Články

Jak připravit na zimu stromky a keře?

mohou činit radost po dlouhá léta, je dobré připravit na zimu. Některé potřebují ochranu před mrazem, jiné spíš zálivku.

Příběhy z Vysočiny - Vydlabaná dýně poslouží jako váza pro květiny

Velké oranžové dýně jsou symbolem podzimu. Ve spojení s americkým svátkem Halloween se do vydlabaných dýní vyřezávají obličeje a strašidelné obrázky.

Dnešní Plus - Greta a její kolegové jsou výzvou pro nás dospělé, soudí spisovatel a zastánce ochrany klimatu McKibben

Na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava vystoupil americký spisovatel Bill McKibben. Patří mezi přední světové zastánce ochrany životního prostředí. Už koncem 80. let v knize s názvem Konec přírody varoval před klimatickou změnou a posledních deset let na ni poukazuje prostřednictvím celosvětového hnutí 350.org.

Zprávy - Šumavští vlci odehnali jelení zvěř a stále jdou po ovcích

Už víc než rok je na Šumavě rozšířené tzv. území bez lovu. Je to zhruba 7 000 hektarů poblíž hranice s bavorským lesem, kde se nesmí střílet jelení zvěř. Správa národního parku tak chtěla poskytnout vlčí smečce území, ve kterém bude mít maximální klid a taky dostatek potravy v přirozeném prostředí. Vlci tak měli pomoci regulovat stav jelení zvěře.

Planetárium - Smrtící invaze račích vetřelců a nejistá budoucnost zebry bezhřívé

Poslechněte si:01:07 - Objevy a události04:34 - Raci v naší přírodě: Vetřelci útočí22:36 - Kratochvilná vyprávění/ Slaný: Kameny z archeologického Eldoráda26:34 - Soutěž o Knihu měsíce27:49 - Zebry bezhřívé a jejich nejistá budoucnost

Zprávy - U rozhledny na Špičáku začnou sloužit unikátní ekologické toalety se žížalami

Areál na šumavském vrcholu Špičák připravuje zásadní novinku. K rozhledně správci instalovali veřejné toalety. Usilovali o ně několik let, ale naráželi na povolení kvůli ochraně přírody.

Informace z Libereckého kraje - Zoborožci temní a rajka královská. Ohrožení krasavci z Asie jsou k vidění v Liberci

Liberecká zoo chová nově rajku královskou a zoborožce temné. Oba druhy ve volné přírodě žijí na jediné lokalitě na světě - na ostrově Nová Guinea a v jeho okolí.

Jak ošetřit zeleninové záhony po sklizni?

vystavit zimnímu mrazu. Nebo je naopak přikrýt peřinkou chránící půdní život. Možností je více a každá má své výhody.

Jak roste kakao?

Proč se tedy neseznámit se s původem této laskominy, která může být bez smísení s přemírnou cukru i zdravá a blahodárná?

Natura - Odpadový Oskar

To je celorepubliková soutěž, kterou vyhlašuje už pátým rokem spolek Arnika a snaží se tak upozornit na potřebu recyklace a snižování kil směsného odpadu. Do jedné z úspěšných obcí se vypravila Markéta Ševčíková.

Meteor - Meteor o zimním spánku, kulovém blesku a největším dinosaurovi

Poslechněte si:01:23 Proč se zimní spáči nebudí žízní?13:53 Chemické hodiny pro archeology22:13 Ničivá vichřice na Šumavě26:00 Dá se předpovědět kulový blesk?35:37 Našli jsme největšího dinosaura všech dob?41:00 Kolik hvězd se schová za úplněk?

Dataři - Bioakustik Belfín: ptáci mají dialekty, asi jako Pražáci nebo Ostraváci

K čemu je výzkum zvířecích hlasů? Kdy váš mobil pozná, který pták zpívá za oknem? A jak nahrávat zvuky z dronu?  Odpovídá Ondřej Belfín, který studuje biologii na Univerzitě Karlově.https://www.xeno-canto.org/https://birdnet.cornell.edu/https://cz.linkedin.com/in/ondrej-belfin

Káva o čtvrté - Zazimování zahrady

Co udělat s květinami, aby nám na jaře hezky obrazily a kvetly? Jakou péči právě teď věnovat trávníkům? Jak na mrazivé počasí připravit stromy? A jak správně zazimovat skleník? Odpovídali odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Zprávy - Špičák bude mít unikátní toalety

Areál na Špičáku připravuje zásadní novinku. K rozhledně na vrcholu instaloval veřejné toalety. Správci areálu o ně usilují už několik let, záměr ale narážel na povolení kvůli ochraně přírody.

Zprávy - V Krkonoších ochránci přírody opravují trdliště pro obojživelníky. Jak takové místo vypadá?

Ochránci přírody v Krkonoších opravují současná trdliště a ve vytipovaných lokalitách vytváří nová. Jde o místa, kam se na jaře stahují obojživelníci a rozmnožují se v nich. Kvůli dlouhodobému nedostatku vody je teď potřeba trdliště prohloubit nebo vytvořit v místech, kde nehrozí jejich vysychání.

Den na Moravě - Host Dne na Moravě: biolog Jan Dungel

Unikátní ekosystém amazonského pralesa mizí. Co je toho příčinou? Hrozí světu ekologická katastrofa?

Zprávy - Včelaři stočili o polovinu medu méně než loni. Zákazníci tak zaplatí víc

Letošní rok byl pro včelaře podprůměrný. Na jihu Čech stočili kvůli nepříznivému počasí jen polovinu medu z běžné produkce. Vzhledem k menší celorepublikové produkci medu tato pochutina podraží.

Zprávy - Červené kůrovcové zóny přibývají i v Plzeňském kraji

Zelená a červená. Na tyhle dvě zóny rozdělilo ministerstvo životního prostředí české lesy. Červená označuje oblasti s mimořádnou kůrovcovou kalamitou. Vlastníci těchto lesů se mají soustředit především na aktivní vyhledávání ohnisek lýkožrouta smrkového, včas je vytěžit a účinně asanovat. Lhůta pro zalesnění se prodlužuje na pět let. To umožní vlastníkům lesa soustředit se výhradně na zpracování kůrovcového dříví a zabránit tak dalšímu šíření škůdce

Jak zkvalitnit těžkou, jílovitou půdu?

nízká, ani vysoká. Těžká jílovitá půda kořeny dusí a rozhodně nám nepomůže ani v obdobích sucha. Pomůže drenáž, vylehčení i vhodné hnojení.

Jak to vidí... - David Storch: Vysazování stromů může mít negativní následky

Ministerstvo teď nabízí dotace každému na výsadbu stromů. Biolog varuje před masivním vysazováním a zpochybňuje argument kyslíku. Kolik kyslíku stromy skutečně vyrobí?

nejnovější 247 248 249 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek