Články

Kopr na záhonku i v květináči, čerstvý a voňavý vždy po ruce

výtečným kořením i léčivou bylinkou. Sušený však ztrácí sílu: není nad čerstvé, šťavnaté lístky! Kopr by proto neměl chybět na žádné zahrádce. Tuto nenáročnou letničku můžete pěstovat dokonce i v nádobě na balkóně. Využijete její vonnou nať i semena.

Kvetoucí vřesovec i vřes si vás získá podmanivou krásu. Jak je pěstovat?

je lidé zaměňují. Každý však jindy a jinak kvete a potřebuje trochu jiné stanoviště. A ne všechny prodávané vřesovce jsou mrazuvzdorné…

Dobré ráno - Následujících 10 dnů by mohlo Vysočině pomoct s vodou, míní odborník

Vysočina má zažít období se srážkami a nižší teplotou. Podle Miroslava Trnky z portálu Intersucho to pomůže povrchovým zdrojům vody a rostlinám.

Zprávy - Ostravská zoo se opět otevírá veřejnosti. Zavřená byla víc než měsíc

Ostravská zoologická zahrada se od dnešního dne znovu otevírá veřejnosti. Provoz některých služeb v areálu však zůstane omezen. Informaci zoo zveřejnila na svých webových stránkách. Otevření zoo umožňuje zrychlený harmonogram uvolňování mimořádných opatření, který minulý čtvrtek schválila vláda. Zoologické zahrady mohly za stanovených podmínek otvírat už v pondělí.

Reportáže Radiožurnálu - Pokud nezaprší, ani sebelepší opatření v krajině nám nepomůže, varuje hydrometeorolog

Nejhorší sucho za posledních 500 let. Taková je podle vědců z projektu Intersucho aktuální situace v Česku. A podle průzkumu společnosti Median teď mají Češi největší obavy právě ze sucha, dokonce větší než z koronaviru. „Lidé nemají vodu ve studnách, na zahrádkách, pozorují, že půda je vyschlá a že plodinám, které pěstují, se nedaří tak, jak by si přáli,“ potvrzuje ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Marek Rieder.

Zprávy - V Adršpašsko-Teplických skalách se objevilo nelegální tábořiště. Ochranáři ho zlikvidovali

Pracovníci Správy CHKO Broumovsko odstranili nelegální tábořiště v Adršpašsko-Teplických skalách. Našli ho nedaleko Spáleného mlýna, na severovýchodním okraji národní přírodní rezervace.  

Begónie, netýkavky, kopřivěnky, nestařce: Stinná zákoutí s nimi rozkvetou

milovníka květin. Může zdobit i stinné zákoutí, které je v parném létě nejlepším místem k odpočinku. A kvetoucí záhony ozdobí místa pod stromy…

Planetárium - Botanické skvosty Českého středohoří a počátky našeho kalendáře

Poslechněte si:01:06 - Objevy a události04:46 - Botanické skvosty Českého středohoří24:50 - Napínavé bádání: Ostrov Mayda28:40 - Soutěž o Knihu měsíce29:53 - Historie kalendáře: Počátky našeho kalendáře

Vybrali jsme pro Vás - Doba koronavirová: K „běžným“ odpadkům v přírodě přibývají „nové druhy“

Odpadky po turistech bývaly v přírodě vždy. K těm známým, jako papírové kapesníčky či obaly od svačin, teď v Českém ráji přibývají třeba jednorázové roušky. Náš redaktor se o tom přesvědčil v Klokočských skalách.

Krajina jako balzám na nervy. Staňme se poutníky, procházka přírodou nás přiblíží kořenům a životu

Při cestách krajinou navazujeme určité pouto, proto jsme poutníky. Rytmem kroků a dechu jako bychom s ní vstupovali do vnitřního dialogu, jsme k ní poutáni, jsme její součástí. Prostupuje nás, i když si to můžeme uvědomit až když se zastavíme a usebereme.

Speciál - České zemědělství se po epidemii bude muset zásadně změnit, vyzývá biolog

Větší strach než z koronaviru mají Češi ze sucha a klimatických změn. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas.

On Air - Prsty v hlíně proti úzkostem hned z několika krizí. Virus vyhání lidi do lesů sázet stromy

V lesích je teď živo. Probíhají tu klasické jarní práce, jako je těžba dřeva, sázení stromků a sbíjení oplocenek, lesy se teď staly i vyhledávaným místem úniku. Spolu s omezením pohybu jde o jedno z mála míst, kde se výletník tak snadno nepotká s druhým člověkem a může se pořádně nadechnout. Odjezd gastarbeiterů ze země také změnil skladbu lidí, kteří v lesích pracují. Nekvalifikovanou práci teď zastávají ti, kteří nemůžou vykonávat svá obvyklá povolání.

Zprávy - V Českém lese zachraňují dobrovolníci ropuchy, skokany a čolky

Dobrovolníci z Chráněné krajinné oblasti Český les a Českého svazu ochránců přírody z Bernartic pomáhají zachraňovat obojživelníky, kteří se snaží přes rušnou silnici dostat k Václavskému rybníku. Vodu potřebují k rozmnožování, ale velká část živočichů se k ní nedostane, protože zahyne pod koly jedoucích aut.

Netřesk na nožkách: Jak pěstovat Aeonium neboli růžicovku?

podobná netřesku, ale později vyrostla do výšky. Ráda bych věděla, o jakou rostlinu jde a jak ji rozmnožit, ptá se čtenářka Anna Chourová z Ročova

Rendez-vous - Tip na výlet, při kterém najdete Čertovy skály, rozkvetlé louky a pokocháte se pohledem do krajiny

Trasa se, až na výjimky, vyhýbá osídleným lokalitám, je vhodná pro vycházky určené ke zvyšování fyzické kondice.

Safari - Z pětice nosorožců přemístěných z Evropy do národního parku Akagera ve Rwandě bohužel jeden uhynul

Safari Park Dvůr Králové se připojil k žádosti adresované české vládě, aby mohl otevřít venkovní výběhy pro veřejnost ještě před 25. květnem 2020.

Laboratoř - Létat, či nelétat? Studie z Massachusetts řeší dilema spojené s emisemi

REPRÍZA | Vzestup letecké dopravy má podle badatelů z prestižního amerického institutu MIT dvakrát horší dopady na kvalitu ovzduší než na klima. Autoři studie ale zároveň upozorňují, že když zasahujeme proti jednomu typu emisí z letecké dopravy, rostou emise jiné.

Vybrali jsme pro Vás - „Nezachraňujte“ mláďata, která v přírodě najdete samotná. Uškodíte jim, říkají odborníci

V liberecké záchranné stanici pro volně žijící zvířata Archa chovatelé v těchto dnech pečují o čtyři malé zajíce. Mají s nimi spoustu práce a není vůbec jisté, jestli mláďata přežijí. Ta přitom mohla vyrůstat se svými matkami v přírodě. Lidé, kteří je našli a do záchranné stanice přinesli, si mysleli, že je zachraňují. Ve skutečnosti jim uškodili.

Natura - Pandemie koronaviru komplikuje život i zoologickým zahradám a zvířecím záchranářům

Provozovatelé českých zoologických zahrad kvůli výpadku vstupného počítají milionové ztráty a v ohrožení jsou i jejich unikátní projekty v zahraničí. Zoo ve Dvoře Králové se dokonce obává, že pandemie zhatí snahu o záchranu nosorožců bílých severních před vyhynutím. Moderuje Ondřej Novák.

Meteor o černém Slunci, nezničitelném živočichu, papoušcích a prokrastinaci

Poslechněte si:01:30 Můžeme vidět černé Slunce?10:16 Objev struktury DNA14:59 Nezničitelný živočich24:41 Umějí papoušci spočítat pravděpodobnost?31:21 Jak vidí hlubokomořské ryby41:41 Proč odkládáme úkoly?

nejnovější 218 219 220 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek