Vánoční „barborky“ a spánek stromů (Helena Štorchová). Biologické objevy roku 2011 (Jaroslav Petr). Ornitologové s dobrovolníky počítají (Zdeněk Vermouzek, Petr Voříšek).

Přejeme Vám krásné a pohodové Vánoční svátkyhodně dárečků pod stromečkemv novém roce 2012 hodně životních úspěchůa co nejvíce spokojených kytiček. Děkujeme za Vaši stálou přízeň, Dáša & Mirek

Natura (22.12.2011 09:00)

Archa Noemova pohledem geologa (Václav Cílek)

Pěstujeme vánoční květiny: azalka, brambořík, hvězdník, vánoční kaktus

Květiny, které kvést během adventu, jsou tou nekrásnější vánočních ozdobou. Jak se o ně starat, aby vydržely po mnoho let, a jaké zahradnické triky je přimějí ke květu?

Sedum rupestre ‘Lemon Coral’

Sedum rupestre ‘Lemon Coral’ je žhavá novinka mezi zahradními zimvzodrnými sukulenty. Jedná se skutečně nepřehlédnutelný kultivar. Výrazně sukulentní, poměrně robustní rostlina, má všechny své části zbarveny zářivě žlutou barvou. Toto výrazné zbarvení je zachováno i během dnů, kdy není dostatek slunečního záření. Protože mi rostlina byla z USA doručena letos v létě, byla jsem

Květy bramboříků okouzlují tvarem i barvou

Bramboříky planě rostou v jihoevropské přírodě, lidé se je pokoušeli pěstovat odedávna. Dnes je vyšlechtěno mnoho odolných hybridů všech barev a velikostí, které každoročně kvetou uprostřed zimy. Jak se o ně starat?

Natura (15.12.2011)

Dárek pro kočku (Jana Lukešová). Stromořadí nejsou jen krásná (Jakub Esterka). Kdo všechno má kurděje (Jaroslav Petr).

Cesmína: dekorativní v zimním aranžmá i na zahradě

Cesmína je stálezelená či opadavá dřevina rostoucí v mírném i tropickém pásmu. Do našeho povědomí se zapsala zejména jako symbol Vánoc, má ale mnohem více tváří i využití. Z cesmíny paraguayské se například vyrábí proslulý povzbuzující nápoj maté.

Dračinec čili dracéna, krásná pokojovka mnoha tváří

Jsou elegantní, nenáročné a dlouhověké, hodí se do jakéhokoliv interiéru. Díky šlechtění existují desítky nízkých i vysokých kultivarů s různě barevnými a zdobenými listy. Pro štíhlé i zakrslé dracény se najde místo v každém bytě.

Jak pěstovat krásný a užitečný ořešák

Ořechy jsou nepostradatelné nejen na vánoce. Jejich výtečná chuť se uplatní ve sladkostech ale i slané kuchyni, jsou zásobárnou důležitých živin, posilují nervy. Ořešáky jsou krásné stromy, které je snadné pěstovat a neměly by chybět na žádné zahradě.

Phemeranthus sediformis (Poelln.) Kiger

Rostlina je u nás známá hlavně pod již neplatným jménem Talinum sediforme.  Nezkušený pěstitel by si mohl tento druh splést se severoamerikým rozchodníkem Sedum lanceolatum ssp. subalpinum. Rostliny si jsou při prvním pohledu zdánlivě podobné, ale jen do té doby, než se objeví první poupata a květy. Phemeranthus má velké bílé

Čím obdarovat kutila nebo zahrádkáře

Kdo zahrádkáří, chalupaří a stará se o údržbu i pěkný vzhled bytu či domu, používá k tomu různé nástroje a nářadí. Svátky představují výbornou příležitost k vylepšení nebo obnově kutilského a zahradního nádobíčka. Co a jak vybírat?

Natura (08.12.2011 09:00)

Důsledky okyselování oceánů (Ondřej Prášil). Právní ochrana zvířat (Hana Müllerová). Psychoaktivni lysohlávky (Jan Borovička). Jak zdolat řeku (Jaroslav Petr).

Ptačí budky pro sýkorky, rehky, rorýse...

Vyvěšování ptačích budek opeřencům velmi pomáhá. Starých stromů s vhodnými dutinami totiž stále ubývá. Pokud poskytnete rodince sýkorek útočiště na zahradě, zlikviduje ohromné množství hmyzu. Pěkné bydlení můžete připravit i rehkům, kosům a dokonce rorýsům. Pokud je vyvěsíte v zimě nebo brzy v předjaří, ptáci mají čas si příbytek vyhlédnout.

Sladké fíky: Pěstujte, mlsejte!

Fíky jsou výtečnou zdravou pochoutkou v sušeném, ale i čerstvém stavu. Zásobte se před Vánoci medově sladkými, sušenými plody! Nabízíme recept na výborný „fíkový salám“. A také návod, jak si v příštích letech vypěstovat fíky vlastní.

Natura (01.12.2011 )

Program Ostrava, ovzduší a stav populace (Bedřich Moldan). Strašáci v krajině zajímají terriculologii (Rudolf Šmíd). Fytopatogenní houby (Miroslav Kolařík). Co zmůžeme proti žabímu moru (Jaroslav Petr).

Senecio scaposus

Senecio scaposus je drobná rostlina, která ač malá svým vzrůstem, rozhodně se mezi jinými sukulenty neztratí. Je to díky jejímu u sukulentů ne příliš častému plstnatému povrchu, válcovitě protáhlých listů.  Rostlinu máme ve sbírce už několik let a během té doby se neobjevily nijak výrazné přírůstky. Spíše naopak, jedná se o pomalu rostoucí druh, který

nejnovější 485 486 487 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek